Κόκκινη φασολάδα με λεμόνι και ξύσμα πορτοκαλιού.
Πολύπλοκη αρωματική αυτή η φασολάδα, όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο.
Μη σας παραξενεύει ο συνδυασμός ντομάτας και λεμονιού.
Συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Πολίτικη κουζίνα.
Από το πάντρεμα προκύπτει μια λεπτή, φίνα οξύτητα, που κοντράρει τη γλύκα των κρεμμυδιών.
* Υλικά (για 4 άτομα)
250 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς.
1 1/2 φλ. τσαγιού καρότα, τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη (περίπου 300 γρ.).
2 1/2 φλ.τσαγιού σέλινο (με τα φύλλα του), ψιλοκομμένο.
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ.
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, χτυπημένα στο μούλτι ελαφρώς μέχρι να ψιλοκοπούν.
2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι.
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος σε σκόνη.
1/3 φλ. γλυκού μπούκοβο, κατά προτίμηση καυτερό.
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, χυμό ενός λεμονιού.
* Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 6 - 7 φλιτζάνια νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν, χωρίς αλάτι, για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζοντας, αν χρειαστεί.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, αλάτι, λίγο πιπέρι και το μπούκοβο.
Μαγειρεύουμε για 20 -25 λεπτά ακόμη ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και τα λαχανικά.
Ρίχνουμε στο μούλτι το λάδι, το λεμονοχυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το δυόσμο και 2 κουτάλες από τη φασολάδα (υγρά μαζί με φασόλια και λαχανικά) και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να χυλώσει πάνω στο σβηστό μάτι, για περίπου 5 - 10 λεπτά.
Νένα Ισμυρνόγλου.
250 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς.
1 1/2 φλ. τσαγιού καρότα, τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη (περίπου 300 γρ.).
2 1/2 φλ.τσαγιού σέλινο (με τα φύλλα του), ψιλοκομμένο.
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ.
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, χτυπημένα στο μούλτι ελαφρώς μέχρι να ψιλοκοπούν.
2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι.
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος σε σκόνη.
1/3 φλ. γλυκού μπούκοβο, κατά προτίμηση καυτερό.
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, χυμό ενός λεμονιού.
* Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 6 - 7 φλιτζάνια νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν, χωρίς αλάτι, για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζοντας, αν χρειαστεί.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, αλάτι, λίγο πιπέρι και το μπούκοβο.
Μαγειρεύουμε για 20 -25 λεπτά ακόμη ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και τα λαχανικά.
Ρίχνουμε στο μούλτι το λάδι, το λεμονοχυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το δυόσμο και 2 κουτάλες από τη φασολάδα (υγρά μαζί με φασόλια και λαχανικά) και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να χυλώσει πάνω στο σβηστό μάτι, για περίπου 5 - 10 λεπτά.
Νένα Ισμυρνόγλου.
0 Σχόλια