Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σήμερα στην άγρια Δύση

Σε όλο τον κόσμο έχει γίνει γνωστή η αμερικανική Δύση από τις ταινίες "γουέστερν" που υπήρξαν πολύ δημοφιλείς για πολλά χρόνια.
Ποιος δε θυμάται τον Τζον Γουέιν, τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, ποιος δεν έχει ταξιδέψει μαζί με τον Γκάρι Κούπερ και την Γκρέις Κέλι στο περίφημο τρένο που "θα σφυρίξει τρεις φορές";
Στις ΗΠΑ, είναι τόσο δημοφιλής η θρυλική Δύση, που αρκετές Πολιτείες φιλονικούν για το ποιες απ αυτές δικαιούνται να φέρουν αυτή την επίσημη γεωγραφική και ιστορική αναγνώριση του "δυτικού".

Το θέμα πήρε τέτοια έκταση, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξέδωσε σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι Πολιτείες που μπορούν να δηλώνουν ότι είναι τμήματα της Αμερικανικής Δύσης είναι οι εξής: Άινταχο, Αλάσκα, Αριζόνα, Γιούτα, Γουαϊόμινγκ, Καλιφόρνια, Μοντάνα, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Όρεγκον, Ουάσιγκτον (η Πολιτεία) και Χαβάη.

Εξαιρώντας την Ανατολική Ακτή, κάθε άλλη περιοχή της αμερικανικής γης υπήρξε για ένα διάστημα το δυτικότερο όριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξαιτίας της επέκτασης των ορίων προς τα δυτικά.
Η περιοχή όμως που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των Αμερικανών ως Δύση είναι εκείνη που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Μισισιπή.
Αυτή ήταν η περιοχή που ταυτίστηκε με τους καουμπόηδες, τα ράντσα με τα ζώα, τα χρυσωρυχεία και τους Ινδιάνους, που πολλές δεκαετίες η κοινωνία της είχε διαρκώς προβλήματα με το νόμο.

Ιστορικά, οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στη Δύση ήταν οι Ισπανοί, το 1540 στο Γκραντ Κάνιον και το 1542 στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι Αμερικανοί έποικοι αναπτύχθηκαν πολύ αργότερα και πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Δύσης το 1803.
Οι Μεξικανοί κατείχαν το νότιο κομμάτι της Δύσης μέχρι το 1848, οπότε και το εγκατέλειψαν μετά την ήττα τους από τους Αμερικανούς.
Την ίδια χρονική περίοδο άρχισαν να μεταναστεύουν στην Καλιφόρνια πλήθη χρυσοθήρων προκειμένου να ανακαλύψουν φλέβα χρυσού στην περιοχή.
Με την πληθώρα των μεταναστών, εξαιτίας του χρυσού, ολοκληρώθηκε και το μεγάλο έργο, ο σιδηρόδρομος (1869) που ένωσε τη μια πλευρά της Αμερικής με την άλλη - εκείνες τις περιοχές που βρέχονταν από τον Ατλαντικό ωκεανό με εκείνες του Ειρηνικού.

Την περίοδο εκείνη συρρικνώθηκαν και οι Ινδιάνοι σε συγκεκριμένες ελεγχόμενες περιοχές - μετά τις πολύχρονες και αιματηρές μάχες τους με τους Αμερικανούς.
Στη σύγχρονη αμερικανική Δύση βρίσκονται εδώ και πολλές δεκαετίες η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία, στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας, μια τεράστια αεροναυπηγική βιομηχανία (επίσης στην Καλιφόρνια), η παγκοσμίως γνωστή βιομηχανία της πληροφορικής στο Σίλικον Βάλεϊ (Σιάλτ), αλλά και το ονομαστό επίκεντρο του τζόγου, το Λας Βέγκας (στη Νεβάδα).

'Ετσι, σταδιακά, το θρυλικό Φαρ Ουέστ ανέπτυξε και γνώρισε τέτοια οικονομική άνθηση, που έφτασε σήμερα να κατέχει μια ζηλευτή θέση ανάμεσα στις πλουσιότερες περιοχές της γης.
Πυραμίς - Τέσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια