Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπλοκάρισμα του Αλτσχάιμερ κατάφεραν Βρετανοί και Ιρλανδοί επιστήμονες

Βρετανοί και Iρλανδοί επιστήμονες που ανέπτυσσαν θεραπείες κατά της εγκεφαλικής νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων), κατάφεραν σχεδόν κατά λάθος να σταματήσουν την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές ανακάλυψαν
ότι δύο αντισώματα που μελετούσαν για την σχέση τους με την νόσο των τρελών αγελάδων μπορούν να μπλοκάρουν την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ και να αποτελέσουν την εκκίνηση για την δημιουργία σχετικών φαρμάκων.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του University College του Λονδίνου (UCL), πειραματιζόταν με ποντίκια, όταν ανακάλυψε ότι δύο συγκεκριμένα αντισώματα (τα ICSM 18 και 35) μπλοκάρουν τις καταστροφικές συνέπειες του βήτα αμυλοειδούς, μιας τοξικής πρωτεϊνης που εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, με τις γνωστές συνέπειες στη μνήμη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αν τα νέα φάρμακα με αντισώματα αποδειχτούν ασφαλή κατά της νόσου των τρελών αγελάδων, τότε θα μπορούσαν να γίνουν μελέτες για την αξιοποίησή τους και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές των νέων αυτών φαρμάκων πρόκειται να ξεκινήσουν το 2012 και αν είναι επιτυχημένες θα δοκιμαστούν στη συνέχεια και σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και πλήττει περίπου 20 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Ένας στους 14 ενηλίκους άνω των 65 ετών και ένας στους έξι άνω των 80 ετών έχει άνοια, που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε Αλτσχάιμερ, το οποίο  ακόμα δεν θεραπεύεται.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια