Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τροπικά είδη ψαριών στο Αιγαίο, Ιωάννινα, Ταυρωπό, Αχελώο, Έβρο και Νέστο

Πριν από περίπου ένα μήνα, ερασιτέχνης ψαράς στη Λέρο έπιασε λαγοκέφαλο - το ξενικό είδος ψαριού που, αν καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο- , βάρους 3 κιλών και μήκους 60 εκ.
Επαγγελματίες ψαράδες έχουν αναφέρει λαγοκέφαλους, αλλιώς "κουνέλια" ή "ποντικούς", και του ενός μέτρου και πέντε κιλών, όταν
μέχρι πρότινος δεν ξεπερνούσαν σε βάρος τα 200 γρ,. και σε μήκος τα 12 εκ.
Η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά μπροστά στο ρυθμό ανάπτυξης του τοξικού ψαριού, το οποία εξαπλώνεται στο Αιγαίο ραγδαία, αποδεκατίζοντας τους γηγενείς πληθυσμούς.
Πρωτοεμφανίστηκε στη Ρόδο το 2003, ερχόμενο, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, από την Ερυθρά Θάλασσα, απ όπου έφτασαν στο Αιγαίο άλλα 66 είδη τροπικών ψαριών και φυκιών, μεταξύ των οποίων η φιστολάρια, που καταβροχθίζει ειδικά το γόνο άλλων ψαριών.
Τα εκατοντάδες ξενικά είδη στα ελληνικά νερά (όχι μόνο σε θάλασσες - οι περισσότερες "εισαγωγές" καταγράφονται στις λίμνες Ιωαννίνων και Ταυρωπού και στους ποταμούς Αχελώο, Έβρο και Νέστο. είναι πρόβλημα γνωστό, για το οποίο ευθύνονται οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, η υπεραλιεία, η ρύπανση, η ευθεία ανθρώπινη παρέμβαση.
Η αδηφαγία και ο ανθρωποκεντρισμός μας, η απρονοησία και η τσαπατσουλιά μας.
Τα ξενικά είδη έφτασαν στα νερά μας είτε με τα πλοία στο έρμα τους, είτε μεταξύ άλλων ειδών που εισήχθησαν για ιχθυοκαλλιέργεια ή για...δόλωμα, είτε εσκεμμένα, π.χ. για την αντιμετώπιση του ευτροφισμού.
΄Ομως, βασική αιτία της μετανάστευσης τροπικών ειδών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία θα σταματήσει μόνο αν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το μεγαλύτερο, έτσι κι αλλιώς, στοίχημα για την ανθρωπότητα, το οποίο, αν και πολυσυζητείται, δεν έχει απαρέγκλιτα τεθεί.
Το τυφλό κυνήγι του κέρδους, η αυτοπαγίδευση στη βολή μας, ο αλαζονικός στρουθοκαμηλισμός συνεχίζουν να ωθούν προς τον γκρεμό όλο το σύστημα παραγωγής κατανάλωσης.
Τασούλα Καραΐσκάκη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια