.
Για τους μη γνωρίζοντες,τα κράνα είναι κάτι μικροί,κόκκινοι,οβαλοειδής καρποί,με γεύση υπόξινη αλλά πολύ γλυκά παράλληλα όταν ωριμάσουν!λικέρ:
τα συστατικά που χρειαζόμαστε είναι:
κράνα,κονιάκ,ζάχαρη.
χρησιμοποιούμε τα τρία αυτά υλικά με ακριβώς ίδια αναλογία-μετά από επανειλημμένα επιστημονικά πειράματά μου κατέληξε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν τα μετράμε σε ογκο-δλδ όσες κούπες κράνα,τόση ζάχαρη,τόσο κονιάκ.
σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή (καλύτερα βάζο) βάζουμε τα κράνα,μετά τη ζάχαρη κ μετά το κονιάκ.
(για να είμαι σίγουρη για τις αναλογίες,τα βάζω εναλλάξ-έτσι δε θα βρεθώ με γεμάτο βάζο κ δυσαναλογία στα υλικά).
βάζουμε ένα ξυλαράκι κανέλα,γαρύφαλλο(εξαρτάται από την ποσότητα) κ τρίβουμε λιιιιιιιιγο μοσχοκάρυδο!
αφήνουμε το βάζο 40 μέρες στον ήλιο ή κοντά σε πηγή θέρμανσης,ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη.
στραγγίζουμε κ μετά,για να γίνει πιο διαυγές αν θέλουμε περνάμε από το φίλτρο του καφέ.
εις υγείαν :)
σημειώσεις:
-συνιστάται για στομαχοπονόκοιλο,για κρύες άυπνες νύχτες του χειμώνα κ ως κάτι να μας γλυκάνει όταν έχουμε βαρεθεί να πίνουμε σκέτο αλκοόλ :)
-μπορούμε αντι για κονιάκ να βάλουμε τσίπουρο αλλά λίγο που δοκίμασα να κάνω πέρυσι έτσι είχε πολύ έντονη μυρωδιά κ δε μου κανε καν κέφι να το δοκιμάσω ως γεύση.
υπάρχει και η εναλλακτική λύση της βότκας.
-τα κράνα μετά μην τα πετάτε ;). έχουν τόσο ωραία μυρωδιά κ γεύση (κ από το) κονιάκ που σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε κέικ απλά ή κέικ για τούρτες αντί για κόντιτα (?έτσι τα λένε αυτά ε?) κ το σύνηθες ποτό ;),ή μέσα σε λιωμένη σοκολάτα για επικάλυψη κτλ (κ τώρα που το σκέφτομαι,γιατί όχι σε σοκολατάκια με λιωμένη κουβερντούρα -γιαμμμμμ)!!!
0 Σχόλια