Στην πιο ψηλή κορυφή του βουνού Κύκκου, νοτιοδυτικά, και περίπου δύο μίλια από το Μοναστήρι βρίσκεται το Θρονί.
Το Θρονί είναι περίπου 1.250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το "Θρονί της Παναγίας", όπως συνήθως λέγεται, ονομάστηκε έτσι γιατί υπήρχε εκεί ξύλινος θρόνος, όπου έβαζαν το εικόνισμα, , όταν το έπαιρναν από το Μοναστήρι σε καιρό ανομβρίας. Εκεί γονατιστοί προσεύχονταν για να σταματήσει η ανομβρία.
Ανομβρίες υπήρχαν πάντοτε στο νησί της Κύπρου και το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο, που σε παλιά εποχή οι μοναχοί όχι μόνο πήγαιναν το εικόνισμα στο Θρονί, αλλά το περιέφεραν και σε ολόκληρο το νησί.
Επειδή όμως οι Αρχές έβαζαν εμπόδια σ αυτή την ενέργεια, ο Σουλτάνος εξέδωσε φιρμάνι, με το οποίο παραχωρούσε στον Ηγούμενο το δικαίωμα να περιφέρει το εικόνισμα ανενόχλητα στο νησί. Αργότερα το 1935, χτίστηκε εκεί υπόστεγο και θρόνος από τσιμέντο για να προστατεύεται το εικόνισμα από τη βροχή.
Το Θρονί όμως έχει κι άλλο νόημα σήμερα για κάθε Κύπριο. Η γη του "φυλάει" το σώμα του Εθνάρχη και Αρχιεπισκόπου ΜακαρίουΓ΄. Δύο χρόνια πριν από το θάνατό του πήγε εκεί με τον αρχιτέκτονα και Ηγούμενο Κύκκου. 'Οταν έφτασαν, αποκάλυψε τι είχε κατά νου:
"Έχομε έλθει εδώ, για να διαλέξω το μέρος για τον τάφο μου".
"Θέλω η είσοδος να είναι στη Δύση και να φωτίζεται ο τάφος μου και από την Ανατολή".
Τι νόημα κρυβόταν πίσω από αυτές τις λέξεις, κανείς δεν μπορεί να πει. Ίσως να υπήρχε ένα όραμα για να βοηθήσει την Κύπρο η Δύση, μα κι η Ανατολή να έκανε τις δικές της προσπάθειες.
'Οπως ο Μακάριος ανέβηκε εκείνο το ύψος για να μείνει για πάντα εκεί, έτσι θα γίνει και με εκείνον που μπορεί και έχει τη θέληση να ακολουθήσει τα βήματά του.
Αυτό το νόημα έχει ο τάφος του Μακαρίου που βρίσκεται εκεί ψηλά. Και μαζί με την ιερότητα του χώρου "Θρονί της Παναγίας", γίνεται πιο σημαντικό, πιο βαθύ.
Κι αυτής της αλληλεπίδρασης, αυτής της σύνθεσης νοημάτων, συμβολισμός είναι και θα είναι για τους επερχόμενους το σύμπλεγμα...
....Θρονί - Τάφος του Μακαρίου".
Πυραμίς
0 Σχόλια