Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ένα σχόλιο για την "αυτονομία της Κρήτης"

Στην ομιλία του για τη ζωή των Κρητικών στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας (1898 - 1913) στην εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχείων Ν. Λασιθίου που πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη (καλοκαίρι 2010), ο καθηγητής κ. Μανόλης Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε και σε όσα ακούγονται στις μέρες μας περί ...αυτονομίας του νησιού.
Ο κ. Χαλκιαδάκης αντί επιλόγου στην ομιλία του ανέφερε ότι οι Χριστιανοί Κρήτες προσπάθησαν με κάθε μέσο να
ανατρέψουν το καθεστώς της Κρητικής Πολιτείας, το οποίο είχαν δεχθεί μόνο ως μεταβατικό στάδιο για την ένωση της νήσου με την Ελλάδα απορρίπτοντας οποιαδήποτε άλλη λύση.
"Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βρετανός πολιτικός Άμπελερ επεσήμανε ότι η Κρήτη στην περίοδο της αυτονομίας βρίσκονταν σε καλύτερη μοίρα σε ότι αφορά την φορολόγηση και την απλότητα της διοίκησης παρά εάν ενσωματωνόταν με την Ελλάδα.
Τότε η επιτροπή των Κρητών απάντησε αφοπλιστικά υπέρ της ένωσης λέγοντας "...ουδέποτε συμφεροντολογικοί υπολογισμοί θέλουσι επιδράσει επί των εθνικών υμών πόρων".
Η χρήση σήμερα της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας από ανθρώπους που αγνοούν ότι συμβολίζει την Τουρκική επικυριαρχία επί της νήσου αποτελεί μια πράξη πολιτικά επικίνδυνη. Ενώ όλες οι ανυπόστατες φήμες περί τάχα δημοψηφίσματος το 2012 δεν έχουν νομική βάση, δεν απορρέουν από καμιά διεθνή συνθήκη και μόνο ξένα συμφέροντα εξυπηρετούν.
Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν επισημαίνει χαρακτηριστικά το 1913 ότι  "...η Κρήτη αποτελεί παρακαταθήκην εις τας χείρας των Δυνάμεων υπό την επικυριαρχίαν του Σουλτάνου, η παραίτησης του οποίου εκ των δικαιωμάτων του προκαταρκτικώς μόνο συνωμολογείτο δια της συνθήκης του Λονδίνου. Η συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία ήτο οριστική, δεν περιελάμβανε συμβαλλομένας ούτε τας εν λόγω Δυνάμεις ούτε την Οθωμανική Αυτοκρατορίαν, και συνεπώς μόνο με την συνθήκην των Αθηνών, κυρούσαν τα προκαταρκτικώς συνομολογηθέντα εν Λονδίνω εκλείπει κάθε ίχνος Τουρκικής επικυριαρχίας επί της νήσου.."
και η βραχύχρονη περίοδος της Κρητικής πολιτείας έληξε και τυπικά με την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας στα Χανιά το 1913 παρουσία του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ε.Βενιζέλου που σηματοδοτούσε την πολυπόθητη για τους Κρητικούς ένωση της νήσου με την Ελλάδα."
Θάνος Κορομπύλιας
(Πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος")
*  Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας: Πρόκειται για μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822.
Λευκός σταυρός που χώριζε τη σημαία σε τέσσερα τεταρτημόρια από τα οποία τα τρία ήταν κυανά, ενώ το τέταρτο, το πάνω αριστερά, ήταν κόκκινο με ένα λευκό άστρο στο κέντρο του, συμβολίζοντας το μουσουλμανικό πληθυσμό της νήσου που τότε αντιστοιχούσε στο 1/4 του συνολικού πληθυσμού με τάση, όμως, προς συρρίκνωση.
ΑΝΑΤΟΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια