Πόσες ελιές υπάρχουν!
Μικρές και μεγάλες, ψιλές και χονδρές, παχιές και λεπτές, ολοστρόγγυλες και μακρόστενες μυτερές, μαύρες και πράσινες.
Αλλά και πόσοι τρόποι παρασκευής : αλατσολιές, ξιδάτες, λεμονάτες, με χυμό νεραντιζιού, με σκόρδο, με αρωματικά, και δεν ξέρω τι άλλο.
Είχα δοκιμάσει κάποτε μια συνταγή από τα αρχαία, βράζοντας ελιές σε μέλι με λίγο σκόρδο.
Πρέπει να σας πω ότι ήταν πολύ νόστιμο και κράτησε πολύ καιρό, διότι, παρά τοις αρχαίοις, το μέλι ήταν και πρώτη ύλη συντήρησης.
Και δεν μιλώ για τις δικές μας τις πεζούλες, που λόγου χάρη κάνουν στη Μάνη το βουνό κάμπο, αλλά για πιο εξωτικά μέρη.
Οι ελαιώνες μας κλαδεύονται πια με απαράδεκτο τρόπο από ανειδίκευτους εργάτες, συνήθως αλλοδαπούς, αφού οι Έλληνες δεν πατούν στις ιδιοκτησίες τους.
Ακόμη, μια χούφτα ελιές Θάσου, οι λεγόμενες και θρούμπες (από το θρούμπι), μέσα στη φασολάδα, ανεβάζει το "εθνικό" μας φαγητό.
Αλέξανδρος Γιώτης
0 Σχόλια