Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απλώνεται η επανάσταση του γιασεμιού

«Βράζει» η Μέση Ανατολή δύο μήνες αφότου η απελπισία οδήγησε έναν νεαρό Τυνήσιο να αυτοπυρποληθεί, ανάβοντας τη σπίθα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και τη βόρεια Αφρική. Το τέλος της μοναρχίας ζητούν χιλιάδες σιίτες στο Μπαχρέιν, θάβοντας τους νεκρούς των αντικυβερνητικών διαδηλώσαν.
Συγκρούσεις και αίμα στην
Υεμένη.
Το αντικυβερνητικό κίνημα στη Λιβύη μετρά 24 νεκρούς, η Βεγγάζη συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και ο Μουαμάρ Καντάφι βγάζει τους υποστηρικτές του στην Τρίπολη. «Πορεία Νίκης» την ίδια ώρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μία εβδομάδα αφότου ο Χόσνι Μουμπάρακ ακολούθησε στην «έξοδο» τον Τυνήσιο πρόεδρο Μπεν Αλί.

Και στο Ιράν, υποστηρικτές του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας «θάνατος» στους ηγέτες της αντιπολίτευσης...

Διαδηλώσεις για το τέλος της μοναρχίας στο Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν η οργή μεγαλώνει και στρέφεται πλέον κατά της ίδιας της σουνιτικής μοναρχίας, μετά την αιματηρή επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, στην πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος. Οι δυνάμεις καταστολής δέχονται τα προνόμια και ο λαός δέχεται τις σφαίρες» φώναζαν χιλιάδες πολίτες το μεσημέρι της Παρασκευής στις κηδείες διαδηλωτών που έπεσαν νεκροί την Πέμπτη στη Μανάμα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα κατά πλήθους διαδηλωτών στη Μανάμα.

Το γεγονός ότι οι διαδηλωτές -που προέρχονται από τη σιιτική πλειοψηφία στη χώρα στρέφονται πλέον κατά του ίδιου σουνίτη βασιλιά- συνιστά μεγάλη κλιμάκωση της εξέγερσης.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, δεκάδες συνελήφθησαν και 60 αγνοούνται μετά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο πιο σεβαστός σιίτης θρησκευτικής ηγέτης του Μπαχρέιν κατηγόρησε την αστυνομία για «σφαγή», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο, αλλά «σταμάτησε» πριν καλέσει ανοιχτά σε διαδηλώσεις.


Είναι μεγάλο το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Μπαχρέιν, καθώς για τις ΗΠΑ αποτελεί ανάχωμα στο σιιτικό Ιράν και η σταθερότητα του καθεστώτος έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Άρματα μάχης παραμένουν σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και η διεθνής κοινότητα ζητά αυτοσυγκράτηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν επειγόντως οι πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών.

«Δεν θα εγκρίνουμε οποιεσδήποτε εξαγωγές εκτιμάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να παρατείνουν περιφερειακές ή εσωτερικές συγκρούσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την εσωτερική καταστολή ή που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να αντιβαίνουν στα κριτήρια» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ.

Την ανησυχία της για τα επεισόδια στο Μπαχρέιν εξέφρασε και η Τουρκία, καλώντας όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε βίαιη ενέργεια και να ενεργήσουν με γνώμονα την αυτοσυγκράτηση.

Συγκλονίζεται από διαδηλώσεις η Βεγγάζη

Στη Λιβύη φθάνουν τους 24 οι νεκροί στις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων, σύμφωνα με την εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη Βεγγάζη -δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που συγκεντρώνει τους σφοδρότερους επικριτές κατά του Μουαμάρ Καντάφι- πραγματοποιείται νέα συγκέντρωση το απόγευμα της Παρασκευής.

Χιλιδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κατά πληροφορίες έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Εν τω μεταξύ, πολλοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και δραπέτευσαν σήμερα από φυλακή της Βεγγάζης.

Δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν την ίδια στιγμή ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών. Η πληροφορία δε μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος έχουν εξαπλωθεί σε πέντε πόλεις της Λιβύης, αλλά όχι στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Στους δρόμους της Τρίπολης διαδηλώνουν μόνο υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο ίδιος ο Καντάφι έκανε την εμφάνισή του την Παρασκευή με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης με τους Λίβυους να τον επευφημούν.
«Πορεία νίκης» στην Αίγυπτο

Οι Αιγύπτιοι επέστρεψαν την Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Πραγματοποιούν μία «Πορεία Νίκης» για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος, αλλά και να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό για να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να διασφαλίσει πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό, που ήταν ο πυρήνας της λαϊκής εξέγερσης και γνώρισε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οπαδών του πρώην προέδρου, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή.

«Είναι μια γιορτή. Είμαστε ευτυχείς που ο Μουμπάρακ έφυγε. Νομίζω ότι θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή» είπε ο 50χρονος Νάσερ Μοχάμεντ.

Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.

Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική ορχήστρα να παίζει πατριωτικά εμβατήρια.

Ο Μουμπάρακ εγκατέλειψε την εξουσία στις 11 Φεβρουαρίου ύστερα από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων, κατά τις οποίες 365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Ο Μουμπάρακ μεταβίβασε την εξουσία στο στρατό, ο οποίος ανέστειλε το Σύνταγμα και διέλυσε το Κοινοβούλιο προετοιμάζοντας τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας σε εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

** Τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο θα συζητήσουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ το βράδυ της Κυριακής σε ανεπίσημο δείπνο που θα παραθέσει η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον στις Βρυξέλλες, αλλά και τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Αίμα και βία στην Υεμένη

Όγδοη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την Παρασκευή στην Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά, ζητώντας την πτώση του βασιλιά Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης, ενώ κατά πληροφορίες ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε κατά την επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει διαδήλωση στο λιμάνι του Άντεν (όπου την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές).

Άλλοι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν στην πόλη Τάιζ της Υεμένης, νότια της πρωτεύουσας Σαναά, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο πέταξαν μία χειροβομβίδα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Αμάν

Οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Αμάν όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε εκατοντάδες νέους που διαδήλωναν, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για την πρώτη έξαρση βίας αφότου άρχισε το κίνημα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης στην Ιορδανία, πριν από πολλές εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι καταδιώχθηκαν από υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν, ορισμένοι με ρόπαλα. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος.

Διαδηλώνει και το καθεστώς Αχμαντινετζάντ

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, φωνάζοντας θάνατος στους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Το καθεστώς είχε εξαγγείλει για την Παρασκευή μεγάλη διαδήλωση «μίσους και οργής» κατά των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.'
daypress

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια