Τα γρήγορα φαγητά που πωλούνται στον δρόμο (σουβλάκια, κρέπες, σάντουιτς, τυρόπιτες κ.ά.) τα προτιμούν όλο και πιο πολλοί, ως λύση... του ποδαριού
Oποιοσδήποτε είχε τύψεις γιατί σταματούσε να φάει ένα σουβλάκι ή μια κρέπα τις πρώτες πρωινές ώρες σε καντίνα που είχε στηθεί στη νυχτερινή Αθήνα, ας μη νιώθει ενοχές, μια και τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της εστίασης διακηρύσσουν την επόμενη μεγάλη επιτυχία: το φαγητό που πωλείται και τρώγεται στον δρόμο.
Σκεφτείτε ότι στο Λος Άντζελες ένας από τους μεγαλύτερους σεφ της πόλης εγκατέλειψε την καριέρα του στην υψηλή εστίαση για να ακολουθήσει την καρδιά του και με ένα φορτηγάκι πωλούσε στους δρόμους κορεάτικα τάκος, συγκεντρώνοντας ουρές άνω των 1.200 ατόμων.
Και ακολούθησε η εθνική δόξα. Στην Ουάσιγκτον, ένα βήμα μακριά από τον Λευκό Οίκο, ένα εστιατόριο που λέγεται «G-Street» και προσφέρει αποκλειστικά φαγητά που ο κόσμος τρώει στον δρόμο, δέχθηκε επιδοκιμαστική κριτική.
Στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, μια πόλη με μεγάλο ποσοστό ασιατικού πληθυσμού, επιχείρησαν να φέρουν τον παραδοσιακό κόσμο των ασιατικών φαγητών του δρόμου: καροτσάκια με εξωτικά διακοσμημένους εσωτερικούς χώρους πωλούσαν φαγητά δημιουργώντας ένα τεράστιο πολυκατάστημα εστίασης γεμάτο με γεύσεις της Ασίας.
Από τον ελληνικό γύρο και τις τυρόπιτες και τα τούρκικα κεμπάπ, από τα ασιατικά νουντλς, τα ινδικά dosas, τα foccacia της Απουλίας, τα κινέζικα ντάμπλινγκ και τα χοτ ντογκ της Νέας Υόρκης μέχρι τα γερμανικά πρέτσελ, ο κόσμος των γεύσεων που προκύπτει από τα φαγητά που μαγειρεύονται στον δρόμο, που πωλούνται στον δρόμο και που καταναλώνονται στον δρόμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη συνθέτουν έναν απίστευτο πλούτο από διεθνείς γαστρονομικούς θησαυρούς.
Στο Λος Άντζελες, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ της πόλης εγκατέλειψε την καριέρα του στην υψηλή εστίαση και με ένα φορτηγάκι πωλούσε στους δρόμους κορεάτικα τάκος
Γρήγορο φαγητό
Αρκετές κατηγορίες γρήγορων γευμάτων μπορεί κανείς να βρει στην Ελλάδα από αυτά που πωλούνται στις λαϊκές μέχρι αυτά που προσφέρονται σε καροτσάκια. Οι λαϊκές αγορές και τα εστιατόρια ή τα μεζεδοπωλεία στις κεντρικές αστικές αγορές- στη Βαρβάκειο και τη Μοδιάνο, λόγου χάρη- είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα φαγητού αυτού του είδους. Στα ελληνικά φαγητά που προσφέρονται στο χέρι περιλαμβάνονται τα εξής: σουβλάκι, γύρος, αλμυρές πίτες, τοστ, μπουγάτσα, σάντουιτς με προσούτο και μοτσαρέλα, πατάτες τηγανητές, κρουασάν και άλλα. Αυτά είναι τα μενού που οι βιαστικοί καταβροχθίζουν καθ΄ οδόν, ενώ τα πιο κοινά από όσα πωλούνται στα καροτσάκια σε όλη την Ελλάδα είναι τα κουλούρια Θεσσαλονίκης με σουσάμι, οι κουλούρες, τα ψητά καλαμπόκια και ψημένα κάστανα. Τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπορεί κανείς να βρει ακόμα κάποιους που πωλούν σαλέπι. Ίσως να είμαστε έθνος που αγαπάει το τραπέζι, αλλά η Ελλάδα έχει και το δικό της μερίδιο στο γρήγορο φαγητό.
Ισραηλινό φαλάφελ
Προσαρμογή από το «Τhe Foods of Ιsrael Τoday», Joan Νathan
●1 φλιτζ. ξερά ρεβίθια
●1/2 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο (περίπου 1 φλιτζ.)
●2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
●2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
●1 κ.γ. αλάτι
●1/2- 1 κ.γ. ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
●4 σκελίδες σκόρδο
●1 κ.γ. κύμινο
●1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
●4- 6 κ.σ. αλεύρι
●Σογιέλαιο ή φυτικό λάδι για τηγάνισμα
●Κομμένη ντομάτα για γαρνιτούρα
●Κομμένο κρεμμύδι για γαρνιτούρα
●Κομμένη πράσινη πιπεριά για γαρνιτούρα
●Σάλτσα ταχίνι
●Πίτες
1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε κρύο νερό ώστε να καλυφθούν κατά 5 εκ. τουλάχιστον. Τα μουλιάζουμε αποβραδίς και κατόπιν τα σουρώνουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια κονσέρβας, στραγγισμένα.
2. Βάζουμε τα σουρωμένα, αμαγείρευτα ρεβίθια και τα κρεμμύδια στο μπολ ενός πολυμηχανήματος με μεταλλική λεπίδα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον κόλιαντρο, αλάτι, την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο και το κύμινο. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά χωρίς να γίνουν πουρές.
3. Πασπαλίζουμε με το μπέικιν και 4 κ.σ. αλεύρι και χτυπάμε πάλι το μείγμα. Πρέπει να προσθέσουμε αρκετό πλιγούρι ή αλεύρι ώστε η ζύμη να σχηματίσει μια μικρή μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια μας. Τη βάζουμε σε μπολ και στο ψυγείο, σκεπασμένη, για αρκετές ώρες.
4. Πλάθουμε το μείγμα των ρεβιθιών σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιών ή χρησιμοποιούμε ειδικό εργαλείο για φαλάφελ που βρίσκουμε σε μαγαζιά με προϊόντα της Μ. Ανατολής.
5. Ζεσταίνουμε 8 εκ. λάδι στους 190 βαθμούς Κελσίου σε μια βαθιά κατσαρόλα ή γουόκ και τηγανίζουμε μια μπάλα για δοκιμή. Εάν διαλυθεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Κατόπιν τηγανίζουμε 6 μπαλάκια τη φορά για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά ή ώσπου να χρυσίσουν. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Γεμίζουμε μισή πίτα με φαλάφελ, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και περιχύνουμε με ταχίνι που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό.
6. Τα φαλάφελ είναι πεντανόστιμα γαρνιρισμένα με καυτερή σάλτσα harissa.
Κοτόπουλο Υakitori
●1/3 φλιτζ. mirin (γλυκό κρασί ρυζιού)
●1/3 φλιτζ. σάκε
●2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
●1/3 φλιτζ. αλεσμένο daikon/ρέβα
●1 κ.σ. ζάχαρη
●1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
●1 κ.σ. φυτικό λάδι
●500-750 γρ. στήθος ή μπούτια κοτόπουλου σε κύβους
●9-12 σουβλάκια από μπαμπού, μουλιασμένα σε νερό
●Φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο σε σπρέι
1. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, το mirin, το σάκε, τη σάλτσα σόγιας, τις ρέβες, τη ζάχαρη, το καγιέν και το λάδι σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα. Την κλείνουμε και την κουνάμε μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια με τη μαρινάτα. Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
2. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο. Περνάμε 5-6 κομμάτια από τα σουβλάκια.
3. Αλείφουμε με μία κουταλιά λάδι ένα σκεύος. Το ζεσταίνουμε και ψεκάζουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου με λάδι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στο σκεύος. Τα αλείφουμε με τη μαρινάτα.Σερβίρουμε με σάλτσα ponzu.
Σάλτσα ponzu
●3 κ.σ. mirin (γλυκό κρασί ρυζιού)
●2 κ.σ. ξίδι ρυζιού
●1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
●2 κ.σ. νιφάδες από σκουμπρί
●1/4 φλιτζ. φρέσκο χυμό λάιμ
1. Ανακατεύουμε το mirin, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας και το σκουμπρί σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
2. Σουρώνουμε τη σάλτσα. Πετάμε το σκουμπρί. Ρίχνουμε τον χυμό λάιμ. Σερβίρουμε ή τη διατηρούμε, σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, στο ψυγείο μέχρι και τρεις ημέρες. Προσθέτουμε περισσότερο χυμό λάιμ εάν χρειάζεται πριν από το σερβίρισμα.
netlife gr
Oποιοσδήποτε είχε τύψεις γιατί σταματούσε να φάει ένα σουβλάκι ή μια κρέπα τις πρώτες πρωινές ώρες σε καντίνα που είχε στηθεί στη νυχτερινή Αθήνα, ας μη νιώθει ενοχές, μια και τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της εστίασης διακηρύσσουν την επόμενη μεγάλη επιτυχία: το φαγητό που πωλείται και τρώγεται στον δρόμο.
Σκεφτείτε ότι στο Λος Άντζελες ένας από τους μεγαλύτερους σεφ της πόλης εγκατέλειψε την καριέρα του στην υψηλή εστίαση για να ακολουθήσει την καρδιά του και με ένα φορτηγάκι πωλούσε στους δρόμους κορεάτικα τάκος, συγκεντρώνοντας ουρές άνω των 1.200 ατόμων.
Και ακολούθησε η εθνική δόξα. Στην Ουάσιγκτον, ένα βήμα μακριά από τον Λευκό Οίκο, ένα εστιατόριο που λέγεται «G-Street» και προσφέρει αποκλειστικά φαγητά που ο κόσμος τρώει στον δρόμο, δέχθηκε επιδοκιμαστική κριτική.
Στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, μια πόλη με μεγάλο ποσοστό ασιατικού πληθυσμού, επιχείρησαν να φέρουν τον παραδοσιακό κόσμο των ασιατικών φαγητών του δρόμου: καροτσάκια με εξωτικά διακοσμημένους εσωτερικούς χώρους πωλούσαν φαγητά δημιουργώντας ένα τεράστιο πολυκατάστημα εστίασης γεμάτο με γεύσεις της Ασίας.
Από τον ελληνικό γύρο και τις τυρόπιτες και τα τούρκικα κεμπάπ, από τα ασιατικά νουντλς, τα ινδικά dosas, τα foccacia της Απουλίας, τα κινέζικα ντάμπλινγκ και τα χοτ ντογκ της Νέας Υόρκης μέχρι τα γερμανικά πρέτσελ, ο κόσμος των γεύσεων που προκύπτει από τα φαγητά που μαγειρεύονται στον δρόμο, που πωλούνται στον δρόμο και που καταναλώνονται στον δρόμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη συνθέτουν έναν απίστευτο πλούτο από διεθνείς γαστρονομικούς θησαυρούς.
Στο Λος Άντζελες, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ της πόλης εγκατέλειψε την καριέρα του στην υψηλή εστίαση και με ένα φορτηγάκι πωλούσε στους δρόμους κορεάτικα τάκος
Γρήγορο φαγητό
Αρκετές κατηγορίες γρήγορων γευμάτων μπορεί κανείς να βρει στην Ελλάδα από αυτά που πωλούνται στις λαϊκές μέχρι αυτά που προσφέρονται σε καροτσάκια. Οι λαϊκές αγορές και τα εστιατόρια ή τα μεζεδοπωλεία στις κεντρικές αστικές αγορές- στη Βαρβάκειο και τη Μοδιάνο, λόγου χάρη- είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα φαγητού αυτού του είδους. Στα ελληνικά φαγητά που προσφέρονται στο χέρι περιλαμβάνονται τα εξής: σουβλάκι, γύρος, αλμυρές πίτες, τοστ, μπουγάτσα, σάντουιτς με προσούτο και μοτσαρέλα, πατάτες τηγανητές, κρουασάν και άλλα. Αυτά είναι τα μενού που οι βιαστικοί καταβροχθίζουν καθ΄ οδόν, ενώ τα πιο κοινά από όσα πωλούνται στα καροτσάκια σε όλη την Ελλάδα είναι τα κουλούρια Θεσσαλονίκης με σουσάμι, οι κουλούρες, τα ψητά καλαμπόκια και ψημένα κάστανα. Τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπορεί κανείς να βρει ακόμα κάποιους που πωλούν σαλέπι. Ίσως να είμαστε έθνος που αγαπάει το τραπέζι, αλλά η Ελλάδα έχει και το δικό της μερίδιο στο γρήγορο φαγητό.
Ισραηλινό φαλάφελ
Προσαρμογή από το «Τhe Foods of Ιsrael Τoday», Joan Νathan
●1 φλιτζ. ξερά ρεβίθια
●1/2 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο (περίπου 1 φλιτζ.)
●2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
●2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
●1 κ.γ. αλάτι
●1/2- 1 κ.γ. ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
●4 σκελίδες σκόρδο
●1 κ.γ. κύμινο
●1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
●4- 6 κ.σ. αλεύρι
●Σογιέλαιο ή φυτικό λάδι για τηγάνισμα
●Κομμένη ντομάτα για γαρνιτούρα
●Κομμένο κρεμμύδι για γαρνιτούρα
●Κομμένη πράσινη πιπεριά για γαρνιτούρα
●Σάλτσα ταχίνι
●Πίτες
1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε κρύο νερό ώστε να καλυφθούν κατά 5 εκ. τουλάχιστον. Τα μουλιάζουμε αποβραδίς και κατόπιν τα σουρώνουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια κονσέρβας, στραγγισμένα.
2. Βάζουμε τα σουρωμένα, αμαγείρευτα ρεβίθια και τα κρεμμύδια στο μπολ ενός πολυμηχανήματος με μεταλλική λεπίδα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον κόλιαντρο, αλάτι, την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο και το κύμινο. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά χωρίς να γίνουν πουρές.
3. Πασπαλίζουμε με το μπέικιν και 4 κ.σ. αλεύρι και χτυπάμε πάλι το μείγμα. Πρέπει να προσθέσουμε αρκετό πλιγούρι ή αλεύρι ώστε η ζύμη να σχηματίσει μια μικρή μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια μας. Τη βάζουμε σε μπολ και στο ψυγείο, σκεπασμένη, για αρκετές ώρες.
4. Πλάθουμε το μείγμα των ρεβιθιών σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιών ή χρησιμοποιούμε ειδικό εργαλείο για φαλάφελ που βρίσκουμε σε μαγαζιά με προϊόντα της Μ. Ανατολής.
5. Ζεσταίνουμε 8 εκ. λάδι στους 190 βαθμούς Κελσίου σε μια βαθιά κατσαρόλα ή γουόκ και τηγανίζουμε μια μπάλα για δοκιμή. Εάν διαλυθεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Κατόπιν τηγανίζουμε 6 μπαλάκια τη φορά για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά ή ώσπου να χρυσίσουν. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Γεμίζουμε μισή πίτα με φαλάφελ, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και περιχύνουμε με ταχίνι που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό.
6. Τα φαλάφελ είναι πεντανόστιμα γαρνιρισμένα με καυτερή σάλτσα harissa.
Κοτόπουλο Υakitori
●1/3 φλιτζ. mirin (γλυκό κρασί ρυζιού)
●1/3 φλιτζ. σάκε
●2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
●1/3 φλιτζ. αλεσμένο daikon/ρέβα
●1 κ.σ. ζάχαρη
●1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
●1 κ.σ. φυτικό λάδι
●500-750 γρ. στήθος ή μπούτια κοτόπουλου σε κύβους
●9-12 σουβλάκια από μπαμπού, μουλιασμένα σε νερό
●Φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο σε σπρέι
1. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, το mirin, το σάκε, τη σάλτσα σόγιας, τις ρέβες, τη ζάχαρη, το καγιέν και το λάδι σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα. Την κλείνουμε και την κουνάμε μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια με τη μαρινάτα. Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
2. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο. Περνάμε 5-6 κομμάτια από τα σουβλάκια.
3. Αλείφουμε με μία κουταλιά λάδι ένα σκεύος. Το ζεσταίνουμε και ψεκάζουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου με λάδι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στο σκεύος. Τα αλείφουμε με τη μαρινάτα.Σερβίρουμε με σάλτσα ponzu.
Σάλτσα ponzu
●3 κ.σ. mirin (γλυκό κρασί ρυζιού)
●2 κ.σ. ξίδι ρυζιού
●1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
●2 κ.σ. νιφάδες από σκουμπρί
●1/4 φλιτζ. φρέσκο χυμό λάιμ
1. Ανακατεύουμε το mirin, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας και το σκουμπρί σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
2. Σουρώνουμε τη σάλτσα. Πετάμε το σκουμπρί. Ρίχνουμε τον χυμό λάιμ. Σερβίρουμε ή τη διατηρούμε, σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, στο ψυγείο μέχρι και τρεις ημέρες. Προσθέτουμε περισσότερο χυμό λάιμ εάν χρειάζεται πριν από το σερβίρισμα.
netlife gr
0 Σχόλια