Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η γεύση μετράει όχι η ομορφιά

Τα στραβά αγγούρια μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Η φράση αυτή σημαίνει αυτό ακριβώς που "λέει".
Με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στραβά αγγούρια - τα οποία με αίτημα των εμπόρων είχαν αποκλειστεί από την αγορά, γιατί δεν βόλευαν στη συσκευασία και τη μεταφορά - επιτρέπεται και πάλι να κυκλοφορούν, όπως και τα καρότα και άλλα 24 λαχανικά που επίσης είχα αποκλειστεί λόγω άσχημης εμφάνισης.
Τώρα η μοίρα αυτών των λαχανικών βρίσκεται στα δικά μας χέρια, όλων δηλαδή όσων ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά με κριτήρια αισθητικά και όχι γευστικά, όπως αρμόζει σε τρόφιμα.
Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά φέρουμε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ποιότητα των τροφίμων που παράγονται και αγοράζουμε.
Μπορεί τα στραβά αγγούρια να είναι μια ακραία εκδοχή της ευγονικής που επιβάλλει η αγορά, αλλά λίγοι είναι οι παραγωγοί που τολμούν να καλλιεργήσουν ποικιλίες λαχανικών που θα δώσουν καρπούς εκτός συνηθισμένων προδιαγραφών, καθώς φοβούνται ότι δεν θα πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Προτείνω λοιπόν εμείς, οι καταναλωτές, να τους εμψυχώσουμε επιλέγοντας αυτά ακριβώς τα "περίεργα" προϊόντα όταν τα βρίσκουμε.
Προτείνω να μη φοβόμαστε να δοκιμάσουμε και ακόμη να ρωτάμε και να επιμένουμε.
Για παράδειγμα, η επισήμανση "ντομάτες Κρήτης" στην πραγματικότητα δεν λέει και πολλά πράγματα, αφού πρόκειται για ολλανδικά υβρίδια που απλώς έχουν μεγαλώσει στην Κρήτη. Ντομάτες μπατάλες της Βραυβρώνας, όμως, είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε στα μέσα Ιουλίου.
Ζητήστε τα βερίκοκα Μπεμπέκου ή και Διαμαντοπούλου (αν και πρόκειται για ποικιλία που δημιουργήθηκε) και βέβαια επιμένετε στο μυρωδάτο αργίτικο πεπόνι, ακόμη και αν το μέγεθος δεν βοηθάει.
Διαλέξτε καρπούζι ανάλογα με τη γεύση και όχι για το βολικό του μέγεθος ή ακόμη περισσότερο επειδή δεν έχει κουκούτσια που βαριέστε να βγάζετε.
Γιατί, στο κάτω - κάτω, όταν πρόκειται για τρόφιμα, η γεύση και όχι η ομορφιά ή η βολή είναι που μετράει.
Δάφνη Καραπιπέρη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια