Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο καλός συνάδελφος χαρίζει χρόνια

Ευχάριστο κλίμα και πνεύμα συνεργασίας στο γραφείο εξασφαλίζουν χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπιστώνει ότι οι υποστηρικτικοί συνάδελφοι δεν κάνουν μόνο πιο ευχάριστο το οχτάωρο, αλλά συμβάλλουν θετικά στη μακροζωία και ενισχύουν την καλή υγεία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ βρήκαν ότι η
συναδελφική αλληλεγγύη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, ενώ η επίδρασή της είναι πιο έντονη στις ηλικίες μεταξύ 38 και 43 ετών.
«Η κοινωνική υποστήριξη των συναδέλφων, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει πόσο καλά είναι ενσωματωμένο το άτομο στο εργασιακό περιβάλλον του, είναι πιθανός δείκτης του κινδύνου θνησιμότητας ανεξαρτήτως αιτίας», δήλωσαν οι επιστήμονες για την έρευνά τους που δημοσιεύεται στο έντυπο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, «Health Psychology».
Η ερευνητική ομάδα της Dr. Arie Shirom εξέτασε σε βάθος 20ετίας (από το 1988 έως το 2008) τα ιατρικά αρχεία περίπου 800 υπαλλήλων, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ερωτηματολόγια για να εκτιμήσει τα επίπεδα των εργασιακών απαιτήσεων, του ελέγχου της δουλειάς και της υποστήριξης από συναδέλφους και προϊσταμένους.
Αν και η γκρίνια για το αφεντικό είναι διαχρονικά το πλέον αγαπημένο θέμα συζήτησης μεταξύ συναδέλφων, η έρευνα έδειξε ότι ένας υποστηρικτικός προϊστάμενος δεν επηρεάζει θετικά την υγεία, όπως θα περίμενε κανείς.
Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν εντυπωσιακή διαφοροποίηση στα δύο φύλα σχετικά με τον έλεγχο και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων στην επαγγελματική ζωή. Έτσι, ενώ στις γυναίκες η δυνατότητα πρωτοβουλίας και η ελευθερία κινήσεων αύξανε τον κίνδυνο θανάτου, στους άντρες λειτουργούσε προστατευτικά. Η Shirom εξήγησε τη διαπίστωση, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι εθελοντές απασχολούνταν ως εργάτες στη βιομηχανία, όπου κατά παράδοση οι άντρες -σε αντίθεση με τις γυναίκες- έχουν υψηλά επίπεδα ελέγχου.
Το δείγμα των συμμετεχόντων αποτελούνταν κατά το ένα τρίτο από γυναίκες, η μέση εργάσιμη μέρα είχε διάρκεια 8,8 ώρες, το 8% ήταν παντρεμένοι με παιδιά και σχεδόν οι μισοί είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα συμπεράσματα, συνυπολογίστηκαν και οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή πίεση, ανεβασμένη χοληστερίνη, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και άγχος.
in2life

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια