Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γκιούλμπασι ή γιούλμπασι ή κιούλμπασι ή κλέφτικο

Παραδοσιακή Σμυρναίικη σπεσιαλιτέ που την συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας που ψήνεται στη λαδόκολλα ή και σε πήλινο σκεύος.
 Στην Κύπρο το παρουσιάζουν σαν κύριο πιάτο στο τραπέζι του γάμου.  

* Υλικά για 4-6 άτομα
500 γραμμ. μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι σπάλας), σε μπουκιές
500 γραμμ. χοιρινό (σπάλα) σε μπουκιές
500 γραμμ. αρνί (μπούτι) σε κύβους
2 ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
3-4 σκελίδες σκόρδου αλάτι και
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 λαδόκολλες
500 γραμμ. κεφαλοτύρι, χοντροκομμένο.
* Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα κρέατα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα.
Απλώνουμε την πρώτη λαδόκολλα πάνω στον πάγκο και βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί. Διπλώνουμε τη λαδόκολλα σε φάκελλο (πρώτα τη δεξιά μεριά, ύστερα την αριστερή, μετά την πάνω και τέλος την κάτω).
Ανοίγουμε μια δεύτερη λαδόκολλα και βάζουμε το πακέτο με το άνοιγμα προς τα κάτω.
Διπλώνουμε πάλι με τις ίδιες κινήσεις.
Τέλος, συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσουν οι λαδόκολλες.
Στην τελευταία φροντίζουμε το άνοιγμα να μείνει προς τα πάνω, για να μη φύγουν τα υγρά.
Το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 2 1/2 ώρες.
Μόλις περάσει ο προκαθορισμένος χρόνος σκίζουμε από πάνω τις λαδόκολλες και ρίχνουμε το τυρί σε χοντρά κομμάτια.
Ξαναβάζουμε το φαγητό στον φούρνο για 10 - 15 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το τυράκι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια