Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δωρεά νεφρών, επί χρήμασι!

Μια γερή χρηματική αποζημίωση θα αποτελούσε κίνητρο για δωρεά νεφρών, εκτιμά η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Νταντί της Σκοτίας. Σου Ράμπιτ Ροφ, στο πλαίσιο συζήτησης τρόπων ενθάρρυνσης των ανθρώπων να δωρίζουν όργανα.
Η νομοθεσία απαγορεύει την αγοραπωλησία οργάνων, όμως σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζονται πλέον όλο και συχνότερα φωνές που τάσσονται υπέρ της ελεγχόμενης νομιμοποίησης πώλησης ανθρωπίνων οργάνων.

Η Σου Ροφ εξηγεί εξαρχής στο άρθρο της, που δημοσιεύεται στο www.bmj.com, ότι αν οι νόμοι που θα διέπουν την πώληση είναι "αυστηροί", η εικόνα σε τίποτα δεν θα θυμίζει τις παράνομες αγορές που ανθούν σε διάφορες χώρες.

Η επί πληρωμή προσφορά ενός νεφρού, που θα μπορούσε να οριστεί στις 28.000 λίρες (ίσο με το μέσο ετήσιο εισόδημα των Βρετανών), "θα είναι κίνητρο για τα περισσότερα βαλάντια, για εκείνους που θέλουν να κάνουν μια καλή πράξη αλλά και να εξασφαλίσουν χρήματα, πχ για να πληρώσουν τα δίδακτρα του πανεπιστημίου", γράφει η ερευνήτρια.
Καθημερινά, θυμίζει, πεθαίνουν στη Βρετανία τρεις άνθρωποι από τη λίστα αναμονής για δωρεά οργάνων. Η πρότασή της όμως απορρίπτεται.

"Η προσφορά οργάνων θα πρέπει να είναι αλτρουιστική και να βασίζεται στις κλινικές ανάγκες", λέει ο επικεφαλής της επιτροπής Ηθικής στη βρετανική Ιατρική Ένωση, δρ, Τόνι Κάλαντ.
"Η δωρεά νεφρού εγκυμονεί μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Αν τεθεί θέμα χρημάτων, οι δωρητές θα αισθανθούν υποχρεωμένοι να πάρουν το ρίσκο, χωρίς σοβαρή μελέτη, εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης"
Ε.ΒΑΤ/Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια