Ευλογημένη εποχή το καλοκαίρι.
Είναι η ώρα των διακοπών, κάνει ζέστη και δεν πληρώνουμε πετρέλαιο, κάνουμε πανάκεια στη θάλασσα και τρώμε καρπούζι, αυτή τη γλυκιά παγωμένη και κόκκινη ηδονή!.
Για να το κάνουμε αυτό όμως πρέπει πρώτα να βρούμε το κατάλληλο καρπούζι.Η εύρεση του καλού καρπουζιού είναι λίγο "φετίχ" για εμάς τα αρσενικά.
Τις περισσότερες φορές, χωρίς να ξέρουμε, μιμούμαστε αυτά που έχουμε δει να κάνουν άλλοι.
Έτσι, χτυπάμε τα καρπούζια για να ακούσουμε τον ήχο, τα σφίγγουμε με τα χέρια για να δούμε αν τρίζουν ή προσπαθούμε να κόψουμε το κοτσάνι όταν υπάρχει.
Κάποτε, πριν από πολλά πολλά χρόνια, τα καρπούζια ήταν πεντανόστιμα, λεπτόφλουδα και έφταναν μέχρι και τα 30 κιλά!.
Καμία σχέση με τα καρπούζια του σήμερα.
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν ένα χοντρόφλουδο καρπούζι δεν μπορεί να τρίζει.
Αν τρίζει, καλύτερα μην το αγοράσετε.
Το χτύπημα με την παλάμη πάλι, έχει μεν νόημα όταν όμως το καρπούζι είναι λεπτόφλουδο, έχει ωριμάσει, κι έτσι γύρω από τα κουκούτσια του υπάρχει κενό που στο χτύπημα αντηχεί.
Τέλος, το τράβηγμα του κοτσανιού για να δείτε αν κόβεται εύκολα έχει νόημα μόνον αν βρίσκεστε στο μποστάνι.
Στο μανάβικο, όμως, τα περισσότερα καρπούζια έχουν κοπεί πριν από την ώρα τους, οπότε δεν είναι ασφαλής τρόπος.
Αφήστε δε που τα περισσότερα δεν έχουν ούτε κοτσάνι.
Η μόνη ασφαλής μέθοδος - κατά 80% τουλάχιστον - να επιλέξετε καρπούζι είναι να παρατηρήσετε το σημείο που το καρπούζι ακουμπάει στο χώμα και είναι ασπριδερό.
Όταν εκείνο το σημείο έχει κίτρινες ανταύγειες, σημαίνει ότι το καρπούζι είναι ώριμο.
Η μέθοδος αυτή ισχύει μέχρι 20 Ιουλίου περίπου.
Σας εύχομαι να είστε πάντα τυχεροί και αφού δεν σας πέφτει το Λόττο να σας πέφτει τουλάχιστον πάντοτε ένα καλό καρπούζι!.
Ντίνος Κιούσης.
0 Σχόλια