Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ψυγείο μας και η "γεωγραφία" του

Οι περισσότεροι αγνοούμε ακόμα και τους πιο βασικούς κανόνες της συντήρησης τροφίμων.
Και όμως, ακολουθώντας απλές οδηγίες, τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα και αναλλοίωτα για περισσότερο, από ό τι πιστεύαμε, χρόνο.
Το σωστό ψυγείο πρέπει να
πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, να διαθέτει τους απαραίτητους χώρους που να "χωρούν" τις ανάγκες μας και να περιλαμβάνει πληθώρα άλλων χαρακτηριστικών, όπως σύστημα No Frost, ώστε να μην πιάνει πάγο, ενεργειακή κλάση Α ή Α+, ώστε να εξοικονομεί τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια και δυναμική ψύξη ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου.
* Ωμά φρούτα και λαχανικά είναι φρόνιμο να τοποθετούνται στα ειδικά συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου. Εκεί τα ευπαθή αυτά τρόφιμα διατηρούνται επί μακρόν χωρίς να παγώνουν.
* Άλλα τρόφιμα, όπως το κρέας και τα ψάρια, εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός 24ώρου, τα βάζουμε, αφού τα τυλίξουμε πολύ καλά με διαφανή μεμβράνη, για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες διαρροές, στα συρτάρια που προορίζονται γι αυτήν τη χρήση ή σε σημείο του ψυγείου με δυνατή ψύξη. Αλλιώς τα βάζουμε στην κατάψυξη.
* Γιαούρτια, αλλαντικά και τυριά, τα δύο τελευταία φυλαγμένα μέσα σε ειδικά δοχεία αποθήκευσης σχεδιασμένα γι αυτήν τη δουλειά, τοποθετούνται ιδανικά κι αυτά σε σημεία με δυνατή ψύξη.
* Μαγειρεμένα φαγητά, αλλά και σάλτσες, γλυκά και φρέσκα τυριά πρέπει να αποθηκεύονται κι αυτά σε δοχεία αποθήκευσης με καλό κλείσιμο ή τυλιγμένα με καλή διαφανή μεμβράνη. Τα βάζουμε σε σημεία του ψυγείου - κυρίως στα κεντρικά ράφια - όπου δεν βάζουμε όμως ωμά ή φρέσκα τρόφιμα για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες "ανταλλαγές" μυρωδιών.
* Το ιδανικό σημείο σημείο αποθήκευσης του βουτύρου είναι στα επάνω ράφια της πόρτας με το πορτάκι. Εκεί μένει μαλακό και λείο.
* Τα αυγά τοποθετούνται στις ειδικές αυγοθήκες, προτιμότερο πλυμένα και στεγνωμένα, μακριά από ακάλυπτα τρόφιμα καθώς τα κελύφη απορροφούν εύκολα μυρωδιές και προσβάλλονται από μικρόβια.
* Ποτά, νερό και αναψυκτικά πρέπει να τοποθετούνται στα χαμηλά ράφια της πόρτας, για να είναι αρκετά κρύα.
* Το γάλα, αντίθετα με ό τι πιστεύουν πολλοί, πρέπει να τοποθετείται σε εσωτερικό ράφι στο ψυγείο και όχι στην πόρτα, γιατί έτσι μένει δροσερό αλλά δεν παγώνει.
* Γενικά πάντως, πρέπει να αφήνουμε τα τρόφιμα να "αναπνέουν", ήτοι δεν τα στριμώχνουμε μέσα στο ψυγείο, για να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα μέσα στη συσκευή.
Miele

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια