.
Επειδή βέβαια τρώμε πολλά και ζεστά, μετά πρέπει να φτιάξουμε και λίγα ακόμη ώστε να προλάβουν να κρυώσουν για να τραβήξουν το γλυκό σιρόπι, να μελώσουν και πάει λέγοντας, ένα ατέρμονο παιχνίδι φύλλου και σιροπιού, τα πιρούνια σε εγρήγορση, τα ποτήρια του νερού παραδίπλα να σβήνουν τη γλύκα…..πειρασμός!!!Θα χρειαστούμε:
Μισό κιλό φύλλο κρούστας
Καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
σιρόπι
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, ώστε να κρυώσει.
Σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι γλυκόζη
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την φλούδα, την κανέλα για 3 λεπτά από την ώρα βρασμού.
Προσθέτουμε τη γλυκόζη και περιμένουμε να δέσει το σιρόπι.
Για να το δοκιμάσουμε αφήνουμε να κρυώσει σε ένα κουταλάκι και δοκιμάζουμε σταγόνες στο νύχι μας.
Η σταγόνα θα πρέπει να στέκεται στο νύχι.
Αφήνουμε να κρυώσει.
πως τυλίγουμε το φύλλο
Παίρνουμε 1 φύλλο κρούστας, το αλείφουμε γύρω-γύρω περιμετρικά με ελάχιστο νερό και κολλάμε επάνω του ένα δεύτερο.
(προσοχή, το πινέλο να είναι καλά στραγγισμένο, βρέχουμε μόνο λιγάκι τις άκρες και όχι παντού)
Βάζουμε στη στενή πλευρά του φύλλου ένα ξύλινο λεπτό ραβδάκι ή μια πολύ λεπτή βελόνα πλεξίματος.
Τυλίγουμε σφικτά τους δυο πρώτους γύρους, και απαλά το υπόλοιπο φύλλο.
Αλείφουμε απαλά την άκρη με νερό να κολλήσει.
Αφαιρούμε προσεκτικά το ραβδάκι κρατώντας σφικτά τη μια άκρη του τυλιγμένου φύλλου.
Κόβουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε κυλίνδρους 2 περίπου εκατοστών.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα φύλλα.
Προσοχή στη θερμοκρασία του λαδιού, θα πρέπει τα φύλλα να σιγοψηθούν για να ροδίσουν μέχρι μέσα.
Με μια δυο δοκιμές βρίσκουμε την θερμοκρασία που ούτε θα τα κάψει απότομα, ούτε θα τα λαπαδιάσει.
Θέλουμε να είναι ανοικτόχρωμα και ομοιόμορφα ψημένα, μέσα-έξω.
Με μια τρυπητή κουτάλα, τα κρατάμε πατημένα μέσα στο λάδι.
Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε σε κρύο σιρόπι να απορροφήσουν όσο πρέπει.
Μόλις γίνει η δεύτερη τηγανιά, αφαιρούμε την πρώτη τηγανιά από το σιρόπι και συνεχίζουμε το σιρόπιασμα και ούτε καθεξής, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Αφού τα βάλουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με όσο σιρόπι περίσσεψε και αφήνουμε να κρυώσουν 2-3 ώρες, λέμε τώρα…..!!!!!!!
έστω, προσπαθούμε να κρατηθούμε!!!
gasteroplix
0 Σχόλια