O καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα τον πιο συχνό καρκίνο που προσβάλλει τους άνδρες.
Η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία.
Ο καρκίνος του προστάτη έχει μακρά κλινική πορεία και είναι χωρίς συμπτώματα επί μακρόν.
Οι περισσότεροι όγκοι του προστάτη είναι αδενοκαρκινώματα.
Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις ξεκινούν από την περιφέρεια, ενώ ένα μικρό ποσοστό εμφανίζεται στην κεντρική και τη μεταβατική ζώνη του αδένα. Η υπερμεθυλίωση του γονιδίου GSTP1, έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της λειτουργίας ενός γονιδίου που αποτοξινώνει καρκινογόνα και είναι μία αρχική διαταραχή.
Το γονίδιο του ανδρογονικού υποδοχέα, το γονίδιο του κυτοχρώματος P450, το γονίδιο του στεροειδούς SRD5A2 και τα ανδρογόνα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Αρκετές έρευνες γίνονται για τους παράγοντες που εμπλέκονται στις αλλοιώσεις αυτές, πριν εμφανιστεί ο καρκίνος και στη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Η κλινική επίπτωση του καρκίνου είναι υψηλή στις ΗΠΑ, και στην Ευρώπη και χαμηλή στις χώρες της Ανατολής. Οι μαύροι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι. Όπως και με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, η επίπτωση του καρκίνου του προστάτη σε άρρενες ασιάτες ασθενείς, αυξάνεται όταν μετακομίσουν σε δυτικό περιβάλλον, με την υιοθέτηση δυτικών διατροφικών προτύπων και συνηθειών καθημερινότητας.
0 Σχόλια