Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βρήκε το φως του μετά από 55 χρόνια!

Μια μοναδική περίπτωση αποκατάστασης της όρασης 55 χρόνια μετά την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε ασθενή δίνει ελπίδα σε πολλούς πάσχοντες
Μοναδική στα ιατρικά χρονικά περίπτωση δίνει ελπίδα σε ασθενείς με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
Ενας 63χρονος άνδρας ο οποίος τυφλώθηκε στο ένα μάτι πριν από 55 χρόνια, βρήκε και πάλι το φως του! Η περίπτωσή του, η οποία θεωρείται μοναδική στα ιατρικά χρονικά, δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medical Case Reports».
Ο ασθενής, που ζει στις ΗΠΑ, ήταν οκτώ ετών όταν υπέστη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο δεξί μάτι μετά από χτύπημα με πέτρα.
Σε περίπτωση που ο αμφιβληστροειδής αποκολληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσιάζει μόνιμη βλάβη και έτσι ακόμη και η επέμβαση αποκατάστασης της αποκόλλησης δεν μπορεί να ξαναχαρίσει την όραση στον ασθενή.

Κατέρριψε τους κανόνες
Ωστόσο ο 63χρονος κατέρριψε τους κανόνες. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσηλευτηρίου Eye and Ear στη Νέα Υόρκη που τον παρακολουθούν , πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του είδους.
Ο ασθενής κατέφυγε στο Νοσηλευτήριο παραπονούμενος για πόνο και ερεθισμό στο μάτι του. Οι γιατροί διέγνωσαν οίδημα, αιμορραγία και υψηλή πίεση στον δεξιό οφθαλμό. Στη συνέχεια του καθάρισαν το μάτι και του χορήγησαν ένα φάρμακο το οποίο σταματά τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων. Με αυτήν τη θεραπεία ο ασθενής άρχισε ξαφνικά να βλέπει μια πηγή φωτός από το μάτι που επί δεκαετίες ήταν τυφλό.

Επιτυχής επέμβαση
Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γιατρούς στο να προχωρήσουν σε επέμβαση για αποκατάσταση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς 55 χρόνια μετά και ο ασθενής επανέκτησε την όρασή του. Οι ειδικοί που διεξήγαγαν την επέμβαση εκτιμούν ότι αυτή στέφθηκε με επιτυχία χάρη στο ότι η αποκόλληση είχε γίνει χαμηλά στον χιτώνα.
Οι γιατροί του Νοσηλευτηρίου αναφέρουν ότι αυτή η ξεχωριστή ιατρική περίπτωση δίνει ελπίδα και σε άλλους ασθενείς με βλάβη του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Όπως μάλιστα λένε, πολλές υποσχέσεις δίνει η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή για αποκατάσταση της όρασης. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια