Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το Καυταντζόγλειο και ο Καυταν​τζόγλου 1960

Το Καυταντζόγλειο και ο Καυταν​τζόγλου

Το πρώτο σύγχρονο στάδιο ολυμπιακών προδιαγραφών της Ελλάδος, το Καυταντζόγλειο, κατασκευάστηκε το 1960 με τα χρήματα κληροδοτήματος ενός μεγάλου ευεργέτη της Ελλάδας, του Λυσίμαχου Καυταντζόγλου, ο οποίος ως αρχικό στόχο και όραμα είχε την ανέγερση εθνικού Ηρώου.


Το Καυταντζόγλειο και ο Καυταν​τζόγλου
Γέννηση: 1811, Θεσσαλονίκη
Απεβίωσε: 5 Οκτωβρίου 1885, Αθήνα
Ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου (1870 - 1932), νομικός και διπλωμάτης, προέρχεται από ιστορική και ένδοξη οικογένεια της Ελλάδας, που πήρε μέρος στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Η παλιά οικογένεια εμπόρων της Θεσσαλονίκης φυγαδεύτηκε στη Γαλλία το 1821.

Το πιο γνωστό της μέλος υπήρξε ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου (1811 - 1885), πατέρας του Λυσίμαχου, ο οποίος σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γαλλία και στην Ιταλία. Ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη την επαγγελματική του ενασχόληση και ερχόμενος το 1843 στην Αθήνα ανέλαβε πρώτος διευθυντής του πρώτου Πολυτεχνείου της Αθήνας του "Σχολείου Τεχνών".

Αρχιτεκτονικά του έργα που ξεχωρίζουν κι αποτελούν κοσμήματα στο γιορντάνι της ελληνικής πρωτεύουσας είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, το Αρσάκειο, οι εκκλησίες Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίας Ειρήνης και Αγίου Γεωργίου Καρύτση καθώς επίσης και πολλά άλλα θαυμάσια δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα που τον κατέταξαν στους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της σύγχρονης Ελλάδας.

Μεγάλο του όνειρο ήταν η ανέγερση του Ηρώου της Ελληνικής Επανάστασης, ένα επιβλητικό κυκλικό μνημείο με μαρμάρινες κολόνες, φόρος τιμής στους ήρωες και στολίδι της πρωτεύουσας. Ένα όνειρο που έμελλε να μείνει απραγματοποίητο και κληροδοτήθηκε στον γιο του, Λυσίμαχο.
Ο Λυσίμαχος θεώρησε χρέος του να ζωντανέψει το όραμα του πατέρα του και να κάνει πράξη την επιθυμία του, μόνο που το καλλιμάρμαρο Ηρώον θα στηνόταν στον τόπο καταγωγής της οικογένειας, τη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή του Σέιχ Σου!.

Το Κληροδότημα Λυσίμαχου Καυταντζόγλου παρέμεινε ανενεργό ως τη δεκαετία του 1950 που η πολιτική ηγεσία της εποχής κατάφερε να πείσει τους κληρονόμους ν αλλάξουν την "επιθυμία του διαθέτη" και τα χρήματα να δοθούν στη δημιουργία ενός εθνικού σταδίου στη Θεσσαλονίκη που θα φέρει το όνομα της οικογένειας.

Το 1956 ψηφίστηκε από τη Βουλή η διάθεση της περιουσίας του Ιδρύματος Καυταντζόγλου για την κατασκευή του μεγαλύτερου σταδίου της χώρας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και το νεόδμητο στάδιο πρόβαλλε υπερήφανα και επιβλητικά στη Θεσσαλονίκη.
Στις 25 Οκτωβρίου 1960 τελέστηκαν τα εγκαίνια με περισσή μεγαλοπρέπεια παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς επίσης και χιλιάδων κόσμου που έσπευσε να θαυμάσει από κοντά το μεγάλο αυτό έργο.

Το Καυταντζόγλειο, με χωρητικότητα 50.000 θέσεων, έως το 1982 που ανεγέρθηκε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ήταν το μεγαλύτερο στάδιο της Ελλάδας.
Από το 1961 χρησιμοποιείται ως έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο Καυταντζόγλειο οι γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων της Θεσσαλονίκης, διοργανώνονται οι τοπικοί, περιφερειακοί και πανελλήνιοι αγώνες στίβου, ενώ παράλληλα οι αθλητές της Βόρειας Ελλάδας προπονούνται στις εγκαταστάσεις στίβου του σταδίου.

Το Καυταντζόγλειο κατά τη διάρκεια του 2003 και 2004 εκσυγχρονίστηκε πλήρως και ως ολυμπιακό στάδιο εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, φιλοξενώντας τους ολυμπιακούς αγώνες ποδοσφαίρου.
Πυραμίς

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια