ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΧΕΡΟΝΤΑ:
Στη νοτιοανατολική Θεσπρωτία, κάτω από τα βουνά του Σουλίου, κυλάει ο ποταμός Αχέρων, το ποτάμι των νεκρών και των θρήνων,με το περίφημο Νεκρομαντείο στις όχθες του.
ΤΟ ΚΑΛΤΕΡΙΜΗ ΤΟΥ ΛΑΓΓΑΡΗ:
Ξεκινώντας από Ηγουμενίτσα για Φιλιάτες, στρίβουμε δεξιά προς Κεραμίτσα.Ανηφορίζοντας το δρόμο που οδηγεί από τη Δάφνη(γνωστή ως Τζούμα)στο Κόκκινο Λιθάρι,συναντάει κανείς στα δεξιά του το παλιό μονοπάτι-καλντερίμη.
ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ-ΕΛΑΙΟΤΡΕΙΒΙΟ(ΣΟΥΛΙ,ΔΑΦΝΗ):
Σ όλο το μήκος των ποταμών Καλαμάς, Αχέροντα και των παραποτάμων τους, συναντάει κανείς πλήθος νερόμυλων, από τους οποίους μερικοί δουλεύουν ακόμα και σήμερα.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΛΑΜΑ,ΟΣΔΙΝΑ,ΣΠΥΡΟΠΗΓΑΔΙΑ,ΡΑΒΕΝΗ:
Υπάρχει ένα φαράγγι ξεχασμένο από το χρόνο, που το διασχίζει ο Καλαμάς, ένα ποτάμι θρύλος. Στην αρχή και στο τέλος του στέκουν φύλακες οι ακροπόλεις της Οζντίνας και της Ραβενής.Μπορεί κανείς επισκεφτεί το φαράγγι από πολλές μεριές.
ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ:
Ξεκινώντας από το χωριό Βαβούρι, στις απότομες πλαγιές της Μουργκάνας, μπορεί κανείς να φτάσει ύστερα από ανηφορική διαδρομήστην υψηλότερη κορυφή του βουνού στα 1806m.Η θέα προς τη μεριά της Θεσπρωτίαςείναι φαντασστική.
ΓΚΟΡΙΛΑΣ(Όρη Παραμυθιάς):
Με 1658m υψόμετρο ο Γκορίλας είναι το δεύτερο πιο ψηλό βουνό της Θεσπρωτίας.Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί από την πλευρά της Παραμυθιάς, αλλά και από την Αγία Κυριακή.
ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ:
Ο ποταμός Καλαμάς δημιούργησε στη διάρκεια των αιώνων το δέλτα του που ορίζεται περίπου από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα-Ράγιο-Σαγιάδα. Σήμερα ο Καλαμάς εκβάλει βόρεια του βουνού της Σκουπίτσας(Μαυρονόρος) και νότια του λόφου της Μαστιλίτσας.Στη νέα κοίτη έχει δημιουργηθεί με τις προσχώσεις ένα νέο δέλτα, που συνεχώς επεκτείνεται με γρήγορο ρυθμό. Τόσο η περιοχή των παλαιων εκβολών όσο κι αυτή γύρω από τη νέα κοίτη αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό καταφύγιο χιλιάδων σπάνιων πουλιών.
ΣΥΒΟΤΑ -ΒΡΑΧΩΝΑΣ - ΠΟΛΥΝΕΡΙ:
Η διαδρομή ξεκινάει από τα νότια του οικισμού των Συβότων κατά μήκος ενός αγροτικού δρόμου που εξυπηρετεί τις στάνες της περιοχής 1500 μέτρα μετά την έξοδο από τον οικισμό ο αγροτικός δρόμος συναντά το παλιό μονοπάτι το οποίο είναι σύντομο και χρησιμοποιείται κυρίως από τους βοσκούς που υπάρχουν στην περιοχή. Η διαδρομή συνεχίζεται στον αγροτικό δρόμο με έντονες κλίσεις όπου η θέα είναι θαυμάσια και ύστερα από κάποια μέτρα υπάρχει θέση ξεκούρασης σε σημείο με όμορφη θέα. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μπορείτε να δείτε τον αρχαίο οικισμό του Βραχωνά οπού εκεί η διαδρομή είναι πιο ξεκούραστη. Ο εγκαταλειμμένος αυτός οικισμός βρίσκεται σε ένα λόφο Νότιο - Ανατολικά των Συβότων και βρίσκονται εκεί κάποια ερειπωμένα σπίτια , διώροφα με θολωτές κατασκευές στο ισόγειο κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής.
Θέα απο μονοπάτι
Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν τα ερείπια μικρής ακρόπολης των προϊστορικών χρόνων. Ο Βραχωνάς ήταν ο χώρος αρχικής εγκατάστασης του χωριού των Συβότων και άκμασε κατά τον προηγούμενο αιώνα. Η διαδρομή αυτή καταλήγει στο Πολυνέρι οπού ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια του αρχαίου οικισμού και της ακρόπολης που βρίσκεται σε ύψωμα 300μ, σε φυσικά οχυρωμένη θέση, ελέγχοντας τον όρμο της Πλαταριάς και το πέρασμα που σήμερα βρίσκεται η εθνική οδός Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα. Η αρχαία Ακρόπολη περιβάλλεται από πολυγωνικό τείχος με προσεκτικά αρμολογημένους ογκόλιθους. Στο χωριό του Πολυνερίου βρίσκεται το τέλος της διαδρομής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο το μήκος της διαδρομής δεν υπάρχει καμία πηγή και για αυτό καλό θα ήταν να έχετε μαζί κάποιο μπουκάλι με νερό. Ο χρόνος που χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε τη διαδρομή είναι 1,5 ώρα.
ΣΥΒΟΤΑ-ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΖΕΡΙ:
Η συγκεκριμένη διαδρομή ξεκινάει από τη δυτική άκρη της προβλήτας στο λιμάνι των Συβότων. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι για περίπου 300 μέτρα. Η διαδρομή είναι ελαφρώς ανηφορική αλλά είναι ξεκούραστη και ακολουθώντας την μπορεί κάποιος να θαυμάσει υπέροχη θέα. Στην συνέχεια το μονοπάτι κατηφορίζει και σας βγάζει στην παραλία του Γαλλικού Μώλου. Σε αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει την παραλία κα έπειτα να ακολουθήσει τον δημόσιο δρόμο, που είναι ασφαλτοστρωμένος, έπειτα το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία του Ζέρη, ακριβώς κάτω από τον ομώνυμο πύργο. Ο πύργος του Ζέρη είναι τα ερείπια του παλιού Αρχοντικού της οικογένειας του Ζέρη που λόγω της τοποθεσίας του και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του αποτελεί χαρακτηριστικό τοπόσημο των Συβότων.
0 Σχόλια