Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ
Λύση που μπορεί να μπει στο
Τι είναι τα ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Είναι χώροι (κλειστοί στεγασμένοι ή υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι φυλασσόμενοι), όπου θα διακινούνται τα αγροτικά ή κτηνοτροφικά ή αλιευτικά προϊόντα.
Γιατί τα ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ αποτελούν λύση; :
1) Γιατί θα εξουδετερώσει άμεσα τους μεσάζοντες
2) Γιατί δεν προϋποθέτει ευθεία πολιτική σύγκρουση με τα πολυκαταστήματα, τις λαϊκές και τις κεντρικές αγορές ανεφοδιασμού.
3) Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να παρεμποδιστεί από αντίθετα συμφέροντα
4) Γιατί είναι εντελώς πραχτική
5) Γιατί κοστίζει ελάχιστα
6) Γιατί είναι άμεσα εφαρμόσιμη
ΠΟΙΟΙ θα διαχειριστούν την λύση
1) ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ είτε ανεξάρτητα ο καθένας, είτε ως μικρές συνεταιριστικές μονάδες (πχ των 7 μελών), είτε ως αγροτικές εταιρίες.
2) ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ είτε ως μεμονωμένα άτομα, είτε ως σύνδεσμοι ή ενώσεις καταναλωτών, είτε ως ομάδες αγοραστών, που υιοθετούν τον τρόπο των ομαδικών αγορών (co-buying)
3) ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που θα υποβοηθήσει στην
Δημιουργία της αναγκαίας υποδομής.

ΠΩΣ θα διασυνδέονται

1) ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ θα διασυνδέονται άμεσα με τους καταναλωτές μέσω υπολογιστών, που θα χειρίζονται οι ίδιοι ή τα συνεταιριστικά τους όργανα ή κάποιο εξουσιοδοτημένο κέντρο σε κάθε χωριό, εφαρμόζοντας τους τρόπους που προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο σε αυτούς.

2) ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ με τον ίδιο τρόπο θα έρχονται σε επαφή με τον παραγωγό
3) ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ θα εφαρμόσει
α) ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων μοιράζοντας σχετικά DVD ή πραγματοποιώντας τηλεκπαίδευση μέσω SKYPE ή μέσω κέντρων εκπαίδευσης στην ΑΘΗΝΑ και στην επαρχία.
β) Θα εξασφαλίσει τους χώρους λειτουργίας των ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Τα ΠΡΑΤΗΡΙΑ αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρχουν ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΟΙΚΙΑ, ώστε να μην χρειάζεται ο καταναλωτής να μετακινείται στο κέντρο. Αυτό θα αποτελεί και το κλειδί της επιτυχίας.
Αν επιλέγεται η λύση των στεγασμένων χώρων το Υπουργείο θα φροντίσει για την ενοικίασή των από φορέα που θα ιδρυθεί άμεσα. Η χρήση των στεγασμένων πρατηρίων θα προσφέρεται για ορισμένο χρόνο δωρεάν στον παραγωγό μέχρι αυτός να παραδίδει το προϊόν του στον καταναλωτή.
Αν επιλεγεί η λύση των ημιυπαίθριων ή υπαίθριων χώρων το Υπουργείο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και φύλαξή των.
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ πάντως θα είναι υπόθεση των ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.
Εάν κατά περίπτωση ο όγκος των διακινουμένων αγαθών το επιβάλει, την διαχείριση των προϊόντων στην κατανάλωση θα αναλαβαίνει ο ίδιος ο παραγωγός ή αντιπρόσωπός του. Αντίστροφα εκπρόσωπος των καταναλωτών θα αναλαβαίνει την αγορά επί τόπου στην παραγωγή και μεταφορά των προϊόντων στην κατανάλωση ανάλογα με την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ μπορεί να διευκολύνεται κατά πολύ με την χρησιμοποίηση κινητών (εποχουμένων) εμπορευματοκιβωτίων (containers), που μπορούν να διαθέτουν και ενσωματωμένες ψυκτικές συσκευές, αν μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Τα εμπορευματοκιβώτια αυτά θα μπορούσε να ενοικιάζει ο κρατικός φορέας με χρηματοδοτική μίσθωση (λήζιν) και στην συνέχεια σαν είδος «επιδότησης» στους παραγωγούς ή καταναλωτές να παραχωρεί την χρήση τους κατά περίπτωση.
ΠΟΥ θα γίνεται η διακίνηση
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ θα γίνεται σε κάθε συνοικία σε στεγασμένους χώρους ή δίπλα σε πλατείες ή πάρκα.
ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΑΝΘΡΩΠΗ ΣΥΝΟΙΚΊΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ για να διορθωθούν τυχόν ελλείψεις και για να ξεπεραστεί η τυχόν αριθμητική ανεπάρκεια σε έμπειρους διακινητές.
Η προτεινόμενη λύση χρειάζεται ελάχιστη ή και καθόλου διοικητική υποδομή.
Σαν πολιτικό επιχείρημα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την άμεση εκτόνωση της κρίσης με τα μπλόκα και την διαμόρφωση των εξελίξεων μεσο-μακροπρόθεσμα.
Επίσης δεν θα ανοιχτούν νέα «μέτωπα» με αυτήν, αφού οι μεσάζοντες δεν θα μπορούν να την εμποδίσουν.
 dionisakis

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια