Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα παραδοσιακά τυριά της Ίου

Με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ίο, οι κάτοικοι στράφηκαν στον τουρισμό για να ζήσουν, εγκατέλειψαν την καλλιεργήσιμη γη, και οι λιγοστοί κτηνοτρόφοι που κράτησαν κοπάδια στον ορεινό όγκο του νησιού, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις προδιαγραφές της σύγχρονης τυροκομίας. Ο Δήμος Ιητών θέλοντας να αναστρέψει αυτές τις τάσεις προχώρησε στη δημιουργία μιας σύγχρονης τυροκομικής μονάδας στην περιοχή Διασέλια στο δρόμο προς το Μαγγανάρι. Το Φεβρουαρίου του 2007, ξεκίνησε να λειτουργεί το Δημοτικό τυροκομείο Ίου, το οποίο εξασφάλισε την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Το σπουδαίο είναι ότι το τυροκομείο ανέδειξε τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού αφού αξιοποίησε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου και επιπλέον έδωσε τη δυνατότητα και το κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχει τουρισμός. Η λειτουργία του τυροκομείου τους εξασφαλίζει ένα σταθερό εισόδημα, ενώ παράλληλα δεν έχουν απώλειες από το γάλα αφού το παραδίδουν στο τυροκομείο και δεν χρειάζεται να το συντηρήσουν οι ίδιοι. Το τυροκομείο απασχολεί 4 άτομα μόνιμους κάτοικους της Ίου και έχει κρατήσει στον πρωτογενή τομέα 38 κτηνοτρόφους με τις οικογένειές τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια