Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν συνεχώς και τα χιονοδρομικά κέντρα καταφεύγουν σε ...κανονάκια για να καταφέρουν να κρατηθούν ανοιχτά.
Τρεις μήνες ανοιχτά πλέον τα χιονοδρομικά κέντρα εξαιτίας της μείωσης των χιονοπτώσεων.
Ήδη, την τελευταία πενταετία, συστήματα τεχνητού χιονιού έχουν τοποθετηθεί σχεδόν στα μισά ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα και οι
υπεύθυνοι δηλώνουν ότι το χιόνι που υπάρχει στις πίστες τους είναι τεχνητό σε ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% μέχρι και το 100%.
Αν και η ποιότητα του τεχνητού χιονιού δεν είναι ίδια με αυτήν του φυσικού, ένα σύστημα με σωληνώσεις και εκτοξευτήρες φαντάζει ως ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν τα χιονοδρομικά κέντρα από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας που βιώνει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Η μείωση των χιονοπτώσεων έχει περιορίσει σημαντικά τη χρονική περίοδο που οι πίστες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν σκιέρ και τα περισσότερα χιονοδρομικά λειτουργούν πλέον το πολύ ένα τρίμηνο, ενώ στο παρελθόν έμεναν ανοιχτά μέχρι και έξι μήνες τον χρόνο.
Το πανάκριβο κόστος του συστήματος οφείλεται κυρίως στις υπόγειες σωληνώσεις που θα πρέπει να μεταφέρουν το νερό στα σημεία εκτόξευσης. Τα κανονάκια εκτοξεύουν το νερό σε εκατομμύρια μικρά σταγονίδια, τα οποία ψύχονται από την εξωτερική θερμοκρασία και καταλήγουν στο έδαφος με τη μορφή χιονιού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει νερό, τα χιονοδρομικά είναι υποχρεωμένα να δημιουργήσουν τεχνητές λιμνούλες, γεγονός όμως που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος.
"Το σύστημα κόστισε συνολικά 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν μια μεγάλη επένδυση, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς", λέει ο Άκης Ταμπούρης διευθυντής του χιονοδρομικού στη Νάουσα.
Στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων σκέφτονται να τοποθετήσουν σύστημα που θα κοστίσει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις Άλπεις μέχρι το Ντουμπάι.
Από τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιούνται τα συστήματα τεχνητού χιονιού, με το σύστημα να κάνει πρεμιέρα στις ελβετικές Άλπεις και να εξαπλώνεται γρήγορα στα διάσημα χιονοδρομικά της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά.
Τις παλαιότερες δεκαετίες, βέβαια, το τεχνητό χιόνι χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για τη διαμόρφωση της χιονοδρομικής πίστας, ενώ στη Γαλλία έχει αναπτυχθεί ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, ονόματι Νυμφολογία (nymphologie), για την ποιότητα του τεχνητού χιονιού.
Σήμερα, ωστόσο, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη διατήρηση των χιονοδρομικών, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επηρεάσει και τις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη.
Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι υπερβολές. Στο Ντουμπάι, το 2001 δαπανήθηκαν 272 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί μια πίστα μήκους 400 μέτρων, με 6.000 τόνους χιονιού....
realnews
0 Σχόλια