Τα καλαματιανά - το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής - ωριμάζουν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, είναι μεγάλα με κίτρινη ή καστανή επιδερμίδα και κόκκινη σάρκα.
Οι υπόλοιπες ποικιλίες - από τις αρχές Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου - είναι:
Κύμης, μετρίου μεγέθους με πρασινοκίτρινη επιδερμίδα και κόκκινη σάρκα, τα Πολίτικα, σφαιρικά, μέτρια σε μέγεθος με πρασινοκίτρινη επίσης επιδερμίδα αλλά με κεχριμπαρένια σάρκα και τα Βασιλιά (λευκά και σκούρα), μεγάλα με κόκκινη σάρκα.
Δεν έχουν διαφορές από τα βιολογικά, γιατί έτσι κι αλλιώς στις συκιές δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα.
Όταν τα καταναλώνουμε πρέπει να ελέγχουμε μήπως έχουν σχισμή στο κάτω μέρος τους γιατί πολλές φορές εισχωρούν μικροζωύφια.
Διατήρηση.
Τα φρέσκα σύκα, ανάλογα με το βαθμό ωρίμασής τους, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μόνο για 3-4 ημέρες, μέσα σε χάρτινη σακούλα.
Μαρμελάδα και Γλυκό Σύκο ΕΔΩ
0 Σχόλια