.
ΥΛΙΚΑ- 1/2 λίτρου γάλα (πλήρες είπαμε...αφήστε τη δίαιτα )
- 1 πορτοκάλι ( έβαλα σαγκουίνι )
- 1 λεμόνι ( βιολογικό,όπως και το πορτοκάλι,κεριά ανάβουμε στην εκκλησία,όχι στο στομάχι )
- 60 γρ. αμυγδαλόσκονη
- 5 κρόκοι αβγών
- 1 κ.γ. αλεύρι
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 10 γρ. λεμόνια κονφί ( φρούτα διατηρημένα μέσα στη ζάχαρη,περιχυμένα με μπράντυ )
- 10 γρ. πορτοκάλια κονφί
- 1 κ.σούπας εσάνς πορτοκαλιού ( δεν το είχα και έβαλα λικέρ πορτοκάλι )
- 4 ατομικά φορμάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς...
Σε μιά κατσαρόλα,ζεσταίνουμε το γάλα,σε πολύ χαμηλή φωτιά...
Εν τω μεταξύ,κόβουμε τα ζαχαρωμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια...
Πλένουμε και στεγνώνουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι...
Αφαιρούμε το αντίστοιχο μιας κουταλιάς καφέ από τη φλούδα καθενός από τα εσπεριδοειδή...
Σε ένα μπολ,ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με τους κρόκους των αβγών,50 γρ. από την άχνη,τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι,τα κομματάκια των ζαχαρωμένων φρούτων και το αλεύρι.
Ενσωματώνουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα,μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα...
Ρίχνουμε το μίγμα σε κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά,ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα από σιλικόνη...
Βγάζουμε τη κρέμα από τη φωτιά μόλις αρχίσεινα πήζει και ρίχνουμε την εσάνς πορτοκαλιού...
Μοιράζουμε το μίγμα στα φορμάκια,τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό που να τα σκεπάζει το μισό του ύψους που έχουν τα φορμάκια και ψήνουμε στο φούρνο,στο μπεν μαρί για 8 λεπτά...
Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου...
Τη στιγμή που θα τα σερβίρουμε,τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη,
έχουμε το τηλέφωνο της πυροσβεστικής δίπλα μας καλού κακού και καραμελώνουμε με το φλόγιστρο...
Τώρα αν δεν έχουμε φλόγιστρο μαντάμ,θα μου πείτε,τί να κάνουμε..???
Φλόγιστρο μπορεί να μην έχετε,θα έχετε όμως γκαζάκι...
( καταλάβατε γιατί σας είπα να έχετε πρόχειρο το τηλέφωνο..???)
Ο Θεός μαζί σας και η creme brulee' στον ουρανίσκο σας...
Δεν είναι θαύμα...???
και τη φτιάξατε και η πυροσβεστική αχρείαστη έμεινε...
* H βάση για κάθε creme brulee',αποτελείται από τους κρόκους των αβγών,τη κρέμα γάλακτος και το γάλα...
* Για απαλές κρέμες που θα λιώνουν στο στόμα,επιλέξτε μιά πλήρη κρέμα γάλακτος - ας κάνει υπομονή μιά μέρα η δίαιτα - κρέμα μασκαρπόνε ή πλήρη κρέμα ανακατεμένη με τυρί ricottα ή με τυρί κρέμα light...
* Για να δώσετε μιά λεπτεπίλεπτη γεύση,βράστε το γάλα με βότανα,τσάι,άνθη,μπαχαρικά ή με λιπαρό κρέας ( λαρδί,σολωμό )
μάλιστα,όπως το ακούσατε...
οι cremes brule'es δεν είναι μόνο γλυκιές...
υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές και για αλμυρές κρέμες...!!!
* Για να εντυπωσιάσετε τον ουρανίσκο και να δώσετε υφή,προσθέστε στο κρεμώδες μίγμα,μικρά κομματάκια
( λαχανικά,λαρδί,θαλασσινά,μανιτάρια,φρούτα ),φροντίζοντας να τα έχετε στραγγίξει καλά προηγουμένως...
* Ψήνετε τις κρέμες σε μπεν μαρί, σε προθερμασμένο φούρνο...
* Η παραδοσιακή τραγανή καραμέλα με βάση τη καστανή ή μαύρη ζάχαρη,μπορεί να αρωματιστεί με ένα από τα πολυάριθμα είδη αρωματικής ζάχαρηςμε εκλεκτά μπαχαρικά ( λεβάντα,βανίλια,καραμέλες ),ακόμα και θρυμματίζοντας υπόξινες καραμέλες...
* Εμπλουτίστε τη ποικιλία στις επιστρώσεις σας με θρυμματισμένα μπισκότα,με αποξηραμένα φρούτα σε σκόνη,με gingerbread,με γαλέτα,με ψιλικομμένα βότανα,με πάστα ελιάς κλπ...
* Οι cremes brule'es,διατηρούνται σκεπασμένες στο ψυγείο για 48 ώρες και καραμελώνονται μόνο τη στιγμή του σερβιρίσματος...
ας τη φτιάξουμε...
spirtokoyto
0 Σχόλια