Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γαλατσίδα ή ελλέβορος ή αγλέουρας

Την άνοιξη, μετά το λιώσιμο των χιονιών, στα ξέφωτα των ορεινών δασών συναντάμε ένα δηλητηριώδες φυτό με πανέμορφα κιτρινοπράσινα άνθη, γνωστό σε όλους ως γαλατσίδα.
Η αρχαία ελληνική και επιστημονική του ονομασία είναι ελλέβορος, ενώ το αγλέουρας είναι παραφθορά της.
'Εχει πικρή και στυφή γεύση.
Η οσμή του και μόνο μπορεί να προκαλέσει ναυτία και δυσφορία, ενώ σε μεγάλη δόση προκαλεί εμετό, διάρροια, πόνους στα πεπτικά όργανα, παράλυση και τελικά τον θάνατο!
Η παροιμιώδης έκφραση "έφαγε τον αγλέουρα" πιστεύεται ότι προέκυψε λόγω της συσχέτισης αυτών των ιδιοτήτων με την ανάλογη δυσφορία που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6huRODH9a31x-QBOaTXEj5pR7CvuYh6PuBquWV6Nx6IZEVkgdkokrZ4E6rfY55YqNKCwRj4ATUL8bKlQwv6pYfCGeSpUpNsmwxMPem55nqRImY-sauBaWp6jZNkYQqFtj5Rx7tSlSbIs/s1600/%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%94%CE%91.jpg 
'Η, ακόμη, μπορεί να προκύπτει από τη χρήση του στο Βυζάντιο, ώστε να προκληθεί εμετός και να ανακουφιστεί το στομάχι από το πολύ φαγητό.
Δήμητρα Παπαχρήστου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια