.
μερίδες 30Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά
Υλικά
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 220 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μαύρη
ζάχαρη - ¼ κ.γλ. αλάτι
- 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κρόκο από μεγάλο αυγό
- 1 μεγάλο αυγό
- 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- 80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη σόδα.
Βάζουμε το μισό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε το βούτυρο να ροδίσει και να μοσχομυρίσει για επιπλέον 2’-3’.
Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Ρίχνουμε και τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι και τη βανίλια.
Χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, να λιώσει η ζάχαραη και να κρυώσει καλά.
Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο πάντα χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να κρεμώσει.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 3’-4’. Το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 1’.
Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και τα καρύδια.
Με ένα κουτάλι αφήνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στη λαδόκολλα, αφήνοντας 3-4 εκ. κενό ανάμεσα (απλώνουν στο ψήσιμο).
Ψήνουμε για περίπου 15’ μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά η μέση να παραμείνει μαλακή.
Αφού ψηθούν με προσοχή – πρέπει να είναι ακόμη μαλακά – τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.
0 Σχόλια