Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Tα σφραγίσματα Ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου και Αλτσχάιμερ

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποιεί ότι η μίξη υδραργύρου που χρησιμοποιείται ακόμη από μερίδα οδοντιάτρων για σφραγίσματα, είναι πιθανό να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίαση της στις 23 Μαρτίου εξέτασε τους κινδύνους που ενέχει η χρήση βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, για οδοντιατρικούς λόγους.
Από τις εργασίες της Επιτροπής, προέκυψε ότι αυξανόμενος
αριθμός ασθενειών, και ιδιαίτερα οι χρόνιες παθήσεις, προκαλούνται από μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες που συναντώνται στο περιβάλλον γύρω μας.
Η Μαρί Γκρόσμαν από τον Σύλλογο Τοξικολογίας και Χημείας της Γαλλίας (ΑΤC), λέκτωρ στον τομέα βιοεπιστημών και επιστημών της γης, υπογράμμισε ότι ο υδράργυρος προκαλεί γονιδιοτοξικές, νευροτοξικές, ανοσοτοξικές, εμβρυοτοξικές, ενδοκρινικές και τοξικές για την αναπαραγωγή διαταραχές.
«Η ουσία αυτή θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ανησυχίας, και η έκθεση του ανθρώπου σε αυτήν πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο».
«Δεν υπάρχει επίπεδο όπου η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνη.
Ο υδράργυρος που προορίζεται για οδοντιατρική χρήση πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλά παθολογικά προβλήματα, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκισον, οι αποκαλούμενες αυτο-άνοσες διαταραχές, η νεφρική νόσος, η στειρότητα, αποβολές, δυσμορφίες, μορφές καρκίνου του στόματος, ο καρκίνος του εγκεφάλου, ο καρκίνος του στήθους, ο αυτισμός,η υπερκινητικότητα και η καθυστέρηση της ανάπτυξης».
«Τα επίπεδα έκθεσης πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο, πρώτα και κύρια για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού- εγκύους, γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και παιδιά».
Ωστόσο, ο Michel Goldberg από τον γαλλικό οδοντιατρικό σύλλογο (ADF) συνέστησε μεγάλη προσοχή και προειδοποίησε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν οδηγούν σε συμπεράσματα.
Δήλωσε: "Ο υδράργυρος αναμφισβήτητα αποτελεί ρυπαντική ουσία, που δεν θα πρέπει να μολύνει το έδαφος ή το νερό.
Η παρουσία υδραργύρου στο κρέας και το ψάρι είναι δυνατό και πρέπει να παρακολουθείται.
Η εποπτεία του ζητήματος αυτού είναι αναγκαία».
«Η επέκταση της χρήσης του υδραργύρου στον τομέα της υγείας είναι ακόμη περισσότερο αμφισβητήσιμη, έως και παράλογη ενδεχομένως.
Ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των δοντιών είναι δυνατό να προκαλέσει αλλεργίες.
Δεν είναι όμως γνωστό πόσοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα καμμία συστηματική μελέτη δεν έχει διεξαχθεί και δεν υπάρχει άλλη τεκμηριωμένη επίπτωση της χρήσης του υδραργύρου στην υγεία των ασθενών».
Ο Goldberg επισήμανε ότι δημοσιεύσεις που συνδέουν τον υδράργυρο με το αμυοτροπικό πλευρικό σύνδρομο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ), καθώς και άλλες παθήσεις δεν είχαν επαληθευθεί ιατρικά.
«Για αυτό το λόγο, δεδομένης της σημαντικής αυτής ιατρικής υπόθεσης και της μη επαληθευμένης ιατρικά ενοχοποίησης του υδραργύρου, θα ήταν ίσως λάθος να απαγορευτεί το αμάλγαμα από ασήμι, τουλάχιστον όχι μέχρι τα σφραγίσματα από ρητίνη να ανταποκρίθούν στις απαιτούμενες προδιαγραφές».
 kalyterotera

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια