Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συζούμε με τη ραδιενέργεια...

Στο απόγειο της τεχνολογικής υπεροχής του, ο δυτικός πολιτισμός της ισχύος και της ευημερίας τρέμει τον εφιάλτη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μιας εξίσου οικουμενικής πυρηνικής καταστροφής.
Η Φουκουσίμα έμελλε να μας υπενθυμίσει με τρόπο εκρηκτικό το ευάλωτο της φύσης μας και τα εγκλήματα που διαπράττουμε σε βάρος της φύσης, εν ονόματι ενός κέρδους πλασματικού, αφού δεν ενσωματώνει στον υπολογισμό του τις ζημίες εξ «αμελείας» ή εξ «ανικανότητας».
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια όλων μας και τις πραγματικές διαστάσεις του εφιάλτη «ραδιενέργεια».
Ουσιαστικά, χάρη σε αυτή εξελίχτηκε η ζωή στη Γη, πυροδοτώντας μεταλλάξεις πετυχημένης προσαρμογής.
Επιπλέον, υπάρχει παντού, ακόμη και στο σώμα μας.
Στο χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο χτύπους της καρδιάς μας, μέσα μας λαμβάνει χώρα η ραδιενεργή διάσπαση 10.000 ατομικών πυρήνων.
Κάθε ώρα, στους πνεύμονές μας διασπώνται 30.000 πυρήνες ραδιενεργών ισοτόπων που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέουμε.
Ο καπνός των τσιγάρων απελευθερώνει ραδιενεργό μόλυβδο και πολώνιο.
Λίγες μέρες στη θάλασσα μας επιβαρύνουν με επιπλέον ραδιενέργεια.
Οι τροφές, επίσης.
Και ο ήλιος, ο εργασιακός χώρος, το σπίτι, ο ύπνος, το σεξ!
Το 1% της μέγιστης επιτρεπόμενης δόσης το δεχόμαστε από την/τον σύντροφό μας.
Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να μας πανικοβάλλουν, αφού μόνο η υπερβολική δόση ραδιενέργειας βλάπτει, δηλαδή από τα 100.000 μικροσίβερτ (μSv) το χρόνο και πάνω.
Ιδού ένα παράδειγμα, για να έχετε μέτρο σύγκρισης: καπνίζοντας ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, προσλαμβάνουμε 400 μSv το χρόνο...
Χρήστος Τσανάκας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια