Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου

Οι πάπυροι αυτοί, άχρηστοι για τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους, βρέθηκαν σε αρχαίες...χωματερές αλλά και σε τάφους, οι οποίοι τελικά αποδείχθηκαν σωτήριοι για τη διατήρησή τους για χιλιάδες χρόνια, επειδή λειτούργησαν προστατευτικά, δημιουργώντας θύλακες μέσα στους
οποίους τα ευαίσθητα έγγραφα προστατεύονταν από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως την υγρασία που θα τους κατέστρεφε αν έμεναν εκτεθειμένα.

Ο πλούτος των πληροφοριών που παρέχουν είναι ανεκτίμητος, όχι μόνο γιατί διασώθηκαν σπουδαία έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, αλλά, το κυριότερο, επειδή οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να "δουν" της καθημερινότητα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής μέσα από μία σειρά διοικητικών εγγράφων και προσωπικών επιστολών που αντάλλασσαν μεταξύ τους.

Ανάμεσα στους πάπυρους της Οξυρρύγχου περιλαμβάνονται έργα όπως η Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη, πολλά λογοτεχνικά δημιουργήματα που παρέμειναν άγνωστα για χιλιετίες, αλλά και πρωτοχριστιανικά κείμενα.

Η ανακάλυψη του θησαυρού αυτού αποτέλεσε το έναυσμα για την εξέλιξη της παπυρολογίας, της μελέτης δηλαδή των αρχαίων αυτών εγγράφων.
"Ε.Τ."

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια