"Καραβάνια" Ελλήνων καταναλωτών....μεταναστεύουν κάθε μέρα στη Βουλγαρία, τα Σκόπια ή την Τουρκία για να αγοράσουν φθηνά τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους ή να τα επισκευάσουν, ακόμη και να φτιάξουν τα δόντια τους.
Οι Έλληνες που φτάνουν.....
καθημερινά στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους αυξάνονται ανησυχητικά και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 600.000 σε μηναία βάση, οι οποίοι μάλιστα ξοδεύουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτουν από την εκτενή μελέτη που διεξήγαγε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τα στοιχεία της οποίας αποδεικνύουν με τον πλέον καταφανή τρόπο τη διέξοδο που αναζητούν οι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών στις γειτονικές μας χώρες, για να αναζητήσουν προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές απ ό τι αυτά διατίθενται στην Ελλάδα.
* Καταναλωτές που κάνουν αγορές στις γειτονικές χώρες.
Τουρκία.
50% από τη Μυτιλήνη, 30% από τη Σάμο.
Βουλγαρία.
30% - 40% από την Ορεστιάδα, 20% - 40% από την Ξάνθη.
ΠΓΔΜ
50% - 60% από την Φλώρινα.
* Τι αγοράζουν.
- Μυτιλήνη.
Το 50% των καταναλωτών της Μυτιλήνης επισκέπτεται κάθε Πέμπτη το Αϊβαλί, προκειμένου να ψωνίσει από είδη γάμου μέχρι σχολικά προϊόντα.
- Σάμος.
Το 30% των καταναλωτών της Σάμου επισκέπτεται την Τουρκία, όπου προμηθεύεται ρούχα, παπούτσια και πρώτες ύλες.
- Χίος.
Δύο στους δέκα Χιώτες περνάνε καθημερινά στη Σμύρνη για την αγορά προϊόντων επίπλων, ενώ το 70% των καταναλωτών πηγαίνει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στη γειτονική πόλη για ψώνια.
- Ορεστιάδα.
Στην Ορεστιάδα, 30% - 40% των καταναλωτών επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να προμηθευτεί - κυρίως - καύσιμα, πετρέλαιο κίνησης και βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός καταναλωτών από τον βόρειο Έβρο πηγαίνει στη Βουλγαρία για να κάνει τις αγορές του.
- Ξάνθη.
Οι κάτοικοι της Ξάνθης πηγαίνουν στη Βουλγαρία είτε για να κάνουν διακοπές είτε για να επισκεφθούν τον γιατρό τους, ενώ δεν αγοράζουν καταναλωτικά αγαθά, γιατί πολλοί Βούλγαροι έχουν ιδρύσει εταιρείες στην ελληνική πόλη, όπου πωλούν πολύ φθηνά τα προϊόντα τους.
- Φλώρινα.
Ένας στους δύο κατοίκους της Φλώρινας πηγαίνει στα Σκόπια και συγκεκριμένα στην πόλη Μοναστήρι, για να αγοράσει τρόφιμα και να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Ο τοπικός εμπορικός σύλλογος υπολογίζει ότι κάθε μήνα χάνεται από την τοπική αγορά περί το 1 εκατ. ευρώ.
- Κιλκίς.
Σημαντικός αριθμός καταναλωτών κάνει ημερήσια ταξίδια στη Βουλγαρία για να αγοράσει καύσιμα, για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους.
tessa-realnews
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια