Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μεγάλη απάτη με "νόμιμο" τρόπο


Η μεγάλη απάτη με "νόμιμο" τρόπο
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Αναπηρικές συντάξεις – μαϊμού πληρώνουν τα ταμεία σε 65.000 ικανούς προς εργασία πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία (εκτιμήσεις) του υπουργείου Εργασίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο που ξεκινά (μετά τη ΔΕΘ) σε νομούς της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων.
Στο σύνολό τους οι συνταξιούχοι αναπηρίας ανέρχονται σε....
400.000 άτομα, οι 320.000 εκ των οποίων στα ταμεία κύριας ασφάλισης και 80.000 στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.
Το συνολικό ποσό για τις συντάξεις τους ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ το χρόνο.
Στόχος του υπουργείου είναι να κάνει πιο αυστηρές τις διατάξεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων και να περιορίσει τη δαπάνη κατά 600 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.
Το υπουργείο Εργασίας μαζί με το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, ξεκινούν σαφάρι για τις μαϊμού αναπηρικές συντάξεις και όπως είπαν αρμόδια στελέχη στον «ΑΤ» ο έλεγχος θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και σε γιατρούς που γνωμάτευαν για ψεύτικες αναπηρίες!
Το ντοκουμέντο που φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ο «ΑΤ», αποκαλύπτει πώς και γιατί το σύστημα χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων είναι διάτρητο!
Η αποκάλυψη του εγγράφου που συνέταξε ειδική ομάδα του ΙΚΑ, με προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ότι επί χρόνια και για δεκαετίες, το ασφαλιστικό σύστημα πληρώνει συντάξεις σε πρόσωπα που δεν τις δικαιούνται!
Οι αλλαγές για την αυστηροποίηση του συστήματος μπήκαν μεν στο νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2011.
Στο έγγραφο για τις αναπηρικές συντάξεις γίνεται λόγος:
1. Για υγειονομικές επιτροπές που δεν γνωματεύουν με διαφανείς διαδικασίες.
2. Για γιατρούς που δεν έχουν επαρκή γνώση και κατάρτιση για την αναπηρία των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα πολλές γνωματεύσεις να μην είναι νόμιμα αιτιολογημένες.
3. Για αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η εξέταση των ασφαλισμένων.
4. Για μη αξιολόγηση προϋπάρχουσας αναπηρίας «με αποτέλεσμα να παίρνουν σύνταξη αναπηρίας πρόσωπα που δεν δικαιούνται»!
Το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα του αποκαλυπτικού εγγράφου αναφέρει τα εξής:
«Μετά την εφαρμογή του αρθ. 12 παρ. 3 του Ν. 1976/91, έγινε η έκδοση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Φ21/2361/93) ο οποίος θα αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο για την αντικειμενική, δίκαιη και επιστημονική εκτίμηση της αναπηρίας των ασφαλισμένων.
Παρά τα παραπάνω, σήμερα το πρόβλημα υπάρχει στις υγειονομικές επιτροπές πως θα εξασφαλιστεί, με κάποιο τρόπο ή με κάποιο σύστημα, η αδιάβλητη, δίκαιη, αμερόληπτη και υπεύθυνη διαπίστωση της προϋποθέσεως της αναπηρίας.
Ο μεγάλος αριθμός των γιατρών (200), που συμμετέχουν στη Δημόσια Κλήρωση δεν ανταποκρίνεται σε κάλυψη πραγματικών καταστάσεων αναπηρίας και είναι αποτέλεσμα λύσεων ευκολίας ή πιέσεων ή πρόνοιας, αφορούν βασικά το κατά πόσο οι εκτιμήσεις των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών με γιατρούς, που στερούνται τεχνικοασφαλιστικής κατάρτισης για την αναπηρία των ασφαλισμένων είναι σωστές.
Ειδικότερα, πολλές γνωματεύσεις δεν είναι νόμιμα αιτιολογημένες, διότι δεν παραθέτουν όλα τα στοιχεία, που λήφθηκαν υπ’ όψιν για την εδραίωση της ιατρικής κρίσης σε συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας, όταν οι προηγούμενες κρίσεις είναι εντελώς διαφορετικές.
Από άλλες αποφάνθηκαν για το ποσοστό αναπηρίας των ασφαλισμένων χωρίς προηγουμένως να έχει τηρηθεί η διαδικασία εξέτασης, που προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους. Σε άλλες γνωματεύσεις οι κρίσεις των υγειονομικών επιτροπών στηρίζονται σε εξετάσεις, που γίνονται από τους ίδιους πάντα γιατρούς, χωρίς να προκύψει νοσηλεία στο παρελθόν για τις σχετικές παθήσεις.
Στις περιπτώσεις της προϋπάρχουσας της ασφάλισης αναπηρίας δεν αναφέρεται πολλές φορές στις γνωματεύσεις το ποσοστό της νέας πάθησης ή το ποσοστό της επιδείνωσης από την προϋπάρχουσα ή και τα δύο αυτά ποσοστά (συνολικά) με αποτέλεσμα να παίρνουν σύνταξη αναπηρίας πρόσωπα, που δεν δικαιούνται».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία:
* Το 1985, οι αναπηρικές συντάξεις έφταναν στο 23% επί του συνόλου. Το ένα τέταρτο δηλαδή των Ελλήνων συνταξιούχων έβγαζαν αναπηρική σύνταξη, εκείνες τις εποχές. Με τέτοια ποσοστά αναπήρων στη δεκαετία αυτή θα έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο… σανατόριο. Κάθε άλλο όμως, γιατί οι μισές και πλέον συντάξεις ήταν ψεύτικες. Και δίνονταν με το τσουβάλι. Κανείς δεν παραπονέθηκε. Κανείς δεν λογοδότησε τότε. Σήμερα όμως έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Και δυστυχώς τον πληρώνει ο μισθωτός των 900 ευρώ και ο συνταξιούχος των 600 ευρώ.
* Το 2000 σχεδόν 15 χρόνια μετά, το πάρτι κάπως περιορίστηκε και οι αναπηρικές είχαν μειωθεί στο 16%. Πάλι το ποσοστό ήταν υψηλό.
* Το 2006 είχαν πέσει στο 13%
* Σήμερα εκτιμώνται στο 12%.
Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος είναι 8 – 9%.
Μάλιστα σε πολλούς νομούς (Θεσσαλίας-Κρήτης-Στερεάς Ελλάδας) τα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων ξεπερνούν το 18% και σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν ακόμη και το 50%.
Αν υπήρχαν σωστές δομές και κυρίως αν δεν υπήρχαν οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί για να δίνουν ψεύτικες ή ελλιπείς γνωματεύσεις, σήμερα αυτά τα 600 εκατ. ευρώ που αναζητούνται από τις περικοπές των αναπηρικών συντάξεων, θα ήταν ένα σεβαστό «απόθεμα» στο ισχνό ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να αξιοποιηθούν για να μην κοπούν οι συντάξεις των 500 ευρώ.
Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε διαφορετικά. Πρώτα έκοψε τα δώρα από τις συντάξεις και έκανε φτωχότερους τους συνταξιούχους και τώρα τρέχει να μαζέψει λεφτά από τις μαϊμού αναπηρικές συντάξεις και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή τα ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) φέρουν το βάρος άλλων 150.000 συνταξιούχων που τους δόθηκαν συντάξεις, με σχεδόν χαριστικές (αν όχι ψηφοθηρικές ρυθμίσεις), με αποτέλεσμα να παίρνουν σύνταξη χιλιάδες παλιννοστούντες – πρόσφυγες εξ Αιγύπτου και Γερμανίας, αλλά και Βούλγαροι/ες με μόνη προϋπόθεση να θεμελιώνουν στη χώρα μας το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το ΙΚΑ συνταξιοδοτεί με τη βασική σύνταξη των 487 ευρώ 4.000 Βούλγαρους υπηκόους οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί για 3 ή και λιγότερα χρόνια στη χώρα μας, αλλά θεμελιώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα επειδή έχουν άλλα 12 χρόνια εργασίας στη Βουλγαρία. Το θέμα είναι ότι οι αλλοδαποί παίρνουν τη σύνταξή τους στην Ελλάδα, αλλά… την ξοδεύουν στη χώρα τους σαν μεγιστάνες, καθώς τα 487 ευρώ έχουν την αξία 3.000 ευρώ αν ξοδευτούν στη Βουλγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια