Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Natura 2000

* Ti είναι το "Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000";
Πρόκειται για το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους (δηλαδή των περιοχών όπου κατοικούν).
Είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα για την προστασία της φύσης. Δημιουργήθηκε το 1992 χάρη στις πολύχρονες προσπάθειες των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των πολιτών.
* Ποιος προτείνει τις προστατευόμενες περιοχές;

Κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχωρίζει τις γεωγραφικές περιοχές της που έχουν τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον. ΄Οταν όμως, η ενδιαφερόμενη χώρα προτείνει μία συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει παράλληλα να προτείνει και τρόπους διαχείρισής της.
Τι σημαίνει αυτό;
 Ότι θα έχει εξασφαλίσει πως σε αυτή την περιοχή θα συνδυάζονται αρμονικά η διατήρηση της άγριας πανίδας και της χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων της. Είναι, δηλαδή, απαραίτητο να συνυπάρχουν ο άνθρωπος και η φύση, χωρίς η μία πλευρά να επιβαρύνει την άλλη. ΄Ετσι, δραστηριότητες όπως η γεωργία, το κυνήγι και ο τουρισμός δεν απαγορεύονται, με την προϋπόθεση να μην καταστρέφουν τη φύση.
Για να αποφασιστεί αν μία περιοχή θα ενταχθεί στο "Δίκτυο Ναtura" γίνεται έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
* Προστατεύουμε το 19% της Ελλάδας.
Στην Ευρώπη, το "Δίκτυο Natura" 2000 περιλαμβάνει ήδη 15.000 τοποθεσίες, με συνολική έκταση 420.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν στο 15% περίπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πρότεινε να ενταχθεί στο Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών περίπου το 19% της χώρας μας.
* Προστατευόμενες ναι, ξεχασμένες όχι.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη χρηματοδοτούνται εκατοντάδες έργα από το "LIFE - Natura", έτσι ώστε οι περιοχές που προστατεύονται να μη μένουν "ξεχασμένες". Τέτοιους είδους προγράμματα είναι, για παράδειγμα, εκείνο για την προστασία των λύκων στην Ελλάδα, το έργο αποκατάστασης της βιοποικιλότητας στη Σουηδία, αλλά και η αναγέννηση της βρετανικής δρυός.
* Περιοχές της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στο "Δίκτυο Natura 2000"
Η πλήρης λίστα με τις προστατευόμενες περιοχές είναι πολύ μεγάλη! Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές:
* Δάσος Δαδιάς στο Σουφλί. * Δέλτα και Βουνά Έβρου. * Στενά και Αισθητικό Δάσος Νέστου. "Λίμνες και λιμνοθάλασσες Θράκης. "Παρθένο Δάσος Ροδόπης. "Όρος Βέρμιο. * Όλυμπος. *Λίμνη Κερκίνη. *Χερσόνησος Άθως. *Υγρότοποι Νέας Φώκαιας. *Εθνικός Δρυμός Πίνδου. *Άγραφα. * Πήλιο και παράκτιες περιοχές. * Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο  Αλοννήσου - Β. Σποράδων. *Αμβρακικός Κόλπος. * Κοιλάδα Αχελώου. * Κόλπος Λαγανά στη Ζάκυνθο. *Παξοί και Αντιπαξοί. *Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. *Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων. "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. *Σούνιο. * Υμηττός. * Αισθητικό Δάσος Καισαριανής. * Λίμνη Βουλιαγμένης.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια