.
Το παγωτό αποτελείται από γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά, ζάχαρη, κακάο, χυμούς φρούτων.Όλα όμως τα τυποποιημένα παγωτά περιέχουν πρόσθετα, σταθεροποιητές, χρωστικές αλλά και αρωματικές ουσίες.
Όσο λιγότερα λοιπόν, τόσο το καλύτερο....
* Διαβάζουμε με προσοχή την ετικέτα όπου αναγράφεται η σύσταση του παγωτού και διαλέγουμε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στη βασική αρχή.
* Διαβάζουμε με προσοχή τις πληροφορίες στα 0% παγωτά γιατί πολλές φορές περιέχουν περισσότερες θερμίδες απ όσες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν.
* Αποφεύγουμε τα παγωτά με έντονα χρώματα, γιατί σίγουρα περιέχουν πολλές χρωστικές.
Το εξηγούμε και στα παιδιά.
* Αναζητάμε τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες.
Όσο πιο μακρινές, τόσο το καλύτερο.
* Προτιμάμε τα παγωτά μεγάλων βιομηχανιών, που διαθέτουν πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας (ISO 9001) και λειτουργούν με βάση τους κανόνες του Συστήματος Διασφάλισης της Υγιεινής των παραγόμενων προϊόντων HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου).
* Τα ψυγεία φύλαξης παγωτών δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτα και πρέπει να περιέχουν μόνο παγωτά.
Επίσης πρέπει να είναι καθαρά και καινούργια, χωρίς σκουριές.
* Δεν αγοράζουμε ποτέ παγωτό που η συσκευασία του είναι ή μοιάζει ανοιγμένη.
Το ίδιο ισχύει και για παγωτό με παραμορφωμένο σχήμα, που έχει χυθεί εξωτερικά, που το περιτύλιγμα είναι μουλιασμένο, μισοσχισμένο ή ξεκολλημένο ή δεν είναι πολύ σκληρό όταν το βγάζουμε από το ψυγείο.
* Στο σούπερ μάρκετ αφήνουμε την αγορά παγωτού τελευταία και έχουμε πάντα μαζί μας μια ισοθερμική τσάντα για να το μεταφέρουμε.
Και φυσικά πάμε κατευθείαν στο σπίτι μετά τα ψώνια και όχι μετά από δύο τρεις ώρες, γιατί το παγωτό θα είναι για πέταμα.
* Αν το παγωτό που μόλις ανοίξαμε είναι υδαρές, με κοκκώδη υφή και έχει κρυσταλλάκια πάγου, σημαίνει ότι είναι προβληματικό και πρέπει να το πετάξουμε αμέσως.
* Παγωτό που έλιωσε και ξαναπάγωσε είναι επικίνδυνο να καταναλωθεί.
Το π ε τ ά μ ε.
* Στο σπίτι δεν αφήνουμε το παγωτό να αργολιώνει στο τραπέζι.
Σερβίρουμε και γρήγορα στην κατάψυξη!
Από την εποχή της ξύλινης οικιακής παγωτομηχανής με χοντρό αλάτι και πάγο μέχρι σήμερα έχουν χυθεί τόνοι γάλακτος σε κυπελλάκια, ξυλάκια και χωνάκια παγωτού.
Τα χιλιάδες προσιτά τυποποιημένα εξοστράκισαν σχεδόν ολοκληρωτικά τα σπιτικά παγωτά που απαιτούν - όπως και κάθε μαγειρικό επίτευγμα - κάποια φροντίδα.
Ό τι μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας με εξαιρετικής ποιότητας υλικά, καλό είναι να το κάνουμε, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά τα παιδιά μας.
Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα είναι γεμάτη δελεαστικά, έτοιμα παγωτά.
0 Σχόλια