Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όρος Ζήρεια

Καθώς υψώνει τα 2.400 μέτρα της πάνω από τη θάλασσα, η Ζήρια εντυπωσιάζει με τη γοητευτική κορμοστασιά της.
Οι θρύλοι και οι τοπικές δοξασίες ήθελαν ανέκαθεν αυτή την ακρώρεια ιερή.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, εδώ βρισκόταν ο ναός αφιερωμένος στον Καλλήνιο Ερμή, εξ ου και η σύγχρονη ονομασία του βουνού Κυλλήνη, με την...

οποία καταγράφεται στους χάρτες.
Το όνομα Ζήρια οφείλεται στη μεταγενέστερη σλαβική λέξη "Ζήρι", που σημαίνει βεναλίδι.
Το γνωστότερο από τα χωριά που ακουμπούν στις πλαγιές του και διαθέτει την καλύτερη υποδομή είναι τα Τρίκαλα με τις τρεις συνοικίες του.
Οι πρώτες γειτονιές ξεκινούν από ύψος 750 μέτρων (Κάτω Τρίκαλα) και σκαρφαλώνουν μέχρι τα 1.100 μέτρα, όπου απλώνουν τα σπίτια τους τα Άνω Τρίκαλα.
Εδώ στο ψηλότερο σημείο του χωριού, σε θέση όπου ασκήτευσε ο Άγιος Βλάσιος γύρω στο 1300, βρίσκεται ο Μοναστήρι που κτίστηκε αργότερα και φημίζεται για το περίτεχνο τέμπλο του 17ου αιώνα.
Μετά την ασφαλτόστρωση του δρόμου και τη δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου Ζήριας, όλοι πλέον ανηφορίζουν για μια σύντομη έστω βόλτα ως το οροπέδιο της Ζήριας (1.500 υψόμ.). Λίγο ψηλότερα, σκαρφαλωμένα στις ακρώρειες, βρίσκονται τα δύο ορειβατικά καταφύγια. Δυστυχώς, οι πυρκαγιές μα και η ολοένα αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα υποβαθμίζουν αισθητικά και οικολογικά τον τόπο.
Για τους φίλους της πεζοπορίας προτεινόμενη είναι η διαδρομή που, με αφετηρία το σαλέ του χιονοδρομικού, διασχίζει το χιονισμένο τοπίο και καταλήγει στη συνήθως παγωμένη - τώρα το χειμώνα - λίμνη Δάσιου (4,5 χλμ). Το καλοκαίρι ή την άνοιξη, αν έχετε τετρακίνητο όχημα, μπορείτε να έρθετε έως εδώ και να συνεχίσετε για Καρυά.
Βέβαια, στην Καρυά μπορείτε να πάτε επίσης ακολουθώντας σαφώς ευκολότερη, ασφάλτινη διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Μεσαία Τρίκαλα (υπάρχει ταμπέλα - 7 χλμ).
Αλλεπάλληλα ανοίγματα μέσα από τις ελατοβελόνες αφήνουν το υπερθέαμα του Κορινθιακού κόλπου να ποζάρει από το υψόμετρο των 1.200.
Από την Καρυά μπορείτε να επιστρέψετε στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών μέσω Εβροστίνας ή να κατηφορίσετε προς τα χωριά της κοιλάδας του Φενεού.
Το Αθλητικό Κέντρο Ζήριας (www.orosziria.gr) βρίσκεται σε ύψος 1.500 μέτρων και απέχει 12 χλμ από τα Άνω Τρίκαλα. Λειτουργούν σαλέ, κατάστημα ενοικιασης ειδών σκι, ενώ διατίθενται προς ενοικίαση snowmobiles.
Για αξέχαστες ορεινές εμπειρίες, στο χωριό Ρέθι υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελεύθερης Ιππασίας και ορεινών δραστηριοτήτων.
(www.orinesdrastiriotites.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια