Στη χώρα μας έχουν ιδρυθεί δέκα Εθνικοί Δρυμοί, σε περιοχές σημαντικές για την πανίδα και τη χλωρίδα τους, ενώ έχει προταθεί να ιδρυθούν άλλοι επτά.
Οι Εθνικοί Δρυμοί αποτελούν μια περιοχή υψηλής προστασίας, που ονομάζεται πυρήνας, καθώς και από μια προστατευτική περιφερειακή ζώνη. Στους πυρήνες των......
Εθνικών Δρυμών απαγορεύεται η βοσκή, η υλοτομία, το κυνήγι, το άναμμα φωτιάς, το ξερίζωμα φυτών και κλαδιών, ενώ στην περιφερειακή ζώνη επιτρέπονται μόνο ορισμένες παραδοσιακές δραστηριότητες.
1. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας.
Ιδρύθηκε το 1964 και έχει έκταση 38.400 στρέμματα. Περιλαμβάνει τις υψηλές κορυφές του βουνού Πάρνηθα, τα ελατοδάση και τις νότιες πλαγιές. Περιφερειακή ζώνη δεν υπάρχει προς το παρόν.
2. Εθνικός Δρυμός Σουνίου.
Είναι ο μικρότερος Εθνικός Δρυμός της χώρας μας. Ιδρύθηκε το 1974 και ο πυρήνας του έχει έκταση μόλις 5.250 στρέμματα, ενώ η περιφερειακή ζώνη φτάνει τα 42.250 στρέμματα.
3. Εθνικός Δρυμός Παρνασσού.
Μαζί με τον Όλυμπο, ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού είναι ο αρχαιότερος της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1938 και έχει έκταση 36.000 στρέμματα. Περιφερειακή ζώνη δεν υπάρχει προς το παρόν.
4. Εθνικός Δρυμός Ολύμπου.
Μαζί με τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, ιδρύθηκε το 1938 και ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. Ο πυρήνας απλώνεται σε μια έκταση 44.500 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του βουνού και τις ψηλότερες κορυφές. Περιφερειακή ζώνη δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
5. Εθνικός Δρυμός Οίτης.
Ιδρύθηκε το 1966 και βρίσκεται στο όρος Οίτη, νοτιοδυτικά της Λαμίας. Ο πυρήνας έχει έκταση14.000 στρέμματα και η περιφερειακή ζώνη απλώνεται σε μια έκταση 67.500 στρεμμάτων.
6. Εθνικός Δρυμός Αίνου.
Ιδρύθηκε το 1962 και βρίσκεται στο όρος Αίνος της Κεφαλλονιάς. Εκτός από τον κύριο πυρήνα, που περιλαμβάνει τις κορυφές και τα ελατοδάση του Αίνου, υπάρχει κι ένας μικρότερος στο γειτονικό βουνό Ρούδι. Η συνολική έκταση φτάνει τα 22.400 στρέμματα. Περιφερειακή ζώνη δεν υπάρχει προς το παρόν.
7. Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.
Ιδρύθηκε το 1962 και βρίσκεται στη Δυτική Κρήτη. Ο πυρήνας του έχει έκταση 51.000 στρέμματα και περιλαμβάνει το φαράγγι της Σαμαριάς και τις γύρω κορυφές των Λευκών Ορέων. Περιφερειακή ζώνη δεν υπάρχει προς το παρόν.
8. Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου.
Βρίσκεται στη βόρειο Πίνδο, γύρω από τις κορυφές του όρους Τύμφη, και ιδρύθηκε το 1973. Ο πυρήνας του έχει έκταση 34.120 στρέμματα και περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου. Η περιφερειακή ζώνη απλώνεται σε 122.250 στρέμματα και, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και τη χαράδρα του ποταμού Αώου, όπου έχει προταθεί να γίνει ένας δεύτερος πυρήνας.
9. Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλλια Κάλντα.
Ο δρυμός ιδρύθηκε το 19667 και βρίσκεται στη βόρεια Πίνδο, στο Νομό Γρεβενών. Είναι μια κοιλάδα που περιβάλλεται από τις κορυφές του όρους Λύγκος. Η έκταση του πυρήνα είναι 33.600 στρέμματα και της περιφερειακής ζώνης 67.800 στρέμματα.
10. Εθνικός Δρυμός Πρεσπών.
Είναι ο μεγαλύτερος Εθνικός Δρυμός που το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από νερό. Ιδρύθηκε το 1974 και ο πυρήνας περιλαμβάνει τη λίμνη Μικρή Πρέσπα, ενώ η περιφερειακή ζώνη απλώνεται στις πλαγιές των γύρω βουνών και σ ένα τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας. Ο πυρήνας έχει έκταση 49.120 στρέμματα και η περιφερειακή ζώνη 212.000 στρέμματα.
Τέσσα
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια