Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Eίναι ελληνικά τα φασόλια που τρώμε;

Κάνοντας μια βόλτα σε λαϊκές και καταστήματα "μπακαλικής", διαπίστωσα ότι έχουμε πολύ μεγάλη προσφορά "ελληνικών" φασολιών στην αγορά, τα οποία μάλιστα πωλούνται χύμα σε αρκετά τσιμπημένες τιμές λόγω της μανίας μας για τα εγχώρια.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η ελληνική παραγωγή φασολιών δεν ξεπερνά τις 7.000 τόνους, εκ των οποίων μάλιστα οι 1.500 τόνοι από πέρυσι βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα, από την άλλη, ξεπερνά τις 32.000 τόνους.
Στατιστικά, λοιπόν, μόνο ένας στους έξι τρώνε ελληνικά φασόλια κάθε είδους.
Ωστόσο, είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που τα πληρώνουν ακριβά νομίζοντας ότι τρώνε ελληνικά.
Τη διαφορά βέβαια καρπώνονται οι έμποροι και μεταπωλητές και σπανίως οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 90% των φασολιών που πωλούνται συσκευασμένα είναι εισαγόμενα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές τα φασόλια δεν "χυλώνουν", γιατί στο εξωτερικό τα χρησιμοποιούν κυρίως για σαλάτα και όχι για σούπα και άρα καλλιεργούν τις ανάλογες ποικιλίες.

Από την Κίνα, την Πολωνία και την Αμερική εισάγουμε γίγαντες και μέτρια φασόλια, ενώ από την Κιργισία, την Κίνα και την Αργεντινή προέρχονται τα χοντρά φασόλια.
Μαυρομάτικα εισάγουμε από Περού και Μαδαγασκάρη.
Τα συσκευασμένα φασόλια αναγράφουν στο "περιτύλιγμα" έστω και με γραμματάκια που απαιτούν μεγεθυντικό φακό για να διαβαστούν, ότι το περιεχόμενο είναι προϊόν εισαγωγής.

Ελάχιστες συσκευασίες περιέχουν ελληνικά φασόλια και, αντίθετα από αυτά που διατείνονται οι έμποροι, τα εισαγόμενα που κοστίζουν πολύ λιγότερο δεν φτάνουν σ εμάς και αντιστοίχως φθηνότερα.
Οι γίγαντες από την Κίνα πωλούνται στους εμπόρους 1,20 ευρώ και από την Πολωνία 2,80 ευρώ, το κιλό. Οι "γίγαντες εισαγωγής" 'ομως πωλούνται στο σούπερ μάρκετ 2,60 -2,72 ευρώ το μισό κιλό (οι κινέζικοι 1,20 ευρώ). Τα περιθώρια κέρδους είναι λοιπόν μεγάλα.

Ενδεικτικά οι παραγωγοί των Πρεσπών πωλούσαν φέτος τους γίγαντες 2,80 ευρώ το κιλό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως υπάρχει με τα χύμα φασόλια - τεράστιες ποσότητες που πωλούνται όλα ως ελληνικά.
Πώς μπορούμε να το τσεκάρουμε;
Δεν μπορούμε.
Στην πραγματικότητα, ίσως να μην μπορεί ούτε αυτός που μας τα πουλάει.

Ένας τρόπος είναι να τα δοκιμάσουμε και, αν μας κάνουν, να συνεχίσουμε να τα αγοράζουμε.
Ένας άλλος είναι να επικοινωνήσουμε με κάποιον παραγωγό και να ζητήσουμε απευθείας "ντελίβερι".

Ο συνεταιρισμός ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ στις Πρέσπες, αν και δεν διαθέτει την αποκλειστικότητα της παραγωγής καλών φασολιών (γίγαντες) από τις Πρέσπες, ίσως μπορέσει να σας βοηθήσει.
Συνεταιρισμός Πελεκάνος, Πρέσπες
Για περισσότερες πληροφορίες: 23850 - 51 855.
Δάφνη Καραπιπέρη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια