Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ελληνική γλώσσα και η Κύπρος

Η ιστορία της Κύπρου από την πρώτη εγκατάσταση των Μυκηναίων που έφεραν στη νήσο την ελληνική γλώσσα υπήρξε ιστορία εθνοτικών συγκρούσεων αλλά και ενθοτικών συνθέσεων που παρήγαγαν τα λαμπρά επιτεύγματα του πολιτισμού τόσο κατά την εποχή του χαλκού, όσο και κατά τις διαδοχικές φάσεις του αρχαίου πολιτισμού των ιστορικών χρόνων κατά τον Μεσαίωνα και κατά την Κυπριακή Αναγέννηση της Βενετοκρατίας.
Ας σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις της κυπριακής πνευματικής δημιουργίας κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση εκφράστηκαν στην ελληνική γλώσσα, η οποία καθόρισε γενικότερα τον χαρακτήρα του πολιτισμού της νήσου.
Αυτός ο πολιτισμός με την τοπική ιδιοπροσωπία του που αποτελεί πηγή δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας λόγω των πολλαπλών ωσμώσεων με άλλους πολιτισμούς, είναι η πηγή της ελληνικής ταυτότητας της Κύπρου, δηλαδή η πηγή της ταυτότητας των Ελλήνων της Κύπρου.
Είναι μια κληρονομιά πολύτιμη και πρέπει να προστατευτεί και να καλλιεργηθεί, κυρίως με αντιμετώπιση επείγουσα και άμεση του μεγάλου προβλήματος της γλωσσικής αλλοτρίωσης που συντελείται στη νήσο στις μέρες μας.
Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
Πανεπιστημίου Αθηνών

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια