Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στα μονοπάτια των Αθαμάνων

Στα μονοπάτια των Αθαμάνων

μέσα από τη διαδρομή Μουζάκι-Αργιθέα-Αχελώος


Μια μοναδική εμπειρία, σ' ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο, προσφέρει στον επισκέπτη η αναζήτηση των μονοπατιών των Αθαμανών στο νομό Καρδίτσας, ακολουθώντας τη διαδρομή Μουζάκι-Αργιθέα-Αχελώος.
Tο Μουζάκι, σύμφωνα με στοιχεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους, είναι έδρα του ομώνυμου δήμου. Στο δήμο ανήκουν τα δημοτικά διαμερίσματα: Αμυγδαλή, Ανθοχώρι, Βατσουνιά, Γελάνθη, Δρακότρυπα, Ελληνόκαστρο, Κρυοπηγή, Λαζαρίνα, Μαγουλίτσα, Μαυρομμάτι, Οξυά, Πευκόφυτο και Πορτή. Το Μουζάκι απέχει 15 χλμ. από τη λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί κόμβο επικοινωνία προς την Αργιθέα, την Άρτα και το νομό Τρικάλων. Αρκετοί επισκέπτες του νομού Καρδίτσας επιλέγουν την περιοχή του Μουζακίου ως τόπο διαμονής για εξορμήσεις από τη λίμνη Πλαστήρα, την Αργιθέα, την Ελάτη, το Περτούλι ή άλλες περιοχές.
Τόσο στο Μουζάκι όσο τη γύρω περιοχή (Κεραμαριό, Βατσουνιά, Κρυοπηγή, Ανθοχώρι, Πορτή, Μαυρομμάτι) λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχεία και ξενώνες με ποιοτική εξυπηρέτηση καθώς και ταβέρνες που προσφέρουν ποικιλία τοπικών εδεσμάτων.
Αξιόλογα οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται στο δήμο πέρα από τον τομέα επεξεργασίας ξύλου και στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, όπως τυροκομικά, κρασί, τσίπουρο κλπ.
Κοντά στο Μουζάκι οι επισκέπτες έχουν επίσης την δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή των αρχαίων Γόμφων, το δάσος της Επισκοπής, το εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων στο δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα.
Στο Μέγα Ρέμα, κοντά στο Μουζάκι, υπάρχει δυνατότητα για διάσχιση φαραγγιού μέτριας δυσκολίας. Υπάρχουν επίσης πεδία αναρρίχησης. Στην Πορτή, 8χλμ. από το Μουζάκι, όπως και στον Ελληνόπυργο του δήμου Ιθώμης, υπάρχει πίστα απογείωσης για τους λάτρεις του αιωροπτερισμού. Πέντε χλμ. νοτιοδυτικά του Μουζακίου βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη) (17ος αι.). Στη Μονή, που είναι επισκέψιμη, εγκαταβιώνει μεγάλη γυναικεία αδελφότητα. Δυόμισι χλμ. νοτιότερα, πάνω από το Μαυρομμάτι, βρίσκεται η σπηλιά "Καρακοφωλιά", όπου το 1782 γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Στα μονοπάτια των Αθαμάνων
 Ένα άλλο αξιόλογο βυζαντινό μνημείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι η Ι. Μ. Αγ. Τριάδας (17ος αι.) που βρίσκεται 15 χλμ. από το Μουζάκι στον οικισμό Σούλα της Οξυάς. Η διαδρομή τους φθινοπωρινούς και τους ανοιξιάτικους μήνες είναι πράγματι εκπληκτική.

    Μουζάκι - λίμνη Πλαστήρα

Η διαδρομή για τη λίμνη Πλαστήρα διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Περνάει από τα χωριά Κρυοπηγή και Ανθοχώρι με τις όμορφες πλατείες, τα πετρόχτιστα καμπαναριά, τα άφθονα νερά και τις υποδομές εστίασης και διαμονής.
Πάνω στο δρόμο, λίγο μετά το Ανθοχώρι, στο ρέμα τπ Κορομηλιάς με τα πανύψηλα πλατάνια, βρίσκεται ο ανακαινισμένος νερόμυλος. Είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα νεότερα μνημεία της περιοχής. Από το σημείο αυτό ξεκινάει μονοπάτι απόστασης 5 χλμ. που καταλήγει στον Αγιο Νικόλαο Αργιθέας, κοντά στο Βλάσι. Κατά μηκος της διαδρομής συναντάμε το ανακαινισμένο πέτρινο γεφύρι "Καμάρα" και καταρράκτες.
 Συνεχίζοντας την πορεία μας, περνάμε κάτω από την Κερασιά και από εκεί φθάνουμε στο Κρυονέρι της λίμνης Πλαστήρα.

    Μουζάκι - ανατολική Αργιθέα
 Η διαδρομή αρχίζει από το Μουζάκι και καταλήγει στην λίμνη Στεφανιάδα και την Ι.Μ. Σπηλιάς.
 Καλύπτει απόσταση περίπου 50 χλμ. και διαρκεί μιάμιση ώρα. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου είναι ασφαλτοστρωμένο, ωστόσο παρατηρούνται δυσκολίες το χειμώνα, για το υπόλοιπο που είναι χωματόδρομος.
 Στην κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας ανήκουν τα δημοτικά διαμερίσματα: Πετρίλο, Βλάσι, Δροσάτο, Κουμπουριανά, Λεοντίτο, Πετροχώρι, Στεφανιάδα και Φουντωτό και πολλοί οικισμοί.
 Η τουριστική υποδομή της περιοχής βελτιώνεται διαρκώς. Ταβέρνες και ξενώνες λειτουργούν σχεδόν όλο το χρόνο στο Πευκόφυτο, το Πετρίλο, Λεοντίτο, Μανζουρέϊκα και Ραγάζια.
 Στην πορεία μας για την ανατολική Αργιθέα περνάμε από το Πευκόφυτο (10 χλμ. από το Μουζάκι) που είναι χτισμένο σε κατάφυτη ράχη. Η διαδρομή από εκεί μέχρι τον αυχένα στον Αγιο Νικόλαο (υψόμ. 1.500 μ.) διαρκεί 25 λεπτά και είναι συναρπαστική, καθώς διασχίζει πυκνό ελατόδασος, αλλά και ξέφωτα απ' όπου αγναντεύουμε με δέος το βάθος της χαράδρας.
 Από τον αυχένα στον Αγιο Νικόλαο περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4. Κάθε χρόνο στο σημείο αυτό διοργανώνεται την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου το αντάμωμα των Αργιθεατών, μία διοργάνωση με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις. Δασικός δρόμος από το σημείο αυτό μας οδηγεί και στην περιοχή της λίμνπς Πλαστήρα.
  Κατηφορίζοντας από τον Αγιο Νικόλαο μπορούμε να κατευθυνθούμε προς Πετρίλο ή Βλάσι. Το Πετρίλο αποτελείται από αλλούς οικισμούς (Λιβάδια, Καμπουρέϊκα, Αργυρέϊκα, Μάγειρο, Κρανιά, Βασιλάδες, Ρώσση, Χαλκιόπουλο). Περνώντας όλους τους οικισμούς του Πετρίλο καταλήγουμε στον κεντρικό δρόμο για την Ι. Μονή Σπηλιάς και τη λίμνη Στεφανιάδας.
Από το Πετρίλο μπορούμε να συνεχίσουμε για τα χωριά της Ευρυτανίας, αλλά και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα με μεγάλες όμως δυσκολίες λόγω χωματόδρομου.
Δύο χλμ. μετά το Βλάσι στην αρχή του δρόμου για το Δροσάτο δίπλα στη νέα γέφυρα υπάρχει η τοξωτή πέτρινη γέφυρα Μεζίλου που χτίστηκε πριν 400 χρόνια.
Συνεχίζοντας την πορεία μας κατά μήκος της αριστερής όχθης του Κουμπουριανίτη, μετά τους οικισμούς Μαντζουρέϊκα και Παλαιοχώρι, ο ασφαλτόδρομος πριν την γέφυρα μας οδηγεί στο Λεοντίτο, με το θεόρατο πλάτανο και τις σύγχρονες υποδομές διαμονής. Η διαδρομή μετά τη γέφυρα συνεχίζει προς το Χάνι Νασιώκα και την Καρυά της Αργιθέας και τον οδικό άξονα Καρδίτσα - Άρτα, ή τα Κουμπουριανά και το Πετροχώρι, την Ι.Μ. Σπηλιάς και τη λίμνη Στεφανιάδας.
 Η Ιερά Μονή Σπηλιάς είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Βρίσκεται σε υψόμ. 780 μ. και είναι χτισμένη πάνω σε βράχο. Η ιστορία της, σύμφωνα με την παράδοση, αρχίζει τον 11ο αι. Είναι ανδρώα Μονή, επισκέψιμη όλο το χρόνο και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Δύο χλμ. περίπου από τη Μονή βρίσκεται η μικρή λίμνη Στεφανιάδας, η οποία σχηματίστηκε από κατολισθήσεις του εδάφους το 1963-64 και έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων. Από τη λίμνη Στεφανιάδας ο δρόμος (χωματόδρομος με δυσκολίες) συνεχίζει προς τα χωριά του Δήμου Αχελώου και Ευρυτανίας.

    Μουζάκι - Αργιθέα - Αχελώος
 Η διαδρομή διασχίζει το ορεινό σύμπλεγμα της Πίνδου μεταξύ Καρδίτσας και Άρτας. Στα περισσότερα χωριά οι κάτοικοι είναι λιγοστοί το χειμώνα. Στην αρχή της διαδρομής, ελάχιστα χλμ. από το Μουζάκι στον οικισμό Κεραμαριό που βρίσκεται 3 χλμ. από το δρόμο, λειτουργούν εδώ και χρόνια σύγχρονες υποδομές εστίασης και διαμονής.
 Δέκα χλμ. από το Μουζάκι συναντάμε την Δρακότρυπα σε υψόμ. 580 μ., χωριό με πλούσια ιστορία. Στην κορυφή του χωριού, σε σημείο με θέα μοναδική, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος που είναι επισκέψιμη.
 Περνώντας την Οξυά, χωριό με πολλούς οικισμούς, φτάνουμε στον Τύμπανο. Η διαδρομή μας ως εδώ είναι πανοραμική, με θέα στον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο και τις βουνοκορφές της ανατολικής Αργιθέας. Ο Τύμπανος (1.800 μ.) είναι "παγερός" και δύσκολα προσπελάσιμος μερικές φορές το χειμώνα.
 Κατηφορίζοντας προς τα χωριά του δήμου Αργιθέας και την Άρτα το τοπίο αλλάζει όψη. Το κλίμα γίνεται ηπιότερο. Στη συμβολή των παραπόταμων του Αχελώου "Αργιθεάτη" και του "Πλατανιά", βρίσκεται το χωριό Αργιθέα πρωτεύουσα της αρχαίας Αθαμανίας. Το χωριό είναι σχεδόν ακατοίκητο το χειμώνα.
Δύο χλμ. μετά την Αργιθέα στη θέση "Ελληνικά" πάνω στον οδικό άξονα ανακαλύφθηκαν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα με αναφορά στους αρχαίους Αθαμάνες, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
 Λίγο παρακάτω, στην αρχή του δρόμου για το Μεσοβούνι, βρίσκεται η μονότοξη γέφυρα του Θερινού. Η γέφυρα είναι εύκολα επισκέψιμη καθώς βρίσκεται δίπλα στο δρόμο.
Από την Αγορασιά, λίγο πριν το ποτάμι που έρχεται από το Ανθηρό, μπορούμε να κατευθυνθούμε προς τα χωριά της ανατολικής Αργιθέας, αφού πρώτα περάσουμε την Καρυά. Η διαδρομή αυτή είναι προσπελάσιμη κυρίως το καλοκαίρι.
 Στο βάθος του ποταμού που κατευθύνεται για τον Αχελώο βρίσκεται η γέφυρα Τριζόλου, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας. Η γέφυρα είναι ορατή από το δρόμο προς την Άρτα (3 χλμ. περίπου μετά την Αγορασιά). Η πανοραμική όψη της είναι εντυπωσιακή. Δεξιά μας, 3 χλμ. από το δρόμο βρίσκεται το Ανθηρό, η έδρα του δήμου Αργιθέας. Από την Καρδίτσα απέχει 74 χλμ. περίπου. Διαθέτει ξενώνα και ταβέρνες ανοιχτές όλο το χρόνο καθώς και μικρή λαογραφική συλλογή που είναι επισκέψιμη.
 Από το Ανθηρό μπορούμε να επισκεφθούμε την Ι. Μ. Κατουσίου (1600 μ.Χ.) στο Λαγκάδι, τη Μεταμόρφωση, 6 χλμ. από το Ανθηρό, με τα σύγχρονα πετρόκτιστα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και από κει να καταλήξουμε στον οδικό άξονα Τρικάλων - Άρτας, η διαδρομή ασφαλτοστρώνεται.
Στη διαδρομή προς την Άρτα, πριν τον Κουμπουριανίτη, δεξιά στα 2 χλμ. βρίσκεται το Πετρωτό. Ο δρόμος συνεχίζει για Καλή Κώμη, Ελληνικά, Βαλκάνο, Τρίκαλα και Άρτα. Είναι μια όμορφη διαδρομή. Το οδικό δίκτυο ασφαλτοστρώνεται μέχρι τα Ελληνικά.
Στον Κουμπουριανίτη, δίπλα από τη σιδερένια γέφυρα, βρίσκεται η μονότοξη πέτρινη γέφυρα Πετρωτού. Η διαδρομή πέρα από το ποτάμι περνάει κοντά από το φράγμα Συκιά και καταλήγει στην χωριά του δήμου Αχελώου (Μάραθο, Βραγκιανά, Καταφύλλι και Αργύρι) και Άρτα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια