από τον Γιάννη Ριζόπουλο
Η περιπέτεια του υποβρύχιου Παπανικολή-του τρίτου στην ιστορία που φέρει το όνομα του ηρωικού μπουρλοτιέρη-μας είναι λίγο πολύ γνωστή.Ναυπηγημένο εδώ και έξη χρόνια (από τον Απρίλιο του 2004) στο Κίελο της Γερμανίας, ...κατάφερε να φθάσει στον Ελληνικό Ναύσταθμο μόλις την Τρίτη 21/12-ανήμερα της έκλειψης-όπου και έγινε η επίσημη τελετή της παρουσίασης του.
Παρότι πρόκειται για ένα
υπερσύγχρονο υποβρύχιο τύπου 214, με τη δυνατότητα να παραμένει υπό κατάδυση για δύο εβδομάδες και να είναι πρακτικά αόρατο στον εχθρό, οι φήμες για τις τεχνικές του ανεπάρκειες σκίασαν τη λάμψη του, ενώ το ότι κατέπλευσε στη Σαλαμίνα με ανάδρομο Ερμή είναι ίσως ενδεικτικό της πολυτάραχης ιστορίας του και των όσων έχουν προηγηθεί.
Οι ανάδρομοι πλανήτες συνηθίζουν αν μη τι άλλο να υλοποιούν η να κλείνουν υποθέσεις που για οποιοδήποτε λόγο παρέμεναν ημιτελείς.
Και ο ανάδρομος Ερμής ακολουθεί τον «Παπανικολή» από τη γέννηση του...
Στο γενέθλιο χάρτη της καθέλκυσης του (22 Απριλίου του 2004) φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ανθεκτικό όσο και «έξυπνο» δημιούργημα (Ταύρος με Σελήνη στους Διδύμους), ενώ η αντίθεση του Άρη με τον Πλούτωνα είναι άμεσα αντιπροσωπευτική του κύριου χαρακτηριστικού και πλεονεκτήματος ενός υποβρυχίου (κατάδυση και ...επίθεση).
Παράλληλα το τ-τετράγωνο της Σελήνης με το Δία και τον Ουρανό, φωτογραφίζει τις προηγμένες δυνατότητες του.
Και από τον προοδευτικό χάρτη φαίνεται ότι τα προβλήματα θα τελειώσουν μόνον την άνοιξη του 2012, όταν ο προχωρημένος Ερμής θα «γυρίσει» ορθόδρομος.
Βέβαια, η όλη καθυστέρηση και οι εμπλοκές δεν είναι μόνον έργο του Ερμή.
Στην ίδιο-συναστρία ξεχωρίζει το τετράγωνο του αστρικού Ήλιου με τον Κρόνο (στον Καρκίνο, μάλιστα), το οποίο παραπέμπει σε μια γενικότερα «άτυχη» πορεία.
Έτσι κι αλλιώς βέβαια θα μου πείτε, με τέτοια ...γλωσσοφαγιά πως να προκόψει;
0 Σχόλια