Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διόρθωση Αστιγματισμού με Laser

Τι είναι ο αστιγματισμός;
Με την εξέλιξη και την πρόοδο της Διαθλαστικής Χειρουργικής των τελευταίων δεκαετιών οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης αστιγματισμού με Laser όπως και άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία).
Στους ασθενείς με αστιγματισμό παρατηρείται ένα ......

ελλειψοειδές σχήμα στον κερατοειδή παρά κυκλικό (θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κερατοειδής αντί σχήμα σφαίρας έχει σχήμα λεμόνι).
Αυτό σημαίνει ότι ο κερατοειδής δεν είναι το ίδιο κυρτός στον κάθετο και τον οριζόντιο άξονα και συνεπώς δημιουργούνται δυο διαφορετικά σημεία εστίασης στον οφθαλμό.
Έτσι ενώ θα έπρεπε να γίνεται σύγκλιση σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο, τα οπτικά ερεθίσματα συγκεντρώνονται στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο/η ασθενής να βλέπει παραμορφωμένα τα οπτικά ερεθίσματα, τόσο αυτά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, όσο και όσα βρίσκονται πιο μακριά.
Σε αρκετές περιπτώσεις η διαθλαστική ανωμαλία του αστιγματισμού εμφανίζεται σε ασθενείς με υπερμετρωπία και μυωπία (μυωπικός αστιγματισμός και υπερωπικός αστογματισμός).
Τότε τα αντικείμενα φαίνονται διαφοροποιημένα και θαμπά.
Όταν ο αστιγματισμός υπάρχει μόνος του τότε μιλάμε για μεικτό αστιγματισμό και σε αυτή την περίπτωση επίσης ο οφθαλμός δεν μπορεί να δει εντελώς καθαρά.

Πώς μπορούμε να διορθώσουμε τον αστιγματισμό μας;Astigmatism
Είναι ευτυχές γεγονός ότι με την τεχνολογία Laser Lasik μπορεί να επιτευχθεί διόρθωση του αστιγματισμού με απόλυτη ακρίβεια κατά την οποία ο κερατοειδής αποκτά πιο ομοιόμορφο σχήμα. Το Laser επεμβαίνει και φτιάχνει τα σημεία του κερατοειδούς είτε φτιάχνοντάς τα πιο επίπεδα είτε πιο σφαιρικά.

Ποια μέθοδος διόρθωσης αστιγματισμού με laser είναι η πιο κατάλληλη;
Διόρθωση Αστιγματισμού με LaserΥπάρχουν διαφοροποιημένες μέθοδοι διόρθωσης αστιγματισμού με Laser οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση του/της ασθενούς και εξαρτώνται από τους βαθμούς αστιγματισμού που έχει ο οφθαλμός.
Τέτοιες είναι η μέθοδος Intra Lasik (εφαρμόζεται σε ασθενείς με μέχρι 5 βαθμούς αστιγματισμού), Wavefront (εφαρμόζεται σε ασθενείς με μέχρι 12 βαθμούς αστιγματισμού) και σε ασθενείς με ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα χρησιμοποιούνται ειδικοί αλγόριθμοι.
Ο προσωπικός σας ιατρός είναι εκείνος που θα διαγνώσει ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία για την εξειδικευμένη περίπτωση σας.

Είναι εύκολη η ανάρρωση από μια επέμβαση διόρθωσης αστιγματισμού με Laser;
Μετά την επέμβαση διόρθωσης αστιγματισμού με Laser είναι απαραίτητο να είστε ήρεμοι και να χαλαροί.
Ο ιατρός θα σας ενημερώσει για την έκβαση της επέμβασης και θα σας δώσει οδηγίες και συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση.
Επιπλέον, ο ιατρός σας θα σας εξετάζει τακτικά ιδιαιτέρως το χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (συνήθως αποτελείται από κολλύρια και δάκρυα) την οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε συνεπώς.
Είναι πολύ σημαντικό τις πρώτες 15 ημέρες να μην έρχεστε σε επαφή με τα μάτια σας, να μην κολυμπάτε, να αποφεύγετε την έντονη άσκηση καθώς και τα μέρη που μπορεί να έχουν σκόνη.
www.eyes-surgery.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια