Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Αϊ - Βασίλης πάει με...2.092 χλμ. το δευτερόλεπτο

Ο Αϊ - Βασίλης πάει με...2.092 χλμ. το δευτερόλεπτο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ έκαναν μια πρωτότυπη όσο και χιουμοριστική προσέγγιση στον "άθλο" που πρέπει να κάνει ο Άγιος Βασίλης την ημέρα των Χριστουγέννων.


 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ο αγαπημένος άγιος των παιδιών θα πρέπει να πραγματοποιήσει περίπου 840 εκατομμύρια στάσεις, διανύοντας περίπου 354 εκατομμύρια χιλιόμετρα, έτσι ώστε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια παιδιά σε όλη τη Γη να βρουν δίπλα από το μαξιλάρι τους ή κάτω από το στολισμένο δέντρο το δώρο τους.

Σε 48 ώρες.
Με μόλις 24 ώρες στη διάθεσή του όμως, για να ικανοποιήσει τις ευχές των λιλιπούτειων, το έργο του γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξηγούν ότι μπορεί να...κερδίσει ακόμα ένα 24ωρο ταξιδεύοντας αντίθετα από την κατεύθυνση περιστροφής της Γης.
'Ετσι, μέσα σε 48 ώρες, έχει στη διάθεσή του μόλις 0,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να κατέβει σε κάθε καμινάδα, ενώ η ταχύτητα στο ...κοντέρ του ελκήθρου του θα πρέπει να αγγίζει τα 2.092 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Στην αεροδυναμική αυτό μεταφράζεται σε ταχύτητα που ξεπερνά τα 6.000 Mach, αν και τεχνολογία που να φθάνει αυτές τις τάξεις μεγέθους είναι ακόμα όνειρο ....χριστουγεννιάτικης νύχτας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το βάρος των δώρων εκτιμάται στους δύο εκατομμύρια τόνους.
Πώς, όμως, μεταφέρει τόσα δώρα; Οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν χρειάζεται να τα έχει στο έλκηθρό του, καθώς ο Αϊ - Βασίλης είναι ...χάι τεκ.
Το μόνο που θα έχει πάνω του είναι οι ψηφιακές οδηγίες, τις οποίες θα ακολουθεί για να τα κατασκευάσει με τη βοήθεια νανομηχανών και χημικών στοιχείων από το γύρω περιβάλλον, προκειμένου να τα δημιουργεί επιτόπου, πριν κατέβει την καμινάδα του σπιτιού.

Μύθος και ...μύθος.
Τα όσα όμως υποστηρίζουν οι ερευνητές αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Θα μπορούσαν άραγε να γίνουν κάποτε πραγματικότητα;
Ο δρ Νικόλαος Σέργης, ερευνητής, συνεργάτης στο Γραφείο Διαστημικής της Ακαδημίας Αθηνών, υποστηρίζει ότι "οι ταχύτητες και οι διαδικασίες που περιγράφονται είναι απλώς πέρα από κάθε φαντασία". Μάλιστα, για κάθε....απάντηση που δίνετε στο πρόβλημα, εμφανίζεται πλήθος άλλων ερωτημάτων.
Επιπλέον η ενέργεια που θα χρειαζόταν για ένα τέτοιου είδους ταξίδι είναι τεράστια και θα μπορούσε να επιτευχθεί ενδεχομένως με έναν μόνο τρόπο, σύμφωνα με το δρα Σέργη, "τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ακόμη κι έτσι όμως το ταξίδι και πάλι δεν θα ήταν εφικτό, γιατί θα απαιτούνταν μια σταθερότητα, την οποία δεν μας δίνει η πυρηνική ενέργεια".

Με άλλα λόγια, δεν αρκεί η έκρηξη, η οποία θα εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο ή τον πύραυλο με την απαιτούμενη ταχύτητα των 2.092 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, θα πρέπει να διατηρηθεί κιόλας καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, κάτι που δεν είναι εφικτό. Ο δρ Σέργης υπογραμμίζει μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο: "Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα μπορούσε να αντέξει ένα τέτοιο ταξίδι.
Αρκεί μια μόνο στάση, από τις πολλές που θα έπρεπε να πραγματοποιήσει το διαστημόπλοιο του Αγίου Βασίλη, για να σκοτώσει όλους τους επιβαίνοντες".
Η στάση ή ακόμη και η στροφή, με ελαφριά ελάττωση ταχύτητας, θα ήταν μοιραία. "Οι πιλότοι, οι οποίοι αντέχουν έως και 9G, ήδη στα 4G αρχίζουν να έχουν λιποθυμικές τάσεις.
Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν υποστεί επιβράδυνση μερικών εκατομμυρίων G, όπως αυτή για την οποία γίνεται λόγος εδώ".

Επειδή ο Άγιος Βασίλης όμως ξέρει από ....θαύματα, θα βρει τον τρόπο να ευχαριστήσει τους μικρούς του φίλους, ξεπερνώντας τα εμπόδια της Φυσικής και της τεχνολογίας.
Αρ.Νταραδήμου. Π.Μαυραγάνης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια