Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μακάμ για θεραπεία ασθενειών

Η Ισλαμική ιατρική του Μεσαίωνα συναντά τη δυτική επιστήμη, στο υπερσύγχρονο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Κωνσταντινούπολης.
Εκεί, υπό τους ήχους του ταμπούρ, του αραβικού νέι και άλλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων, δύο Τούρκοι γιατροί εφαρμόζουν στην πράξη μία μέθοδο μουσικοθεραπείας που έλκει την καταγωγή της από το 90 μετά Χριστόν αιώνα.

Οι γιατροί Μπινγκούρ Σενμέζ και Ερόλ Καν δεν είναι "κομπογιαννίτες".
Καρδιοχειρουργός και αναισθησιολόγος εφαρμόζουν εδώ και πέντε χρόνια στους ασθενείς τους τη μέθοδο που, αντί για τους ήχους του Μότσαρτ, χρησιμοποιεί τα "μακάμ" - άσματα και μουσικές κλίμακες μαζί - της οθωμανικής και αραβοπερσικής παραδοσιακής μουσικής.

Τα "μακάμια" αλλιώς, δεκάδες στον αριθμό, που, όπως λένε, χρησιμεύουν το καθένα για να αντιμετωπίσουν μία διαφορετική πάθηση.
"Υπάρχουν ξεχωριστά μακάμ για κάθε ασθένεια, για κάθε πρόβλημα υγείας" λέει ο Σενμέζ "Το λεγόμενο ραστ μακάμ έχει θετική επίδραση όταν ο ασθενής υποφέρει από αναρεξία, ενώ το χικάζ μακάμ  πρέπει να παίζεται όταν κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα"
Υποστηρίζουν επίσης πως συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια μπορούν να μειώσουν τους καρδιακούς παλμούς και να ρίξουν την πίεση.
Όλα αυτά, πάντα συμπληρωματικά με τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους.

Ο δρ Καν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να μάθει και ο ίδιος να παίζει νέι, την παραδοσιακή φλογέρα, για να έχει την ευχαρίστηση να προσφέρει μουσική τέρψη στους ασθενείς του, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη μουσικοθεραπεία δεν είναι καινούργια, αλλά πολύ παλιά.
Ανάγεται στον Πέρση επιστήμονα και φιλόσοφο Αλ - Φαράμπι, γνωστό και ως Αλφαράβιο, που γεννήθηκε τον 9ο αιώνα και κατηγοριοποίησε τις μουσικές κλίμακες ανάλογα με την επίδρασή τους στην ψυχή και το σώμα.
δημοκρατία

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια