Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι προσφέρουν τα νέα τεχνολογικ​ά προιόντα και γιατί αμφισβητού​νται

The New York Times
Η επανάσταση των έξυπνων συσκευών προχωρεί με βήμα ταχύ και τα έξυπνα τηλέφωνα αλλά και οι υπόλοιπες «ευφυείς» ηλεκτρονικές συσκευές κατακτούν όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας.
Κάποιοι κατασκευαστές ευελπιστούν ότι στο προσεχές μέλλον θα φτιάξουν περιουσία πουλώντας ψυγεία που μπορούν να «απαγγείλουν» την.....

 κατάλληλη συνταγή με βάση τα υλικά που υπάρχουν στο εσωτερικό του, ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες εξοπλισμένες με κάμερες που εντοπίζουν την κρυμμένη σκόνη, πλυντήρια και στεγνωτήρια που μπορεί κανείς να ελέγξει από το κινητό.

Πιστεύετε ότι το σπίτι του μέλλοντος είναι εδώ; Ίσως ναι, αλλά μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Αυτές οι δήθεν «έξυπνες» συσκευές δεν είναι και τόσο ευφυείς, τουλάχιστον επί του παρόντος.

«Αυτά τα πράγματα –τέτοιες συσκευές που μοιάζουν να ανήκουν στο αύριο– υπάρχουν, αλλά δεν γνώρισαν και τόση επιτυχία», επισημαίνει ο Νιλ Στρόδερ, αναλυτής της Pike Research. «Πράγματι, υπάρχουν έξυπνα στεγνωτήρια ή ψυγείο με IQ. Όμως, για να πληρώσει ο καταναλωτής περισσότερα χρήματα, θα πρέπει κάποιος να του δείξει ότι πράγματι θα έχει κέρδος αγοράζοντας τη συγκεκριμένη συσκευή».

Ασύρματη επικοινωνία
Οι «έξυπνες» συσκευές απλώς αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη τάση για έξυπνα ηλεκτρονικά, είτε πρόκειται για τηλέφωνα είτε για τηλεοράσεις και γενικότερα λευκές συσκευές. Και σίγουρα αυτό ήταν και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των εκθεμάτων της μεγάλης έκθεσης ηλεκτρονικών που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Λας Βέγκας.

H βασική ιδέα πίσω από τις «έξυπνες» συσκευές είναι ότι οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν εξ αποστάσεως τις συσκευές που έχουν δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας, μέσω των –«έξυπνων» πάντα– κινητών τους τηλεφώνων, ταμπλετών ή τηλεοράσεων.

Ο κάτοχος ενός «έξυπνου» ψυγείου, παραδείγματος χάρη, μπορεί από το τηλέφωνό του να μάθει τι υπάρχει στο εσωτερικό του. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να στείλει τις αγαπημένες του φωτογραφίες στην οθόνη του ψυγείου. Όμως, τα «έξυπνα» ψυγεία που πωλούνται σήμερα στην αγορά δεν είναι «αρκετά έξυπνα» για να παρακολουθούν τι ακριβώς υπάρχει στο εσωτερικό τους και οι καταναλωτές πρέπει να το ελέγχουν μέσω μιας οθόνης αφής.

Και μπορεί τα «έξυπνα» πλυντήρια να επιτρέπουν την αλλαγή προγράμματος εξ αποστάσεως, αλλά πολλοί ειδικοί διερωτώνται κατά πόσον ο επίδοξος αγοραστής είναι πρόθυμος να καταβάλει περισσότερα χρήματα προκειμένου να έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτών των «έξυπνων» μηχανημάτων είναι ότι μπορούν να συνδεθούν σε ένα «ευφυές» δίκτυο ηλεκτροδότησης και έτσι να ελέγχουν την ενεργειακή κατανάλωση και τα διάφορα προγράμματα, προκειμένου να λειτουργούν σε όρους που επιτρέπουν την εξοικονόμηση χρημάτων.

Τέτοια προγράμματα έχουν μόλις αρχίσει να εφαρμόζονται στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο Κρίστοφερ Μινς, συντάκτης σε θέματα τεχνολογίας της επιθεώρησης Technology Review, η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας των «έξυπνων» συσκευών είναι ενδιαφέρουσα, αλλά, πέραν αυτού, τα περισσότερα χαρακτηριστικά τους είναι περιττά.

Πρόσφατα είδε το «έξυπνο» ψυγείο της Samsung. «Μπορεί να σου “δώσει” το μετεωρολογικό δελτίο. Το ερώτημα όμως είναι γιατί να μη μάθεις από το κινητό σου τι καιρό πρόκειται να κάνει, γιατί να πρέπει να το μάθεις από το ψυγείο;»

Ο Ντέιβιντ Μακ Γκρέγκορ, πρόεδρος τηςLongbow Research, παρακολουθεί την εξέλιξη αυτών των έξυπνων λευκών συσκευών και πιστεύει ότι όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα πιθανώς να βρουν τη λύση που τους αξίζει, όταν θα ενισχυθεί ο τομέας της οικοδομής και όλα τα μηχανήματα που σήμερα μοιάζουν σαν να βγήκαν από το μέλλον αποτελούν στάνταρντ εξοπλισμό κάθε σπιτικού.

Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η προσπάθεια να γίνει η εξυπνάδα χαρακτηριστικό των λευκών συσκευών βρίσκεται στην αρχή και με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα θα βελτιωθούν και ταυτόχρονα οι τιμές θα πέσουν.

Διευκολύνουν τη ζωή μας
Ο Μπου Κιουν Γουν, επικεφαλής της Samsung για καταναλωτικά αγαθά, επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι «έξυπνες» συσκευές θα διευκολύνουν τη ζωή των καταναλωτών, επιτρέποντάς τους, παραδείγματος χάρη, να θέτουν σε λειτουργία το κλιματιστικό λίγη ώρα προτού ο ένοικος φτάσει στο σπίτι, να λαμβάνουν μήνυμα ότι το στεγνωτήριο έχει στεγνώσει τα κλινοσκεπάσματα.

Το 2000, στην απαρχή μιας άλλης νοήμονος περιόδου, η Sharp είχε παρουσιάσει ένα φούρνο μικροκυμάτων που συγκέντρωνε συνταγές από το Διαδίκτυο και καθόριζε τη θερμοκρασία ψησίματος, ενώ η Sunbean είχε συστήσει μία διαφορετική εταιρεία, την Thalia Products, που συνέδεε όλες τις σκεπτόμενες συσκευές.

Αμφότερες οι προσπάθειες απέτυχαν. Σήμερα ο πρώην επικεφαλής της Thalia Products παραδέχεται ότι διασκεδάζει παρακολουθώντας τις εξελίξεις, καθώς όλα αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα αποτελούσαν αντικείμενο συζητήσεων και προ δεκαετίας. Ο Τζον Χάμαν πιστεύει, επίσης, ότι τα «έξυπνα» προϊόντα που προσφέρονται στον καταναλωτή δεν είναι αρκετά θελκτικά, κυρίως, επειδή δεν του παρέχουν ουσιαστικά οφέλη.

Λειτουργούν και μέσω των κινητών
H έλευση των έξυπνων τηλεφώνων κάνει το ενδεχόμενο ενός «συνδεδεμένου νοικοκυριού» εφικτό.

Η Samsung Electronics, παραδείγματος χάρη, προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ένα ψυγείο με διπλές θύρες, οθόνη υγρών κρυστάλλων και μία σειρά από δικές του εφαρμογές που επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη του να ενημερωθεί για τον καιρό, να ακούσει μουσική και να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι βρίσκεται μέσα στο ψυγείο του. Κοστίζει 3.500 χιλιάδες δολάρια.

Αναλόγως η LG διαθέτει ψυγείο που επιτρέπει το σκανάρισμα των αποδείξεων των παντοπωλείων κ.ο.κ. έτσι ώστε να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του, όχι μόνο τι έχει στο ψυγείο αλλά και πόσο του έχει κοστίσει.

Έτσι εάν αγοράσετε κοτόπουλο, το ψυγείο θα θυμάται πότε το αγοράσατε και θα σας ειδοποιήσει ότι πλησιάζει η ημερομηνία λήξης. Αν έχετε κοτόπουλο, μπρόκολο και λεμόνια, μπορεί να σας προτείνει μία σειρά συνταγών με αυτά τα υλικά που θα πληρούν τις διατροφικές σας ανάγκες.

Επίσης πολλοί κατασκευαστές πωλούν πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια με wi-fi που ειδοποιούν τους καταναλωτές στην οθόνη της τηλεόρασης όταν έχει ολοκληρωθεί η πλύση και τα ρούχα έχουν στεγνώσει και τους επιτρέπει να συνεχίσουν κάποια προγράμματα (π.χ. να ξεπλύνουν τα ρούχα). Επί του παρόντος δεν έχουν κοστολογηθεί οι νέες συσκευές.

Επίσης η ηλεκτρική σκούπα της εταιρείας μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέσω κινητού τηλεφώνου και καθώς διαθέτει και κάμερα, μπορεί να «αποκαλύψει» στον κάτοχο τι συμβαίνει στο σπίτι του όταν αυτός απουσιάζει.

Οι έξυπνες συσκευές της General Electric δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτροδότησης προκειμένου να ρυθμιστούν οι ώρες λειτουργίας τους ώστε να εξασφαλίζονται τα λιγότερα δαπανηρά τιμολόγια.
"Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια