Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάραθος ο αρχαιοελληνικός

https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRyzmgI132-Z_pJmDX3xLmSs745kPkUtj32rEXXGd-NrD-1mxyN&t=1 
Δεν υπάρχει άχρηστο τμήμα σ αυτό το φυτό.
Από το βολβό του, το φινόκιο, μέχρι τα φύλλα και το σπόρο του, ο μάραθος χρησιμοποιείται στη μεσογειακή κουζίνα για να συνοδεύσει ή να αρωματίσει κρέατα, ψάρια, λαχανικά, σαλάτες, σούπες..
Είναι αρωματικό ( τα φύλλα), είναι μπαχαρικό (τα λουλούδια και οι σπόροι, ολόκληρα ή σε σκόνη) και λαχανικό (βολβός).
Οι αρχαίοι Έλληνες, που το θεωρούσαν σύμβολο επιτυχίας, το χρησιμοποιούσαν για στέφανο νίκης το 490 π.Χ., όταν επιβλήθηκαν των Περσών στον Μαραθώνα!
Οι Άγγλοι και οι Κέλτες, μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων από τη Βρετανία, κράτησαν αυτόν το μεσογειακό καρπό για να διώχνουν τα κακά δαιμόνια.
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό - ματιών, εντέρων, ως υποβοήθημα αδυνατίσματος, γαλακταγωγό...- αλλά είναι κυρίως ένα αντιπροσωπευτικό αρωματικό φυτό της Ελλάδας και της Μεσογείου: σε ποτά, ελιές, τουρσιά, λουκάνικα, φρέσκες σαλάτες, αγκινάρες, χταπόδι και σουπιές, πίτες, φρικασέ κρεατικών, σούπες και τόσα άλλα.
Ο μάραθος είναι το ιδανικό "κρεβάτι" των ψαριών στο φούρνο (πράσινο και βολβός), βάση μαγειρέματος των θαλασσινών, της ψαρόσουπας, συνθετικό για σάλτσες λευκώ κρε΄΄ατων, μαγειρεύεται στην κατσαρόλα ή στο φούρνο (βολβός) και αντικαθιστά χωρίς πρόβλημα τον άνηθο. Δύο εξαιρετικές περιπτώσεις συντήρησης του άγριου μάραθου είναι το μαραθόλασο και το "πέστο" μάραθου.
* Φοινίκουλο το κοινό (Foeniculum vulgare) και Φοινίκουλο το πιπερώδες (Foeniculum piperitum) είναι τα δύο είδη που αυτοφύονται στη χώρα μας. Το πρώτο είναι ο ήμερος μάραθος ου μπορεί να φθάσει σε ύψος το 1.5 μ., ενώ το δεύτερο είναι ο άγριο μάραθος, χαμηλότερος και λεπτότερος, που αυτοφύεται σε πετρώδεις και ξηρές τοποθεσίες.
* Πολλές φορές γίνεται σύγχυση του μάραθου με το γλυκάνισο.
Ο γλυκάνισος (Pimpinella anisum) είναι ετήσιο φυτό με βλαστό ύψους 50-80 εκ., με χρήσεις περίπου ίδιες με το μάραθο τόσο στη μαγειρική όσο και στην ποτοποιία.
* Μάραθος στην γλάστρα.
Αν θέλετε να έχετε πάντα φρέσκο μάραθο στο σπίτι, μπορείτε να φυτέψετε σπόρους σε γλάστρα ή παρτέρι με μεγάλο πλάτος και βάθος, γιατί έχει μεγάλο ριζικό σύστημα.
Θα χρειαστούν 2 μήνες για να αναπτυχθεί το φυτό, το οποίο δεν χρειάζεται εντατικό πότισμα, ενώ όταν το κόβετε, "ξαναπετάει". Σπόρους για ήμερο θα βρείτε στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων και σε καταστήματα με πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρους, φυτά κλπ), ενώ για άγριο θα βρείτε μόνο στη Φύση. 
Το γλυκό μάραθο (Foeniculum vulgare var.dulce), το ιταλικό, έχει σαρκώδη λευκό βρώσιμο βολβό σε μέγεθος μήλου, το γνωστό μας φινόκιο.
Αλέξανδρος Γιώτης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια