Για την ορθότητά του δεν γνωρίζουμε, αλλά είτε τα επιλέξουμε για τους φιλοσοφικούς και θρησκευτικούς συμβολισμούς που έχουν προσλάβει σε διάφορες κουλτούρες είτε για τη μεγάλη χρωματική παλέτα τους, ένα είναι σίγουρο:
είναι οι πρωταγωνιστές του φθινοπώρου.
Τότε, βουδιστές μοναχοί τα μετέφεραν στην Ιαπωνία, όπου λατρεύτηκαν από τον κόσμο και τους βασιλείς, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται σύμβολα του αυτοκρατορικού θρόνου και εθνικά φυτά της χώρας.
Διόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα ονομάζουμε και αγιοδημητριάτικα.
Πολλαπλές χρήσεις.
Ως καλλωπιστικά φυτά, τα ελάχιστα αρωματικά χρυσάνθεμα χρησιμοποιούνται σε γλάστρες, παρτέρια, βραχόκηπους, ενώ ως δρεπτά (κομμένα) σε βάζα αλλά και σε ανθοσυνθέσεις. Λόγω της εντατικής καλλιέργειας και της δημιουργίας αμέτρητων υβριδίων, τα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα μεγέθη: χαμηλά, μεσαία και με την κατάλληλη μορφοποίηση ακόμη και δενδροειδή.
Έτσι, ανάμεσα στις δεκάδες αποχρώσεις, ξεχωρίσαμε τις κυριότερες: κεραμιδί, μπρονζέ, ροζ, μοβ, κόκκινο, κίτρινο, σομόν, λευκό και κρεμ, σε σκούρες ή ανοιχτές αποχρώσεις.
Όσο για το ποια απόχρωση είναι πιο αγαπητή στη χώρα μας, μάλλον είναι το κίτρινα και τα κεραμιδί.
Τα χρυσάνθεμα, που οφείλουν την ονομασία τους στις ελληνικές λέξεις "χρυσός" και "άνθεμον", δηλαδή άνθος, είναι πολυετή φυτά, αλλά πολλοί τα αντιμετωπίζουν ως ετήσια.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτό;
Όταν τελειώνει η ανθοφορία τους, δεν χρειάζεται να τα αντικαθιστούμε με άλλα εποχικά λουλούδια, αλλά μπορούμε να περιμένουμε να ξανανθίσουν.
Επιπλέον, χρόνο με το χρόνο τα χρυσάνθεμα μεγαλώνουν, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να τα κόβουμε και να τα βάζουμε στο βάζο, όπου έχουν εξαιρετική αντοχή και εμφάνιση.
Μπορούμε να κόψουμε στελέχη από οποιαδήποτε ποικιλία και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας ή να δημιουργήσουμε όμορφες ανθοσυνθέσεις.
Ωστόσο, μην απορείτε αν τα δρεπτά άνθη δεν είναι εξίσου ψηλά με αυτό που πωλούνται στα ανθοπωλεία.
Πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και διακρίνονται κυρίως σε μονανθή ( έχουν μόνο ένα άνθος ανά στέλεχος) και σε πολυανθή ή "σπρέι" (έχουν πολλά άνθη).
Κηπουρός-Τέσσα
0 Σχόλια