Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Τρίτσης 1993

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Τρίτσης 1993

'Ενα σπάνιο οικοσύστημα στην Αττική. Στο σύμπλεγμα των 6 τεχνητών λιμνών μεταξύ Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, βρίσκουν καταφύγιο μια σειρά από ασυνήθιστα για το αστικό περιβάλλον είδη.

Με εξειδικευμένους επιστήμονες έχει στελεχωθεί ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", το οποίο είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Αττική, έκτασης 1.100 στρ. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Πάρκου, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, περιλαμβάνει 6 τεχνητές λίμνες, οι οποίες αγκαλιάζονται από καλαμώνες, οπωροφόρα, φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα και θάμνους. Στο οικοσύστημα αυτό φωλιάζουν 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκατζόχοιροι. Οι λίμνες του Πάρκου τροφοδοτούνται από γεώτρηση του Καματερού και η άντληση πραγματοποιείται επί 24ωρους βάσεως, διότι μέχρι τώρα δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο της ανακύκλωσης των υδάτων της λίμνης. Το αποτέλεσμα είναι τα ύδατα να χύνονται στον ποταμό Κηφισό και να κατασπαταλώνται εκατομμύρια κ.μ.νερού.
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Τρίτσης 1993
Τα έργα που περιελάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός του Πάρκου όταν ιδρύθηκε (ανακύκλωση υδάτων λιμνών, δενδροφύτευση 4.000 δένδρων, σιδηρόδρομος - τρενάκι), προϋπολογισμού πέντε δισεκατομμυρίων δραχμών, τα οποία είχαν συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, δεν ολοκληρώθηκαν και παρέμειναν ημιτελή. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Πάρκο στη "μαύρη λίστα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρηματοδότησή του από κοινοτικά κονδύλια για χρόνια. Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες του Οργανισμού, προκειμένου να επιλύσουν πλήθος ζητημάτων ζωτικής σπουδαιότητας για το Πάρκο, το οποίο παράπαιε μετέωρο για χρόνια, λόγω κακοδιαχείρισης και έλλειψης τακτικής χρηματοδότησης από τη Πολιτεία. ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια