Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ωφέλιμη απόλαυση του τσαγιού

Η ωφέλιμη απόλαυση του τσαγιού

Οι ευεργετικές ιδιότητες του δημοφιλούς ροφήματος επιβεβαιώνονται με νέες επιστημονικές έρευνες.

Γνωστό ως ευεργετικό ρόφημα εδώ και αιώνες, το τσάι ανακαλύφθηκε τυχαία το 2.737 π.Χ. από τον Κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, όταν ξερά φύλλα από ένα θάμνο έπεσαν μέσα σε νερό που έβραζαν οι υπηρέτες του.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει μια εκ νέου διάδοση, και αυτό γιατί όλες οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, φυτικές ουσίες με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε.

Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου τριπλάσια ποσότητα φλαβονοειδών, σε σύγκριση με ένα χυμό πορτοκάλι, αναφέρει η κ.Αικατερίνη Σιώπη, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος.

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νόσων (όπως η καρδιαγγειακή και ο καρκίνος), ενώ πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν ευεργετική επίδραση και στη νοητική λειτουργία, στον έλεγχο του βάρους, στην πίεση και στο διαβήτη.

Όμως , επισημαίνει η ειδικός, καμία τροφή δεν μπορεί από μόνη της να διαφυλάξει τον οργανισμό μας εάν δεν αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μακριά από το τσιγάρο, με τακτική φυσική δραστηριότητα και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Το τσάι αποτελεί καλή πηγή φθορίου, που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και ενισχύει το σμάλτο, οι δε τανίνες τους είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη και καταπολέμηση της τερηδόνας. Τα φλαβονοειδή αποτρέπουν τη δημιουργία πέτρας από τα στοματικά βακτήρια.
Τέλος, φαίνεται ότι η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες, "καίει" τα αποθηκευμένα λίπη - ενεργοποιώντας την καύση τους κατά το μεταβολισμό του λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Η ωφέλιμη απόλαυση του τσαγιού
Πέντε μυστικά:
* Άλλο μαύρο κι άλλο πράσινο:
Το μαύρο τσάι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σύνθετα φλαβονοειδή (όπως θειφλαβίνη και θειορουβικίνη), ενώ το πράσινο τσάι είναι πλουσιότερο σε απλά φλαβονοειδή (όπως οι κατεχίνες).
* Διαφορές στην προετοιμασία:
Κάθε ποικιλία έχει διαφορετικό χρόνο παρασκευής.
Το μαύρο τσάι χρειάζεται από 2 έως 6 λεπτά για να εκχυλιστεί, ενώ το πράσινο χρειάζεται μόνο 3.
* Διαβάζουμε τις οδηγίες:
Ο χρόνος παρασκευής του τσαγιού επηρεάζει την περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή (εάν π.χ. είναι συντομότερος, εκχυλίζονται λιγότερα φλαβονοειδή).
Επομένως, για να προσλάβει ο οργανισμός μας τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, συνιστάται να ακολουθούνται οι οδηγίες της συσκευασίας.
* Τσάι και μικρές απολαύσεις:
Τα φλαβονοειδή αρχίζουν να απελευθερώνονται 2 λεπτά αφότου το τσάι έρθει σε επαφή με το βραστό νερό και δεν επηρεάζονται από την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, γάλακτος ή λεμονιού.
*  Θέλει την ώρα του:
Δεν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης σιδήρου σε υγιή άτομα που πίνουν τσάι και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
Ωστόσο, όσοι έχουν χαμηλό σίδηρο, οι έγκυοι, τα παιδιά και οι έφηβοι καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση τσαγιού αμέσως πριν ή μαζί με το φαγητό.
Έλενα Κιουρκτσή-"Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια