Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χριστουγεννιάτικα φαγητά από όλο τον κόσμο 🗺

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές παραδόσεις στον κόσμο. Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο, και δεν είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι χριστιανοί ή ακόμη και θρησκευόμενοι.

Σε κάθε γωνιά της γης τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα που επικρατούν.
Πάμε να δούμε πως στολίζουν το εορταστικό τους τραπέζι σε διάφορες χώρες :
Κίνα
Η μικρή χριστιανική κοινότητα της Κίνας έχει μια γραφική παράδοση να στέλνει μήλα σε αγαπημένα πρόσωπα. 
Ωστόσο, όχι μόνο οποιαδήποτε μήλα, αυτά έχουν συχνά μηνύματα ή περίπλοκα μοτίβα πάνω τους. 
Αναφέρονται ως «μήλα ειρήνης» και υποτίθεται ότι εύχονται μια ασφαλή νύχτα για τον παραλήπτη την παραμονή των Χριστουγέννων.

Νορβηγία
Όχι για τους ιδιότροπους που τρώνε, η Νορβηγία έχει μια χριστουγεννιάτικη παράδοση να τρώει αυτό που ονομάζεται «smalahove». Στα Αγγλικά? Κεφάλι προβάτου σερβιρισμένο με πατάτες και σουηδικό. Παραδοσιακά τρώγεται την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, αυτό θα ήταν μια απόλαυση για τους φτωχότερους Νορβηγούς. 
Ωστόσο, μερικά από τα πιο νόστιμα γεύματα προέρχονται από τις εργατικές τάξεις του κόσμου όπως η παέγια. Το Smalahove τέθηκε εκτός νόμου από την ΕΕ το 1998, αλλά εξακολουθεί να αναζητείται από τους τουρίστες ως ένα ακραίο πιάτο.

Ρωσία
Η Ρωσία έχει ισχυρή θρησκευτική παράδοση και περίπου το 40% των Ρώσων εξακολουθούν να δηλώνουν ότι είναι παρά την άνοδο και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. 
Έχουν ένα χριστουγεννιάτικο πιάτο που ονομάζεται «selyodka pod shuboy» που μεταφράζεται ως «ρέγγα κάτω από ένα γούνινο παλτό». 
Αποτελείται από ρέγγα κομμένη σε κύβους και τουρσί κάτω από κομμένες πατάτες, καρότα, παντζάρια, κρεμμύδια και μαγιονέζα και ολοκληρώνεται με βραστά αυγά.

Ιαπωνία
Οι δύο μεγαλύτερες θρησκείες στην Ιαπωνία είναι ο Σιντοϊσμός και ο Βουδισμός, επομένως τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται τόσο ευρέως. 
Τι είναι όμως τα Χριστούγεννα χωρίς την ανεξέλεγκτη εμπορικότητα; 
Σε μια κίνηση που είναι πολύ αντιπροσωπευτική του Δυτικού Χριστιανισμού, ένα franchise του KFC στην Ιαπωνία λάνσαρε το Christmas Party Bucket που έχει μετατραπεί σε μια παράδοση σε όλη τη χώρα με 3,6 εκατομμύρια οικογένειες να συμμετέχουν. 
Ακόμα κι αν δεν ζείτε σε μια χριστιανική χώρα, η Christmas Inc. μπορεί να βρει τρόπο!

Αγγλία
Η Βρετανία είναι μια χώρα γεμάτη με παράξενες, ιδιόρρυθμες παραδόσεις. Αλλά κανένα από αυτά δεν είναι πιο περίεργο από τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. 
Δεν είναι τόσο περίεργο, είναι απλώς περίεργο που οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τους αρέσει. 
Όπως οι περισσότερες βρετανικές παραδόσεις, περιλαμβάνει ποτό. 
Ένα βαρύ επιδόρπιο με φρούτα, ξηρούς καρπούς, βρώμη, αλκοόλ και σουέτ, είχε παλιά πράγματα όπως ασημένια νομίσματα, ψαλίδια, δαχτυλίδια και άλλα ως σημάδια καλής τύχης και ευημερίας.

Νότια Αφρική
Τα σκουλήκια Mopane είναι άφθονα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε μέρη της Νότιας Αφρικής, επομένως έχουν γίνει μια ετήσια παράδοση - μια τροφή άνεσης για τις παλαιότερες γενιές και μια λιχουδιά για τους νεότερους. 
Πλούσιο σε πρωτεΐνη, αυτή είναι μια άλλη παράδοση που γεννήθηκε από ανάγκη. 
Σερβίρονται με κρεμμύδια, ντομάτες και τσίλι, είναι σίγουρα ένα αντισυμβατικό χριστουγεννιάτικο φαγητό - μην το χτυπήσετε μέχρι να το δοκιμάσετε!

Ιταλία
Οι Καθολικοί απέχουν εδώ και καιρό από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών λιπών τα Χριστούγεννα. Δεν είμαστε σίγουροι πόσο αυστηρά τηρείται αυτό τις μέρες, αλλά από αυτό προήλθε μια παράδοση που ονομάζεται «Γιορτή των Επτά Ψαριών». 
Έχει σκοπό να αναγνωρίσει τη σημασία του αριθμού επτά στη Βίβλο και λαμβάνει χώρα την παραμονή των Χριστουγέννων με μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά.

Γροιλανδία
Η Γροιλανδία είναι ένα από τα πιο σκληρά μέρη για να ζεις στον κόσμο. 
Με πληθυσμό 56.000, κυρίως Ινουίτ, υπάρχουν χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στη Γροιλανδία που έχουν απομείνει από τις σκανδαβικές επιρροές τους. 
Το Mattak and Kiviak είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό στη Γροιλανδία. 
Τι είναι αυτό? 
Το Mattak είναι ακατέργαστος νάργβαλος και το κιβιάκ είναι ένα μικρό πουλί γεμιστό σε δέρμα φώκιας, το οποίο στη συνέχεια αφήνεται να ζυμωθεί για πολλούς μήνες. μμ!

Ανατολική Ευρώπη
Η Ευρώπη δεν είναι γνωστή για τίποτα, εκτός από το ότι είναι πολυτελής, τρώει νόστιμα φαγητά, φίλους, οικογένεια και απολαμβάνει πραγματικά τις διακοπές και, ως εκ τούτου, τη ζωή. Το χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν είναι διαφορετικό και σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία προσφέρουν όλες τις δικές τους μοναδικές ποικιλίες μιας περίπλοκης γιορτής της παραμονής των Χριστουγέννων με δώδεκα πιάτα. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται το γάλα, τα αυγά ή το κρέας λόγω των κανονισμών της Νηστείας της Γέννησης που εφαρμόζουν οι Ορθόδοξες και οι Ανατολικές Καθολικές εκκλησίες. Αν και αυτή η νηστεία δεν τηρείται τόσο πολύ όσο κάποτε, εξακολουθεί να είναι παράδοση να κρατάμε τη γιορτή σε μια ποικιλία με βάση τα σιτηρά. Το γεύμα περιλαμβάνει συνήθως μια καθαρή σούπα παντζαριού που ονομάζεται barszcz. Σερβίρεται με μικρά ζυμαρικά. Υπάρχουν συνήθως δύο είδη ψαριών, ένα κρύο πιάτο με ζελέ κυπρίνου και ένα ζεστό ψάρι. Θα βρείτε επίσης pierogis, κρέπες γεμιστές με ξινολάχανο ή μανιτάρια. Άλλα μαθήματα περιλαμβάνουν κομπότο που είναι ένα μείγμα από διάφορα βραστά φρούτα, αλεσμένους σπόρους παπαρούνας αναμεμειγμένους με μέλι και μια ποικιλία από άλλα κέικ. Υπάρχει επίσης ένα πλήρες πλήθος παραδόσεων, όπως το τελετουργικό σπάσιμο γκοφρετών έως το σκόρπισμα σανού στο τραπέζι για τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού και της γονιμότητας του νέου έτους.

Ισραήλ
Οι Λάτκες, με τη μια ή την άλλη μορφή, αποτελούν σημαντικό μέρος της παράδοσης του Χανουκά. Αυτά συχνά σερβίρονται με σάλτσα μήλου. 
Το φαγητό που σερβίρεται αντιπροσωπεύει το νόημα των διακοπών, επομένως είναι συχνά οτιδήποτε λιπαρό όπως τηγανητές τηγανητές, αναγνωρίζοντας τον Δεύτερο Ναό που κράτησε τη Μενόρα αναμμένη με λάδι για οκτώ ημέρες. 
Εκτός από αυτό, το ψαρονέφρι είναι παραδοσιακό για τις γιορτές και τρώγεται όπου γιορτάζεται το Χανουκά.

Ελλάδα
Οι ελληνικές οικογένειες ξεκινούν το χριστουγεννιάτικο δείπνο τους με ψητό αρνί. 
Μερικές φορές, ανάλογα με την περιοχή, θα βρείτε yiapakia που είναι άλμη και χοιρινά γεμιστά ρολά λάχανου. 
Η παραμονή των Χριστουγέννων περιλαμβάνει μια παραδοσιακή παρασκευή του Χριστόψωμου, ενός χωριάτικου γλυκού ψωμιού με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κάρδαμο και γαρύφαλλο. 
Αυτό το ψωμί είναι διακοσμημένο με σταυρό και χρησιμεύει ως ένα νόστιμο αλλά όμορφο και παραδοσιακό κεντρικό κομμάτι για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Φιλιππίνες
Πού στον κόσμο γιορτάζουν περισσότερο τα Χριστούγεννα; 
Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στις Φιλιππίνες καθώς αρχίζουν να γιορτάζουν τις διακοπές ήδη από τον Σεπτέμβριο! 
Η παραμονή των Χριστουγέννων ξεκινά με τα μεσάνυχτα και ακολουθείται από ένα μεγαλειώδες γλέντι Noche Buena. 
Αυτή η γιορτή περιλαμβάνει λεχόν. που είναι θηλάζον γουρούνι ψητό στη σούβλα. 
Μαζί με το γουρούνι θα βρείτε στο τραπέζι queso de bola, (μια μπάλα τυρί), σπρινγκ ρολς, φρουτοσαλάτα και ζυμαρικά.

Κόστα Ρίκα
Οι Κόστα Ρίκα απολαμβάνουν ταμαλέ για τα Χριστούγεννα. 
Αν τα έχετε φτιάξει ποτέ, ξέρετε πόσο χρονοβόρα και ειλικρινά κουραστικό είναι να τα φτιάξετε, επομένως τα φτιάχνετε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. 
Ολόκληρη η οικογένεια εμπλέκεται στη διήμερη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του γεμίσματος των ταμάλε, του απλώματος της μάσας στα φύλλα της μπανάνας και του ατμού των ταμάλε για ώρες πριν είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Φινλανδία
Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Φινλανδία. 
Οι Φινλανδοί σερβίρουν το χριστουγεννιάτικο δείπνο τους σε μπουφέ. 
Η παράδοση ονομάζεται joulupöytä, που κυριολεκτικά μεταφράζεται σημαίνει χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 
Σε ένα φινλανδικό τραπέζι θα βρείτε κατσαρόλα ζαμπόν, ψαριού και πατάτας. 
Σερβίρουν επίσης rosolli, μια πολύχρωμη σαλάτα που αποτελείται από παντζάρια κομμένα σε κύβους, πατάτες, καρότα, μήλα και κρέμα.

* Γερμανία
Το βασικό συστατικό των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων είναι το Μαρζιπάν ή Μαρτσιπάν (στα Γερμανικά). 
Από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα είναι το Stollen, κέικ με Μαρζιπάν και κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη, τα σμαλτζγκεπέκ που μοιάζουν με τους δικούς μας λουκουμάδες τηγανισμένα σε χοιρινό λαρδί και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρης και τα Λεμπκουχέν με κύρια συστατικά μέλι, κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο, σταφίδες, μοσχοκάρυδο και πιπερόριζα ζυμωμένα σε πολλά σχήματα και με επικάλυψη σοκολάτας. 
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Γερμανοί προτιμούν παραδοσιακά σαν κύριο πιάτο τη γεμιστή χήνα με δαμάσκηνα συνοδευόμενη από λαχανικά, βραστές πατάτες και γλυκό κόκκινο λάχανο με γαρύφαλλα. 
Πιο σπάνια προτιμούν το ψάρι του γλυκού νερού Κυπρίνο (Κάρπφεν) μαγειρεμένο με μανιτάρια και μπέικον. 
Το πιο αγαπημένο ποτό των Χριστουγέννων είναι το ζεστό κόκκινο κρασί βρασμένο με ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλα και άλλα μυρωδικά.
 
* Ιταλία
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ιταλία διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Αυτό που επικρατεί πάντως στις περισσότερες περιοχές για την Παραμονή των Χριστουγέννων δεν είναι η γαλοπούλα, αλλά το χέλι. 
Το σερβίρουν ψητό, μαγειρευτό ή τηγανητό. Το χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει σπιτικά τορτελίνια, κόκκορα μαγειρευτό ή ψητό και πολλά γλυκά. Στη Νότια Ιταλία τον πρώτο λόγο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν τα θαλασσινά (που αφθονούν στην περιοχή). Στην Νάπολη, για παράδειγμα, την Παραμονή των Χριστουγέννων το κυρίως πιάτο είναι ψάρι ψητό. Αρκετές οικογένειες συνηθίζουν το ψητό χέλι με φύλλα δάφνης. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει ακόμη τηγανητό μπακαλιάρο, σαλάτες φρέσκες (ή βραστό κουνουπίδι και μπρόκολο), παστά θαλασσινά και χορτόπιτα. Την επομένη ημέρα σερβίρουν κρέας σε μορφή σούπας. Χαρακτηριστικό σε όλη την Ιταλία είναι και το γλυκό Panettone.

* Τσεχία

Την Παραμονή των Χριστουγέννων το πρώτο πιάτο που σερβίρεται είναι ψαρόσουπα ή πατατόσουπα και το κυρίως πιάτο είναι ψητός κυπρίνος, που συνοδεύεται από πατατοσαλάτα.



* Σουηδία
Στη Σουηδία πριν από το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων, υπάρχει ένα έθιμο που ονομάζεται "βούτηγμα στην κατσαρόλα" Σύμφωνα με αυτό, όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. 
Το παραδοσιακό δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων ξεκινά με μπουφέ και ηδύποτο (akvavit). 
Στο γιορτινό τραπέζι την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, ο λιαστός μπακαλιάρος με κρεμώδη σάλτσα, οι ρέγγες, το χοιρομέρι και το χαβιάρι. 

Υπάρχει, βέβαια, και καλομαγειρεμένο χοιρινό κρέας.

* Νορβηγία
Στις περιοχές κοντά στη θάλασσα, το κυρίως πιάτο στο εορταστικό δείπνο είναι ο μπακαλιάρος ψητός ή τηγανητός, ενώ στις περιοχές της ενδοχώρας την τιμητική τους έχουν τα παιδάκια από χοιρινό κρέας και τα λουκάνικα. Σερβίρεται, επίσης, η πουτίγκα ρυζιού, μέσα στην οποία ρίχνουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Όποιος από την οικογένεια ή τους καλεσμένους το βρει, κερδίζει κάποιο δωράκι και θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.

* Αυστρία
Η Αυστρία συνδέεται περισσότερο με...τη μουσική παρά με τη μαγειρική τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. ΄
Οσο για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, σ αυτό θα κυριαρχεί ψητή χήνα με διάφορες γαρνιτούρες, ενώ ένα μεγάλο ψάρι ψητό φτάνει συνήθως στο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

* Ισπανία - Πορτογαλία
 Τα Χριστούγεννα οι Ισπανοί τρώνε οστρακοειδή, ψάρια και κάποιοι κυνήγι. 
Οι Πορτογάλοι, πάλι, το χριστουγεννιάτικο δείπνο το σερβίρουν τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει παστό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες.




* Γαλλία
Οι Γάλλοι φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ στο σχήμα κούτσουρου, το οποίο ονομάζεται "χριστουγεννιάτικος κορμός". Το μενού των γαλλικών ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από την τοπική μαγειρική παράδοση. Στην Αλσατία το κυρίως πιάτο είναι η ψητή χήνα, στη Βρετάνη τα γλυκίσματα με ξινή κρέμα γάλακτος, στη Βουργουνδία η γαλοπούλα με κάστανα και στο Παρίσι τα στρείδια και τα πατέ χήνας.
 
* Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τις 29 του μηνός Κιαχκ του κοπτικού ημερολογίου. 
Την ημέρα αυτή παραδοσιακά οι πιο πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες. 
Οι κόπτες φτιάχνουν γλυκά μπισκότα, τα "καχκ", πάνω στα οποία κάνουν το σχήμα του σταυρού.
* Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια. Από το Δυτικό κόσμο οι Γιαπωνέζοι έχουν υιοθετήσει πολλά χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως η ανταλλαγή των δώρων, στολισμός χριστουγεννιάτικων δέντρων από αρκετούς, στολισμός των σπιτιών με γκι και αειθαλή δέντρα κ.α. 
Στο τραπέζι της γιορτής την Ημέρα των Χριστουγέννων επικρατεί η γαλοπούλα που συνοδεύεται από πλούσιες σαλάτες.

* Βραζιλία
Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Βραζιλία, εποχή κατάλληλη για βόλτες στις εξοχές, πικ - νικ και βαρκάδες. Παραδοσιακά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπάρχουν γαλοπούλα, ψάρι, σαμπάνια και παγωτά.




Τώρα ξέρετε τα πάντα για τα χριστουγεννιάτικα γεύματα και τι τρώγεται, πού. Αυτό θα αλλάξει ή θα προσθέσει στο μενού του χριστουγεννιάτικου δείπνου σας; 
Οι γιορτές είναι εδώ!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια